0 oy
474 göst.
Profil image 6-12 ay arası bebekler kategorisinde (565 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Çocuk Gelişimi uzmanı olduğu söyleyen bir hanım ;bebeklerle onlar gibi konuşmayın ve anlamsizca konuşmalarına cevap vermeyin konuşması gecikir dedi. ..

Sizin bu konuyla ilgili bilginiz varmı Dr vs soran yada int bir yazı gören yada kitap ta okuyan varsa burda paylasabilirmi? doğrusu nedir ?emin olmak istiyorum ve bilmeyen annelerle paylaşmak. ..
 
Taklit edin diyor burda
Bebek Ayı 10

6 Cevaplar

+1 oy
tarafından
Açıkçası benim de hep karşıma bebeklerinizin çıkardığı sesleri sizde taklit edin bu şeklde konuşmasını desteklemiş olursunuz diye sürkli yazılar çıkar sadece herkelimeyi dogru söylemek gerekli mesela yemek  yerine mama söylenmemeli çünkü biz mama dedikçe onlarda duyduğunu ögrenir ve oda anlamaya başlayınca yemeklere hep mama der bunu engellemek için dogru kelimeleri kullanmak lazım diye biliyorm 
-Reklam-
0 oy
Profil image (22 puan) tarafından
Anlamsizca derken canım? Anlamadım
0 oy
(577 puan) tarafından
Ben dil terapisti ile görüşmüştüm onun gibi cevap ver dedi. Agu deyince aguu diyorum. Normal konuşmalar fa yaparak herşeyi anlatıyorum şarkı söylüyorum ama onun gibi agu, üüü heceleme yapıyorum. An-ne Ba-Ba bu şekilde yapın 
0 oy
(103 puan) tarafından
Ben bebeğimin çıkardığı bütün sesleri tekrar ediyorum o kadar hoşuna gidiyorki daha heyecanlı yapıyor onu teşvik etmis oluyorum bilakis 
0 oy
(8,819 puan) tarafından

Bir yanlış anlaşılma var.


Onların konuşmasına cevap vermeyin değil, kelimeleri onlar gibi bebekçe söylemeyin. Mesela bebeğiniz suya bumbum diyorsa siz tamam annecim bumbum vereyim değil su vereyim deyin. Atta gidelim değil de gezmeye gidelim deyin. Hangi dilde olursa olsun dil böyle öğreniliyor zaten.

Sizin bebeğiniz 10 aylık olmuş artık bir çok ses çıkarır, kelime çıkarmaya çalışır, siz doğrusunu söyledikçe o da doğru sesi öğrenir. Benim kızım 3,5 aylık, bu dönemdeki çocukta da çıkardığı anlamsız sesleri taklit edip onları anlamlı kelimelere dönüştürmek doğrusu. Mesela kızım 2 aylıkken innaaa gibi bir ses çıkarıyordu, önce ben de aynısını tekrar ettim ama zamanla onu evet kızım anne diyerek tekrarlamaya başladım, şimdi belirgin şekilde anneye benzer ses çıkarmaya başladı.

Bir de bebekle ne kadar çok konuşursanız dil gelişimi o kadar çabuk oluyor. Kızımda bunun örneğini görüyorum, çıkardığı seslere herkes şaşırıyor. 
Profil image (565 puan) tarafından
Söyleki; oturduğu yerde bizim gibi konusurcasina bize bakarak bsyler demeye çalışıyor ya sizde yasamissinizdir (uzun uzun sessiz harfleri sesli harfleri birlestrmeye calsiiyor )buna anlamış gibi cevapmi vermeliyiz? ?
(8,819 puan) tarafından
Yani öyle sesleri anlamamız tabi ki mümkün değil :) Ama o seslere benzer kelimeleri tekrar ederek kelime öğrenmesini sağlayabiliriz. Sizin okuduğunuz kaynakta söylenmek istenen şu olabilir, anneler çocuğun davranışından ne istediğini anlar ve onu verir ya, işte o zaman çocuk zaten derdimi anlatabiliyorum diye kelimeye dökmeyebilir. Bir arkadaşımın oğlu bu nedenle 4 yaşında falan konuştu. İşaretle veya garip seslerle istiyordu ve anne de onu anlayıp yapıyordu, muhtemelen ihtiyacı karşılandığı için konuşmaya gerek görmedi :)
Profil image (565 puan) tarafından
Anladım cnm çok tsk ederim
0 oy
(707 puan) tarafından
Valla ben senden duydum oglum degisik ses konusma yapıncabende bazen tekrarliyorum 

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 121 göst.
2 Mayıs 2023 3-6 ay arası bebekler kategorisinde basakegehnc (31 puan) tarafından soruldu
0 oy
11 cevap 448 göst.
0 oy
16 cevap 794 göst.
15 Nisan 2021 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde ✓✓Clk38✓✓ (344 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 208 göst.
7 Ocak 2021 3-6 ay arası bebekler kategorisinde Meryemumt (55 puan) tarafından soruldu
...