0 oy
904 göst.
Profil image 3-6 ay arası bebekler kategorisinde (623 puan) tarafından
Aile hekimi sordum ne zaman yapılır diye tam bir tarih söyleyemedi çocuk dokturunuz söyleyecek dedi. .

Siz ne zamanlar ve kaç doz şeklinde yaptırdınız?
Bebek Ayı 2

8 Cevaplar

+2 oy
(8,809 puan) tarafından
Menenjit için 2 farklı aşı yapılması gerekiyor. 

A, B, C, W virüsler için Menectra, Nimenrix veya Menveo adında 3 marka var, bunlardan birini seçiyorsunuz. Bebek 6 aydan küçükken başlayacaksanız 3 ve 5. Ayda yaptırıp 3.dozu da 13.ayda yaptırıyorsunuz. 6 ay ile 12 ay arası ilk dız yapılırsa o zaman da 7. Ay ve 13 veya 14.ayda olmak üzere 2 doz yapılıyor.

Bir de B tipi virüs var, bunun için sadece Bexero adında bir aşı var, onun mutlaka 3 doz yapılması gerekiyor. Size bizim aşı planımızı yazarsam daha iyi anlarsınız muhtemelen.

Benim kızım şuan 4,5 aylık, nasıl olsa korona nedeniyle evden çıkmıyoruz diye menenjit aşısına biraz geç başlayabiliriz diye düşündük.

5. Ayda sadece Bexero 1.doz yapılacak

7.ayda hem Bexero 2.doz hem de Nimenrix 1.doz yapılacak.

14.ayda Bexero 3.doz ve Nimenrix 2.doz yapılıp tüm aşılar bitmiş olacak. 

Burada kural şu, 1 yaşından önce yapılan dozlarla 1 yaşından sonra yapılacak doz arasında en az 6 ay olması gerekiyor.
Profil image (623 puan) tarafından
Çok fazlaymış bakalım bizim doktor ne diyecek?
(8,809 puan) tarafından
Her iki aşıyı da 1 yaşından sonra tek doz yaptırıp 2 aşı ile bitirebilirsiniz ama ben daha 40 günlükken hergün dışarı çıkarıyorum, pandemi biraz hafifleyince yine çıkartırım. O zaman da kızım 6-7 aylık olacağı için riskli olacağından 1 yaş öncesi başlayacağım aşıya. Çünkü menenjit virüsü 0-2 yaş arası bebeklerde çok tehlikeli oluyor ve park, avm gibi yerlerden bulaşıyor
-Reklam-
0 oy
(65 puan) tarafından
5 dozluk bir aşı 3.aydan itibaren başlıyor belirli aylarında vuruluyor onları vurduramam denilirse 1 yaşında tek dozda vurdurabiliniyor ben 1 yaşında yaptırmayı düşünüyorum 
0 oy
(29 puan) tarafından
Nasil kiyiyorsunuz el kadar bebeğe içinde ne olduğunu bilmediginiz aşıyı yaptirmaya
(231 puan) tarafından
Hangi asinin icerigini biliyosunda yaptirdin ki menenkok asisinin icerigini sorguluyosun anlamis degilim dogrusu
(29 puan) tarafından
Bilmedigimi nerden bildiğini bende anlamış değilim doğrusu
(231 puan) tarafından
Biliyosaniz bizide aydinlatin o zaman saglik ocaginda yaptirdigimiz zorunlu asilarin icerigini mesela
(167 puan) tarafından
Aşılar, bağışıklık gelişmesini sağlayan ve antijen olarak isimlendirilen maddeleri, çok az miktarlarda da aşının yapımında, güvenli ve etkili olmasında rol alan maddeleri içerirler. Aşılar, Antijen yanında adjuvan, stabilizatör ve koruyucu maddeleri de ihtiva etmektedir. Bakanlığımızca temin edilip kullanılan aşıların içinde domuz ürünü bulunmamaktadır.

Adjuvan diye adlandırılan ek maddeler aşıların etkinliğini artırmak üzere bakteri ve virüs bileşenleri yanında kullanılan maddelerdir. Stabilizatörler ise, aşılar uygulanıncaya kadar stabilitesini korumak üzere aşı flakonlarına ilave edilen maddelerdir. Ayrıca, mikrobiyolojik bulaşmayı engellemek üzere koruyucu olarak adlandırılan ilave maddeler aşı flakonlarına eklenmektedir. Genel olarak aşılarımızda adjuvan olarak Aluminyum Hidroksit; koruyucu olarak Thiomersal ile antibiyotikler (Neomisin),kanamisin, eritromisin ve stabilizatör olarak da Magnezyum Klorid bulunmaktadır.

Aluminyum Hidroksitadjuvan olarak aşıların çok düşük dozda daha fazla etki yapması için kullanılmakta, bir insanımıza yaşamı boyunca uyguladığımız aşıların tamamının içindeki toplam alüminyum miktarı 4,25 mg’dır. DSÖ ‘nün belirlediği ve insan sağlığına zararı olmayacak şekilde çok düşük düzeydedir. Uyguladığımız Td, 5’li karma, 4’lü karma, KPA gibi bazı aşıların içinde bulunmaktadır. Alüminyum içme suyunda, hazır sularda, un ve un mamüllerinde, ilaçlarda özellikle de mide ilaçlarında (20-30 mg), meyve sebzelerde bol miktarda bulunmaktadır.

Thiomersal, Etil Civa maddesinin organik bir bileşiği olup 1930’lu yıllardan bu yana birçok aşı ve ilaçta koruyucu olarak kullanılmaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü Aşı Güvenliği Genel Komitesinin (GACVS); 20–21 Haziran 2002’de yayımladığı raporda Etil Civa’nın (Thiomersal) vücutta yarılanma ömrünün bir haftadan daha kısa olduğu, ortalama 4–9 günde vücuttan sindirim sistemi yoluyla atıldığı; dolayısıyla diğer civa bileşikleri gibi vücutta birikmesinin ve civaya bağlı bir takım kronik hastalıklara yol açmasının söz konusu olmadığı açıklanmıştır. Vücuttan atılımı güç olan Metil Civa olup bu madde Thiomersal içeriğinde bulunmamaktadır.

Thiomersal içeren aşıların kullanımı ile Otizm başta olmak üzere bir takım kronik hastalıkların arttığı iddiaları üzerine bu ilişkiyi araştıran birçok bilimsel araştırma yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda Thiomersal ile otizm arasında herhangi bir ilişki saptanmamıştır.

DSÖ Aşı Güvenliği Genel Komitesinin (GACVS) yaptığı ayrıntılı araştırmalar ışığında; Avrupa İlaç Ajansı (EMEA) Patentli Tıbbi Ürünler Kurulu (CPMP)’nun Mart 2004’teki çalışmasında da Thiomersal içeren aşılarla yapılan bağışıklama ile özel nörolojik gelişim bozuklukları arasında herhangi bir ilişki olmadığı bildirilmiştir.
(29 puan) tarafından
Bu kadar kapsamlı bir konuyu iki cümleyle özetleyemem ama uzun uzun anlatilmis bir hesap paylasabilirim. İnstagramda Yagmuribic takip edebilirsiniz. Ha derseniz ki neden guveneyim yazdiklarina, bende size derim ki, bir yandan gdo lu ürünleri ulkemize sokup temiz saf tohumlarimizi yasaklayan büyüklerimiz, market raflarinda birbirinden zehirli ürünlerin satışına izin veren büyüklerimizin bizi iğleştirmek için aşıyı zorunlu kılması baya etik. Zehirlenmemize izin vermesinler o zaman aşıya gerek kalmaz.
(29 puan) tarafından
DSö sizce ne kadar güvenilir. Bizzat yapilan arastirmalarda asilarda domuz, maymun ve insan fetüsüne ulaşılmış. Araştirin bakin ama iyice arastirin. DSÖ dunya nufusunu azaltilmasina öncülük sağlayan kurumlardan sadece biri.
(231 puan) tarafından
Anladigimiz kadariyla vucudun asilara ihtiyaci varken icerigini biz nasil sorgulayipta onyargili bir sekilde bebeklerimize yaptirmayiz bence biraz ufkumuzu genisletmemiz lazim saglik bakanliginin zorunlu kildigi avrupa ulkelerinde zorunlu olan bir asiyi bence cokta sorgulama luksumuz yok herkes yaptorcak diye bisi yok ozel asilari ama yaptirmak isteyenlerede yanlis bilgiler ve yorumlar yapmamak lazim
(8,809 puan) tarafından
Aşıların güvenliği ile ilgili benim kafamda da soru işareti var, ama ben her aşının değil bizim ülkemizin aldığı aşıların güvenirliliğinden şüpheliyim. Hatta aşı aşı yaptırmamayı düşünüyorduk. Birçok doktor ve eczacı akrabam var hepsiyle tartıştım bu konuyu, mesleğim gereği bilimsel yayınların yer aldığı veritabanlarından birçok makale okudum. Facebookta aşı karşıtı gruplara üye oldum. Bu gruplarda aşı karşıtı söylenenlerin saçmalığı ve dayanaksızlığı sonucunda gidip aşıları yaptırdım. Açıkçası 3 kayıptan sonra 40 yaşında bulduğum bebeğimi riske atamazdım. Devletin yaptığı aşılar konusunda içim haka tam rahat değil ama para verip aldığım rota virüs ve menenjit aşılarına güveniyorum.
0 oy
(231 puan) tarafından
Canim bizim doktorumuz menenkok asisini  7. Ayindan baslatacak rotayi 3 doz yapti ama ozel asilarin hepsini  yaptirmani tavsiye edrim avrupa ulkelerinde zaten zorunlu olan asilar sadece fiyat olarak biraz fazla oldugu icin simdilik bizde zorunlu degil bebegin icin en iyisinin olmasini istiyosan yaptirmalisin 
Profil image (623 puan) tarafından
Anladım bakalım bizimki ne diyecek
0 oy
(177 puan) tarafından
7 9 12 diye yazmis doktor daha yaptırmadım
Profil image (623 puan) tarafından
Ben anlamadım kimin de bir sürü doz var kiminde 2 doz
(8,809 puan) tarafından
Bursa bahsedilen 3 doz sadece B tipi virüs için yapılan bexero marka aşı. A grubu aşısını bazıları yaptırmıyor ama a grubu virüse çok sık rastlanıyor B tipi virüse daha az rastlanıyor ama yakalanınca da ölümcül oluyor
0 oy
Profil image (469 puan) tarafından
Canm bşz çocuk doktoruna kızım 9 aylıkken sormuştuk bşze 1 yaşından sonra yapılmasını tavsiye etti hem daha büyümüş oluyo hemde tek doz olur dedi kendiside kızına 2 yaşındayken yaptırdığını söyledi bide...Bizde 1 yaşından sonra yaptırcaz inşallah ..
0 oy
(7,202 puan) tarafından
13. Ay 15. Ay 17. Ay ve 30. Ay yaptırmam gerektiğini söyledi doktorum 2 gün sonra 15. Ayı yaptircaz
Profil image (623 puan) tarafından
4 doz mu yani çokmuş,
(7,202 puan) tarafından
Bunlsr 2 aşı 13. Ayda yaptırılan nimenrix  bu tek doz 15 ve sonrası bexsero bu 3 doz eğer tek dozlugu yaptirip diğerini yaptirmazsan hiçbir işe  yaramıyor
0 oy
Profil image (5,661 puan) tarafından
doktorumuz bize 1 yaşında tek doz olanı yapacağız dedi 

İlgili sorular

0 oy
0 cevap 83 göst.
29 Temmuz 2021 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Esra ocak (63 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 342 göst.
20 Mayıs 2021 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Ozzgeee (3 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 241 göst.
29 Temmuz 2021 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Esra ocak (63 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 192 göst.
29 Temmuz 2021 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Esra ocak (63 puan) tarafından soruldu
...