0 oy
2,802 göst.
12-24 ay arası bebekler kategorisinde (15 puan) tarafından
Daha önce de sordum. Oğlum 18 aylık. 16 aylıktan beri şüpheleniyorum ancak konduramıyorum. Belirtileri düşünürken oğlumun günde en fazla 20 dk yemek yerken TV izlediğini asla telefon ve tablet oynamadığını da göz önünde bulundurur musunuz? 

Belirtiler: 

Gel, Baba, Mama ( Mama kelimesi Sadece heceleme, anlamlı değil), Dede ( bu da anlamlı değil) kelimeleri var başka yok.

Kollarını çırpıyor. Bu azalıp artıyor. Bazen üç beş gün yapmıyor sonra geri geliyor.

Birkaç gündür vurma davranışı başladı ancak gülüyor biz kızdığımız için oyuna çevirdi.

Aşırı hareketli. Yani bir iş üzerinde bir oyun üzerinde aynı yerde 10 saniye durmaz. Saklambaç, yakalamaya gibi oyunları sabaha kadar oynayabilir ama. 

Yabancılara alışması zaman alıyor, ancak işine gelen birşey oldu mu hiç yabancılamaz. 

İç Rahatlatan Belirtiler:

Adına 10 seslenişin 9 una bakar. 

Öperim, sarılırım, güler eğlenir bir problem yok temas konusunda da. Kucağı sever. 

Algısı çok açık, ev içerisinde olup algılamayacağı bir komut yok. Ne dersek yapar, bulaşık makinası boşaltırız beraber, yerleştiririz, çamaşır makinasına kıyafet atar, sermeye götürür. 

Sosyal gülümseme var, başkalarına güler, geri bize dönüp gülerek bakar.

Göz temasında problem görmüyorum. Yani kaç saniye olması gerekiyor bilemiyorum ama bize bakıyor insanların gözüne bakıyor hatta bakışlarımdan anladığı bir saklambaç oyunumuz var hemen saklanmaya koşuyor.

Dışarı çıkmayı çok sever, kendisi montunu ayakkabısını getirip çıkmak ister. Dışarıda gördüğü çocuklara ilgisi var. Onların kendisine ilgisine ise bayılır. 

Nadir de olsa bişeyler döndürür araba tekeri falan ama 1 dakika sürer ya da sürmez. 

Kol çırpma ve konuşmama beni şüphelendiriyor ama diğer özellikler gayet iyi olduğundan doktora götürmüyorum. Bu yaşlarda çocuklar kol çırpar mı? Bu kadar kelime yeter mi? İyi bir doktor önerisi olan var mı İstanbul Avrupa Yakasında. Çünkü Otizm olmasa bile en ufak belirtide Otizm diyorlarmış öyle duydum.

Hepinize teşekkür ederim. 
Bebek Ayı 18

26 Cevaplar

0 oy
Profil image (1,852 puan) tarafından
Istanbul da bildiğim bi doktor yok cnm postun üste çıksın bilenler vardır illaki 
(15 puan) tarafından
Teşekkür ederim Sağolun.
-Reklam-
0 oy
(1,183 puan) tarafından
Ben bir otizm belirtisi gormedm cok normal bazi bebekler gec konusuyor bnm eltimin 3 kizida 3 yasindan sonra konusmuslr suan ablamn oglu var 3 yasinda yeni yeni konusuyor. Hic kelime soylemeseydi şüphe  duyardn ama kelime söylüyor kol cirpmada huy haline gelmiş.  Ama icin rahat degilse doktora danisabilirsn
(15 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim.
0 oy
(12 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Dönen nesnelere ilgisi var mı? Otizm demek için daha erken  tam belirtileri 3 yaşında ortaya çıkıyor ama takip etmek gerekir
(15 puan) tarafından
İlgi derken mesela çamaşır makinesinin düğmelerine basmayı, içine çamaşır atmayı sever. İlk çalıştığında ve sıkmaya geçtiğinde birkaç saniye bakar bize işaret eder dönüyor diye. Bazen de arabasını çevirip tekerini çevirir ama kısa süreli.
(88 puan) tarafından
Dönen nesnelere ilgi duyması otizim belirtisi mi benim kardeşim çamaşır makinesinin önünden kalkmazdı oturduğu yerde totosunu oynatırdı bizde gülerdik hatta. Şuan 1. Sınıfa gidiyor bizden akıllı nerdeyse
0 oy
(365 puan) tarafından
Konuşma terapistine yönlendirirler sizi muhtemelen.

Yeğenim otizm şüpheli bir bebek. 18.ay kontrolünde ortaya çıktı öncesinde yoktu. Kelime veya cümle kurmamasını çok önemsemiyorlar.

Göz teması var mı?

Elleriyle oynar mı?

Kalabalıktan kaçar mı?

Oyuncaklarını oyuncak gibi görür mü? Mesela oyuncak arabayla araba gibi mi oynar yoksa tekerleriyle mi oynar?

Yalnızlığı sever mi?

Koşarken ellerini nasıl kullanır?

Parmak ucunda yürür mü?

Ağaç dallarını izler mi?

Odaya eve ya da bulunduğu ortama biri gelirse bunu farkeder mi?

Anneyi babayı tanır mı?

Göz dudak burun kulak bunları göster denilince gösterir mi?

İşaret kavramı var mı? İstediği şeye sizi elinden tutarak mı götürür?

Ortamda bir değişiklik olursa misal masanın teri değişse huzursuzlanır mı?

Gibi sorular yöneltiyorlar. Şimdi unutmamak gerekir ki 2 yaş sendromu da var. Bazen karıştırılabiliniyor.. Tavsiyem bol bol sosyal alan, ve konuşma terapisti. Evde de bol bol aktivite. 
(15 puan) tarafından
Göz teması var ancak bazıları 10 saniye bakacak diyor. O kadar bakmıyor yani normalin miktarını bilemiyorum.

Elleriyle oynamıyor ama çırpıyor bazen. Bir de ellerini açıp kapatıyor ara sıra. Ben şüphelendiğim için belki de herşeyi görür oldum bilemiyorum.

Yalnızlıktan nefret ediyor. Kendi başına oynamamasından şikayetçiyiz esas.

Koşarken elleri sağda solda sallanır yani ne çok anormal ne çok doğal duruyor.

Parmak ucunda yürüme yok.

Odaya girip çıkarken anında fark eder. Babası balkona çıkacağı zaman parmak ucunda çıkar o derece.

Vücudunda gösteremediği herhangi bir yer yok. Kaş, Saç, Göz, Kulak, Ağız, Diş, Kol, Boyun, Bacak, Popo, Ayak hepsini gösteriyor.

Bizi götürmüyor. İşaret eder, parmak kullanır işaret ederken.

2 yaş sendromu kesinlikle var şu an. Huysuzluk ve inadı arttı. Görmezden gelme metoduyla aşmaya çalışıyoruz. Bazı şeyleri. Çok çığlık atıyor bu ara, onu da duymazdan geliyoruz.
(790 puan) tarafından
Pek otizm gibi gelmedi bana acikcasi ama cocuk pedegoglarina gdebilirsnz otizmden supheleniyrum die degilde sdce nsil nsilz onunla diyerek debi  gotrebklrsnz.Grmezden gldgnz icin çığlık atma baslamis oyle yapmak yerine karsiniza alip boyle boyle yapmak yerine soyle yapalim mi die anlatin her seferinde zmnla sizi alıcaktir.
0 oy
Profil image (2,520 puan) tarafından
Canim konunun bilirkisisi degilim ancak bir anne gozuyle baktigimda ben bir sorun goremedim. Her cocuk ozeldir. Gelisimsel farkliliklar oluyor illa ki. Benim kizim da 18.aya kadar anne bile demedi. Hatta ben de bir kac post acmistim. Her hangi bir suphem yoktu fakat bebegi gec konusan anneler ne sıklikta gormek istemistim. Kizim 18.aydan sonra cok acildi. Once tek tek sonra cumle halinde konusmaya basladi. Oglunun da vakti vardir. Ama bu surede biraz zorla konusmasi icin. İstedigini hemen verme. "Su" de vereyim gibi sartlar koş. Zamanla alisiyorlar inan.

Farkettigim kadariyla biraz hareketli bir bebek. Enerjisini atmasi icin aktiviteler duzenleyebilirsin. İnstagramda cok guzel sayfalar var montessori etkinlikleriyle alakali. Survivor parkuru gibi engeller koyabilirsin eve, sandalyenin altindan surunsun, minderlerin ustunden atlasin odule kavussun... Yazacak cok ornek var.

Oturarak bir sey yapmaya merakli degil sanirim ama belki de ilgisini cekecek sey bulamamissinizdir. Etkinlik kitaplari alabilirsiniz, masaustu oyunlari ilgisini ceker belki, kizim yapistirmali kitaplara bayiliyor oglun da sevebilir.... Yine cok yazdim :D  ama bence gonlunu ferah tut :)
(15 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim. Ya Bi inat başladı. Resimli kartları var 200 kadar. Hepsini biliyor. Doğrusuna bakıp gülüyor sonra gidip başkasını seçiyor sıpa önce hepsini bilirdi. 2 yaş sendromuna veriyoruz biz de bu hareketini.
0 oy
(8,813 puan) tarafından
Arkadaşımın oğluna 2,5 yaşında tanı konmuş. Şuan 7 yaşında hala konuştuğu kelimeler sınırlı. Ayda bir İstanbula bir yere eğitime götürüyor. Onun çocuğunda TV izlediğinde uyaran fazlalığından dolayı belirtiler daha da artıyormuş. Sizde de öyle oluyor mu? 
(15 puan) tarafından
Yani TV o kadar az izliyor ki aralarında bağ kurabilecek kadar gözlem yapamadım. Sadece yemek yerken izliyor, 20 dk kadar günde.
0 oy
(590 puan) tarafından
Canım sonunu okuyamadım. Ama otizm belirtisi yok yani. Otizm olsa cok cok belli olur merak etme sacma sapan düşünceleri aklından cıkar 
0 oy
(650 puan) tarafından
Bence oğlunda hiç bir şey yok brnm oğlum da 15 aylk brn hiç şüphelenmiyorm bu hareketlernden siz baya evham yapmşsnz
0 oy
(8,034 puan) tarafından
Bence sizin bebekde otizm belirtisi yok.cunki saydiklarinizin hemen hemen hepsi benim kizimda da var.2 3 ayda bir neroloji uzmanina goturyorum.uyku sorunu ve bir kac diger sorundan dolayi.hic bir sekilde otizmdn subhelenmedi doktorim.hatta ben de sormusdum doktora kizim ben ve babasi disinda kimseyi opmez sarilmaz diye.gayet normal demisdi.
(87 puan) tarafından
Böyle postları okuyunca canım sıkılmıyor değil. Kızım 8 aylık bu hastalıktan dolayı pek dışarı çıkamıyoruz haliyle kimseyi görmüyor. Yabancı kişileri görünce çok ağlıyor beni kontrol ediyor orda mıyım diye zor alışıyor. Çok hareketli bir bebek yerinde durmaz ve uyku sorunu var korkuyorum ben de. Sizin bebeğiniz kaç aylık?
(8,034 puan) tarafından
Benim kizim 18aylik.ben de cok fazla otizm arasdirdigim icin bebegimde var mi diye endire ediyordum.doktorum bebekde hic bir sorun yok sen kendin fazla evham yapiyorsun diyor.bana bir uzmana gorunmemi tavsiye etti kendim icin.kizim cok guzel konusuyor.yasitlarindn ileride konusmasi.evde iki dakika bir yerde durmaz.sadece evde meni ve babasini girduyu icin bize bagli.ama babanne ananne dedeleri hala ,teyze kuzen dayi hepsini taniyor goruntuli konusyor sohbet ediyor.ama bahceye indiymizde yasitlari olan tarafa gitmez.onlarin yanina gitsek bile sessiz sakin durur.kedi kopek kovalar.ya da benle oynamayi tercih eder.kendindn buyuk cocuklarla oynar.doktorum krese gondermemi onerdi.yazda Insallah gondericem.sosiallesmesi icin gerekli.ben her gun disari cikartmaya ozen gosteriyorum.
Sizin bebek daha minik o donemlerde yabancilama kavrami yeni olusuyor.zamanla duzelicekdir.merak etmeyin.
(87 puan) tarafından
İnşallah, çok sağolun
0 oy
(1,259 puan) tarafından
Canım daha bugün arkadaşımın oglu 2 yaşında otizim tanısı konuldu şüpen varsa götür erken teşhis 100/80 iyileşebilir demiş doktor
(15 puan) tarafından
Hareketleri nelerdi acaba?
(1,259 puan) tarafından
Kendi yaşıtlarıyla hic bişekilde oynamıyor ismiyle cagrıldıgında dönüb bakmıyor hırcınlaşıb ya kafasına vuruyor yada duvara vuruyor anneden başka hickimseyle konuşmaz oynamaz gerci daha konuşamıyor bile cok icine kapanık hep suskun ...doktorun dedigine göre cocugun hayal gücü gelişmemiş yani hayal kurub oyuncaklarla oynayamıyor
0 oy
(36 puan) tarafından
Bende bir otizm belirtisi görmedim ama çok erken bence buna karar vermek için
0 oy
(536 puan) tarafından
Ne otizimi ya gayet normal maşallah..birisi otuzim 3 yaşından sonra fark edilir diyor..öyle birşey yok 2aylikken bile fark edilebiliyor göz temasına bakarak..bir yerdede on saniye bakması lazım demişsin ben bu yaşımda 10 saniye durduk yere kimseye bakamazken küçücük bebekten böyle birwey beklemek çok saçma..iki üç saniye yeterli..kol çırpma derken belki bay bay ediyordur yada taklit yapıyordur belkide huy edinmistir..gayet normal 
0 oy
(162 puan) tarafından
Merhabalar şuanda çocuğunuz ne durumda neler yaptınız hangi doktora gittiniz.benimde kızım 25 aylık henüz konuşmuyor.seslendigimizde herzaman bakmıyor.yasitlariyla oynamıyor.zaten pandemide kimseyi görmedi hep evdeydik.haliyle bir TV de izledi.anne babaya düşkün bizden başka kimseyle ilgilenmez.bende bir doktora getirmek istiyorum.siz ne yaptınız kime gittiniz nasıl bir yol izlediniz biraz bilgi verirseniz sevinirim.bende İstanbul Avrupa yakasinda oturuyorum
(199 puan) tarafından
Benim oğlanda öyle hatta bu ara eline ne geçse fırlatıyor yere atıyor benimkide tv cook izledi 2 aydır izlemiyor bende merak ettim
0 oy
(1,484 puan) tarafından
Bana da normal gibi geldi ama tabi ki içiniz rahatlasın istiyorsanız en azından aklınızda soru işareti kalmaması için hekime danışın her bebeği annesi daha iyi tanır. Umarım yoktur
0 oy
(70 puan) tarafından
Canm merhaba benim görümcem in kizida 1, 5 yasinda geceli gündüzlü tv acik hatta dibinde bakiyir tlf felan elinden düşmüyor, ama konuşmuyor cani isteyince anne, hoppala, abla dadi, emmik, mamma felan kelimeleri diyor yabancilara karsi uzak durur bazende direm kucaklarda benim babam gelince yaklasmaz gel para verim deyince kosa kosa gider kapi caldigi gibi çığlık çığlığa karsilar zannetmem otizim olarak ama yasida küçük bazilari etken konusur gec yürür kimisi erken yurur gec konusur bilemem. Ama dusunme kotu olarak piskolojikmen cokersin. Dikkat et canm gecmis olsun 
0 oy
(1,339 puan) tarafından
YouTube de bir doktor izlemiştim çocuğunuz göz teması kuruyorsa otizm olamaz diyordu .sizinki birde anliyormus göz göze gelince sizi bence otizm değil ama yine uzmana danışmak lazım tabi 
0 oy
(75 puan) tarafından
Canim bizim akrabamizin oğluna otizm tanısı koyuldu ondaki en büyük belirti şuydu  oturup çamaşır makinesini bitene kadar izliyordu pür dikkat hiç konuşmuyorsun. Doktor ona bol bol kitap oku dedi ve arkadaşları olsun dedi parka götür dedi
0 oy
tarafından
Pek otizm belirtisi gibi değil geç konuşma kısa cümleler kuramıyorsa konuşma terapistine gitmek daha iyi gibi ama içinizin rahat etmesi konusunda bi çocuk doktoruylada görüşün 
0 oy
(225 puan) tarafından
Merhabalar sevgililer anne. Okul öncesi öğretmeni ve uzman öğreticiyim. Çoğunlukla öğrencilerim otizmli. Anlattıklarınıza bakılırsa otizm belirtileri yok yavrunuzda. Fakat ebeveyn gözlemleri yanı sıra bir uzman tarafından değerlendirme yapılması daha doğru olur diye düşünüyorum. Söylenildiği gibi genellikle 3 yaşından önce çok tanı konmuyor. Bazı otizm belirtileri zamanla kaybolduğu için. Fakat son yıllarda çalıştığım bazı çocuklarda 3 yaş öncesi çok tipik belirtiler gözlemlendigi tanı konduğu da oldu. Umarım normal gelişim gösteren bir çocuktur. Bence bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezine gidip değerlendirme talep etmelisiniz. İsterseniz eski kurumuma yönlendirme yapabilirim İstanbul Bayrampaşada.
(199 puan) tarafından
Merhaba bende sosyal olmaması ve konusmamasindan dolayı endişeliyim acaba gitmem gerekir mi hangi durumlarda endişelenmeliyim 18 aylık pandemi dönemi olunca evde anne baba çocuk üçümüz tek kaldik ne akraba ziyareti ne park birşey olamadı malesef oğlum sosyal bir çocuk değil yabancılardan korkar bir ara aşırı derece tv izlerdi çok şükür 2 3 aydır hiç izlemiyor o zamandan beri enne,baba,geldi ,gidelim , kedi, dede gibi kelimeleri var ama tam anlamıyla konuşma yok birşey istediğinde işaret edip ıh diyor aktivite kitapları aldım ama ilgisini çekmiyor top oynamayı çok seviyor ben atıyorum o getiriyor o atıyor ben getiriyorum kendi kendine oyalanıyor bazen ama yine de konuşmaması ve sosyal olmaması beni korkutuyor
(225 puan) tarafından
Merhabalar. Öncelikle evet pandemi süreci çocuklarımızı çok etkiledi ne yazık ki. Ama eğer çocuğunuzda otizm belirtileri olsa saydığınız şeylerin çoğunu yapamaz endişelenmeyin. Her otizmli konuşmayacak yada birkaç kelime söylüyor diye otizm değil denilecek bir tanı değil malesef otizm. Sıkı bir gözlem gerektirir. Ama ekran bağımlılığı malesef her çocukta konuşmayı geciktiriyor. Birde gerçekten erkek çocuklar biraz daha geç konuşuyor :) tek kelimeli konuşma başladıysa cümlelerde gelir siz bol bol konuşun istediği etkinliklere daha fazla ağırlık verin ama diğer etkinlikleride yaptırmaya çalışın :) birde işaretle gösterme varsa buda iyi birşey fakat siz her istediğini hemen önüne sunmayın söylemesi için cesaretlendirir. Hareketli ve sesli kitapları öneririm bol bol şarkı söyleyin ayna karşısında tekerlemeler parmak oyunları oynayın. Duyu sıkıntısı var mı yok mu inceleyin duyusal oyunlar oynayın mimik kullanımı var mı onlarada bakabilirsiniz
(199 puan) tarafından
Günümüzde o kadar çok duyuyoruz ki insan korkuyor fark edemem geç kalırım diye . Gercekten tv cook etkiliyor şimdi kimi görsem sakın izletme diyorum bir kaç ay bile bu kadar farkettimde hiç izletmesem neler yapardı diyorum. Nasıl aktiviteye yönlendirebilirim çünkü yapmak istemiyor nasıl başlayabilirim kitap okuyorum ama aktivite kitaplarıyla ilgilenmiyor. Mimiklerini kullanıyor beğenmediği birşey olunca iy diyip yüzünü ekşidir, sinirlenince kaşlarını çatıp bana bakar
0 oy
(225 puan) tarafından
Bu arada bazı doktorlar ciddi anlamda otizm belirtileri olduğu halde bekleyelim zamanla düzelir sosyallessin diye öneride bulunup zaman kaybına neden oluyor. Nedense genel olarak tanı koymak istemiyorlar. Ama ufak tefek belirtiler olduğunda bekleyelim gelişimini gozlemleyelim diyenler de oluyor. Bu çocuğun gelişimine ve doktorun görüşlerine göre değişir tabiki. O yüzden iyi bir yönlendirme iyi bir uzman şart. Her yere ve herkese guvenmemenizi bir yerle sınırlı kalmayıp bikac yere gitmenizi öneririm 

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 906 göst.
0 oy
7 cevap 1,239 göst.
0 oy
2 cevap 889 göst.
0 oy
7 cevap 1,240 göst.
...