Diş çıkarıyor mu diyeceğim ama pek sanmıyorum. Bebek bu salyasi akar. 6 aydan önce şu bile verilmezken yengenizin tavsiyesi çok yanlış. Her şeyi ağzına götürmek istemesinin bir çok nedeni var. Fiziksel Gelişim
Keşif: Bebeklerin dünyayı ağızları yoluyla keşfeder (oral exploration). Çevrelerindeki objeleri ağızlarına alarak, tadını ve dokusunu anlamaya çalışırlar. Bebek gelişiminin önemli bir parçası olan bu davranış oldukça normaldir. İyi haber: Bu süreç genellikle bebek 24 aylık olduğunda sona erer. Ancak kimi bebeklerde 36. ayı da bulabilir.
Yetersiz El Koordinasyonu: El koordinasyonunda aşamalar, uzanma, kavrama, tutma, elden ele transfer ve parmakları kullanma şeklinde gelişir. Bebekler parmaklarını kullanmayı öğrenmeden önce, cisimleri en iyi bildikleri şekilde keşfeder: Ağızlarına götürerek. Her cismi ağızlarına sokarak “Yumuşak mı, sert mi? Bunu yiyebilir miyim? Ses çıkarıyor mu?” gibi soruları yanıtlarlar.
Diş Çıkarma: Diş çıkarma dönemlerinde bebeklerin ağzına bir cisim alma eğilimi artar. Artan salya üretimi ve diş etlerinin kabarması diğer diş çıkarma belirtileridir. Özellikle soğuk cisimler dişetlerini rahatlatır.
Konuşmaya Hazırlık: Cisimleri çiğnemek, bebekleri konuşmaya hazırlar. Ağzına aldığı cisimleri kemirirken, bebek, dilini, ağzını ve çene kaslarını kullanır. Bu çalışmalar sayesinde önce sesler çıkarmaya ve nihayetinde de konuşmaya başlar.
Duygusal ve Psikolojik Gelişim
Psikoseksüel Gelişim: Freud Psikolojisinde, doğumdan 24 aya kadar olan süreç “oral dönem” olarak kabul edilir. Bu dönemde bebeğin ağzı haz alma merkezi olup, anneden emerek ya da çevresinde gördüğü cisimleri ağzına koyarak haz alma htiyacını giderir. Freud’a göre haz alma duygusunun çok az ya da çok fazla tatmin edilmesi farklı kişilik tiplerine yol açabilir.
Fazla Çevresel Uyarı: Kimi bebeklerin çevresinde fazla görsel ve işitsel uyarı olduğunda kendilerini rahatlatmak amacıyla herşeyi ağızlarına almaya başlarlar. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız televizyonun ve radyonun sesini kısın, oyuncakları azaltın ve bu durumun bir değişiklik yaratıp yaratmadığını gözleyin.
Stres: İster inanın ister inanmayın, yaşı ne olursa olsun, minikler de bizim gibi streslenebilir. Fazla çevresel uyarı durumunda olduğu gibi, kendini rahatlatmak için, ağzına birşeyler almak isteyebilir. Stresin kaynağı yeni bir kardeş mi? Yoksa eşiniz ile konuşurken sesiniz istemeden yükseliyor mu? Kaynağı tespit ederek çözüm bulabilirsiniz.
Beslenme
Açlık: Özellikle küçük bebekler, aç olduklarında da çevrelerindeki cisimleri ağızlarına götürmeye başlarlar.
Diyet Eksikliği: Demir ya da mineral eksikliği olan kişiler, pika adı verilen ve normalde yenilmeyen şeyleri yeme konusunda iştahlı olabilirler. Eğer bebeğiniz sürekli toprak, kağıt, sigara izmariti, metal oyuncaklar gibi belli ve garip nesneleri ağzına götürme/yeme ihtiyacı duyuyorsa, vücudunda bazı maddelerin eksik olabileceği ihtimalini düşünerek test ettirin