+1 oy
851 göst.
Ek gıda & Beslenme kategorisinde (8,921 puan) tarafından

Burada çok tartışılan bir konu. Herkes kafasına göre bir şey söylüyor. Özellikle havaların ısındığı şu günlerde bebeğin ağzının kuruduğunu düşünenler var. Bebekler bizim gibi değil. Bebeğinizde bir sıvı kaybı belirtisi varsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Onun dışında Sağlık Bakanlığı - Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü sitesindeki yazının aşağıdaki kısmı çok bilgilendirici. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Neden Bebeğime Ek Besin Vermeden Sadece Anne Sütü Vermeliyim?

  • Anne sütü, bebeklere gereksinimi olan tüm besin ögelerini tek başına 6 ay sağlayabilen en iyi besindir.
  • Sindirimi kolaydır.
  • Anne sütü ile beslenen bebeklerin başka bir ek besine veya suya gereksinimleri yoktur. Anne sütü bebek için gerekli tüm besinleri ve suyu yeterli miktarda içerir.
  • Çok sıcak havalarda bile anne sütü bebeğin susuzluğunu giderir.
  • Sıcak iklimlerde de anne sütü alan bebeklere su vermek gerekmez.
  • Bebeğe su verilecek olursa, bebeğin midesi su ile dolacağından anne sütü almak istemeyecektir.
  • Bunun sonucu olarak da bebek memeyi daha az emecek ve memede süt yapımı azalacaktır.
  • Erken ek besin vermenin başta alerji olmak üzere (bebek için) birçok riski vardır.

Anne sütü, bebeklerin büyüme, gelişme ve beslenmesi için ihtiyaç duyduğu her türlü besin öğesini içeren eşsiz bir besindir.

Bebeğin Sıcak Havalarda Anne Sütünün Yanında Suya İhtiyacı Var Mı?

Anne sütünün % 88’i sudur. Bu nedenle yeterince annesini emen bebeğin su ihtiyacı da aldığı sütten karşılanacaktır. Yapılan bilimsel çalışmalar, Afrika ülkelerinde bile sadece anne sütü alan bebeklerin su ihtiyacının anne sütü ile karşılandığını göstermiştir. Eğer bebeğe 6 aydan önce su verilirse bu su anne sütünün yerini alarak bebeğin daha az emmesine neden olacak, bebek az besin almış olacak ve en önemlisi de su veya diğer ek besinler bir enfeksiyon taşıyıcısı olarak bebeğin hastalanmasına neden olabilecektir. Bu nedenlerle bebeğinize ilk 6 ay sadece anne sütü verin.

Kaynak: https://sagligim.gov.tr/bebek-sagligi/liste/653-anne-sutu-hakkinda-sikca-sorulan-sorular.html

8 Cevaplar

+1 oy
Profil image (1,148 puan) tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap

Mama ile beslendi bebeğim. Ek gıdaya geçene kadar su vermedim. Su verdim bi sıkıntı olmadı suyu çok seviyor yazanlar olur şimdi. Benimki ek gıdaya başladı ama suyu çok seviyor şu an. Suyu sevmesinin erkenden başlamakla bi ilgisi yok. Ama artık su postlarına bi şey yazmamaya karar verdim. Her gün aynı şeyler soruluyor. Soran da niye soruyor anlamış değilim artık. Ne desen boş halk sağlığı genel müdürlüğü halt etmiş, dünya sağlık örgütü yanlış biliyor... Herkesin kendi çocuğu isteyen su içirsin, isterse çeşmeye ağzını dayasın isterse iki üç damladan bi şey olmaz desin versin, istemeyen içirmesin. Ama bebeklerin suya ihtiyacı yok ve verilen su boşuna böbrekleri yoruyor. Bunun da her zaman arkasındayım. Okuyorum sizin cevaplarınızı da boşuna yormayalım bence kendimizi artık :(

(8,921 puan) tarafından
Evet beni de aynı tartışma çok yoruyor ama kafası karışık gerçekleri görmeye hazır yeni bir anneyi daha kaybetmek istemiyorum. Sırf kaynanası su ver dedi diye verenlere belki bakanlığın açıklamaları tatmin edici olur. Afrika'da bile diye özellikle belirtmişler bir de :))
Profil image (1,148 puan) tarafından
Bizde de vardı aynı dava. Benimki maşallah biberona doldurmuş 30 cc. Görünce başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Ama yapma dedim bidaha yapmadı. Aslında iyiliğini istiyorlar. Geçmişten geliyor bu su meselesi. Büyüklerden o şekilde görülmüş ve aman suyun ne zararı olur ki mantığı var hep. Aslında yeni şeyler öğrenmeye açık merak eden insanlar bunun doğru olmadığını anlayabilir diye düşünüyorum. Ek gıda konusu da aynı. Bebek 3 aylık olmuş. Ee biz veriyoduk nolmuş yemek sularından damla damla tadına baksın. Nasıl ki 6. Aydan önce çay kaşığı ile bile olsa yemek suyu verilmez su da benim için öyle. Ha bi de şunu söylemek istiyorum. Bu söylediklerim doktorlar aksini iddia etmediği sürece geçerli. Ya bi bebeğin ishali var ve su kaybediyor bazen bu durumlarda su önerilebiliyor. Bunları dışarda tutarak söylüyorum. İnşallah bilgi alışverişini en doğru şekilde yapabildiğimiz, birbirimizden bilmediklerimizi öğrendiğimiz, yanlış bildiklerimizi düzeltebildigimiz bi platform olur burası. Kolay gelsin size de ne diyeyim:))
Profil image (4,552 puan) tarafından
Arada bir birkaç damladan fazla vermeyen biriyim o da dil ağız temizliğinden sonra maksat birkaç damla ile temizlensin diye...  Çok çok çok haklısınız aslında düşününce o birkaç damla da zarar verebilir maalesef bazen yanlışı fark etmekte geç olabiliyor:(
(8,921 puan) tarafından
Keşke herkes sizin gibi biraz okuyup düşünebilmeyi denese.
-Reklam-
+3 oy
Profil image (3,278 puan) tarafından
Ben kesinlikle verilmesi taraftarıyım...
tarafından
Sizin için söylemedim neden kişisel algıladınız :)
Profil image (3,278 puan) tarafından
Yo kişisel algilamadim benim yaptığım yoruma yazınca karşılık olarak bole bi yorum yapacağımı düşünmüş olup da yazabilirsiniz elbette:)
(8,921 puan) tarafından
Sizin farklı bir durumunuz varmış. Ben durduk yere 'sudan ne zarar gelebilir ki' diye çocuğa 20-30 cc su içirenlerden bahsediyorum. Bir de sorana 'ver' diyorlar. Hiç bilmeyen anne dayıyor bir biberon suyu. Çocuk açlıkla içiyor, sonra sütü istemiyor, hadi bakalım gelsin gelişim geriliği. Durduk yere su vermek böbrekleri yorar. İhtiyaç fazlası gibi oluyor benim bahsettiğim durumda. Bu ayrımı yapamayacak olan çok fazla insan var. O yüzden ben her zaman 'çişinde bir problem yoksa vermeyin' diye yorum yapıyorum.
Profil image (3,278 puan) tarafından
Ben de senin savunduğun şeyi savunup biraz kendi deneyimimden kaynaklı bu şekile çevirip yazıyorum şu ver diye yazdığım bir cok post da anne bezinde turunculuk pembeli görüyor ve çok tedirgin telaşlı oluyor eğer beslenmeden kaynaklı değilse bazı zamanlar suyun yetersiz geldiği durumlar olabilir anne çok terliyorum bebek çok terliyorum vücudun suya ihtiyacı cogalabiliyor bu durumlarda 1 cay kaşığı su hic bir zararı olacağını dusunmedigimi belirtmek istiyorum sadece
(199 puan) tarafından
Bende öyle düşünüyorum sudan zarar gelmez anne sütü ile 6 aya kadar karsılanıyordu ama artık ek gıda yani su verilmeli ben veriyorum.
+1 oy
(1,130 puan) tarafından
Doğdu doğalı hep verdim oğlum 17 aylık suyu çok sever bı sıkıntı yaşamadık 
0 oy
(41 puan) tarafından
Valla ben veriyorum iki günde bir hafta da bir gün  yada çok fazla ağlayıp ağzı kurduğunda memeyi tutmuyor bende bir kaç damla su veriyorum ağzına boğazı kurumasın diye bir zararı olduğunu düşünmüyorum ve vermesem asla için rahat etmez 
0 oy
Profil image (4,552 puan) tarafından
Ben haftada birkaç kez birkac damla  vermeye başladım 4 aylık ama dili temizlensin diye zaten rutin olarak Hergun temizlesem de arada bir damlatiyorum birkaç damla. Bir de bu bir şey yerken içerken çok gözömun içine bakıyor canının çekmediğini biliyorum ama psikilojik olarak rahat olmuyorum veriyorum damla damla :)  Bu arada ilk 3 ay hiç vermedim 6 aya kadar da öyle aman aman illa vermek gerekiyor gibi düşünmüyorum ek gıdaya başladığımda tam olarak vereceğim.  Bir de yenidogandan itibaren veren var bir kaç çay kasigindan bir şey olmaz diyorlar ama zaten midesi o kadarcik... Bebek o kadar küçükken vermeye karşıyım su yerine süt ya da mama vermek gerek. 
(8,921 puan) tarafından
İşte bu ayrım yapılamıyor. Burda 'ver bir şey olmaz' diyorlar. Bebek aç olduğu için suyu alıyor haliyle. Sonra aaa bebek susamış zaten. Öyle değil işte, zararları gayet açık anlatılmış. Pamukçuk temizleme amaçlı damla olarak belki olabilir ama çay kaşığı falan aman diyeyim :)
0 oy
(469 puan) tarafından
Canım anne sütünü yeterince alırsa diyo. Mesela şahsen bazı günler benm sütüm çok az olyo bebeği oyalayacak kadar daha aşırı sıcak günler gelmedi ama aşırı sıcak bi günde süt az aldığı zaman ekstra su isteyebilir diye düşünyorum o zaman ihtiyaç halinde veririm tabikide yok verilmiyomuş diye direnip bebeği susuz brakmaya gerek yok bence.
(8,921 puan) tarafından
Eğer çişinde renk ya da koku değişimi varsa, çişli bez sayısı azaldıysa dediğiniz durum oluşmuş ve bebeğiniz sıvı eksikliği çekiyordur. Bu durumda sütünüzün yetmediği ortaya çıkar ama süt yerine su değil formül mama vermeniz gerekir. Yanlış anlaşılıyor bu durum. Bebek zarar görse bile su verilmemeli denmiyor. Bebeğin sıvı kaybı anne sütü ya da eksikliğinde formül mama ile karşılanır.
0 oy
(135 puan) tarafından
valla benim çocuğum formül mamayla besleniyor her mama sonrası çok az şu ver dedi doktor anne sütüne benzemez böbrekleri çok yoruyor mama demişti 
0 oy
(1,183 puan) tarafından
Sizinde anlamadgnz burda bardak bardak sudan degil susuzlugunu giderecek kdr sudan bahsediyoruz 2 3 cay kaşığı bu zmna kdr su veripte zarar goren gormedm. Ama su vermeyipte zarar goren cok kisi gördm.  Anne sütü kiminin cok yagli oluyor e dolayisiyla onsut olsa bile bebegin susuzlugunu gidermiyor. Emzirdiktn sonra verirsen hicte bisey olmaz. Heleki sicak havalarda su verilmesi taraftarıyım  . Yazanlara gore soyluyorm su iciptw memeyi reddeden hicbir bebwk duymadm tekrar diyirm bardak bardak su verilmiyor cocuga memeyi reddetsin kasiktan bahsediyrm 1 kasik su midesini mi doldurck 1kasik anca agzini ıslatır. Nette yazanlara gore degilde gorduklerimze gore hareket edelim siz 6 ay boyunca sicacik havalarda bile su vermemye devam edin
(8,921 puan) tarafından
Bakın tartışma çıkarmak istemiyorum, karşıt fikri anlamaya çalışıyorum. Nette yazanlar dediğiniz Sağlık Bakanlığı'nın resmi sitesi. Sağlık Bakanlığı'nı ciddiye almıyorsanız sorun yok.
(1,183 puan) tarafından
Anne sütü, bebek için en uygun bileşimlerdedir. İçeriği sabit olmayıp, bebeğin ihtiyaçlarına göre değişiklik gösterir. Temel olarak protein, yağ, karbonhidrat ve su’dan oluşur. İçinde, vitaminler, kalsiyum gibi elementler, çeşitli enzimler ve bebeği hastalıklardan koruyacak olan bağışıklık proteinleri de içerir. Büyüme ve gelişmeyi etkileyen hormonları da içerir. Anne sütünde, 20’den fazla aktif enzim tanımlanmıştır. İlk 5 gün salgılanan süt; “kolostrum” veya “ağız” denen özel yapıda bir süttür. Yağı az, sodyum, potasyum, çinko ve bebeği mikroplardan koruyan antikorlardan zengindir. Kolostrumda yağ oranı % 2, daha sonra giderek artar ve 15. gün civarında % 3.5-4 grama ulaşarak sabit kalır. Sütün içindeki yağ oranı, beslenme sırasında da değişiklik gösterir. Başta daha az, emzirme sonuna doğru doygunluk hissi verip bebeğin memeyi bırakması için daha yağlı bir kıvam alır. Anne sütündeki enerjinin yarısı yağlardan karşılanır.
(1,183 puan) tarafından
Alin bakin yag varmiymis yokmuymuş netten arastirark konuşun. Daha anne sütünden haberiniz yok gelmiş konusuyorsunz.  Anne sutunde yag olmasa neden post acarlar bebegime sutum nasil yarar nasil yagli olur diye.  Umarm aciklayici olmuştur
(1,183 puan) tarafından
1 cay kasigi su tok tutsaydi 1 cay kasigi sutte tok tutar bebek emmezdi daha yani ddiklerinz o kdr sacma ki hangi birini dogrulasam bilemedm 1 cay kasigi su bebegin midesine bile gitmwz anca agizdaki kurulugu giderir. Herkes kendi cocugunun doktorudur sen vermezsin ben verrm bu kdr veriyormda 8 aylik oglum severek iciyor ddignz hicbi problemi yasamadm verenlerdede yasandigini gormedm

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 550 göst.
11 Aralık 2020 6-12 ay arası bebekler kategorisinde Klc (40 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 281 göst.
12 Mayıs 2022 3-6 ay arası bebekler kategorisinde Birbalannesi (121 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 324 göst.
23 Mart 2021 3-6 ay arası bebekler kategorisinde Melegim.m.m (104 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 1,086 göst.
23 Haziran 2019 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Muhkub (437 puan) tarafından soruldu
...