0 oy
602 göst.
6-12 ay arası bebekler kategorisinde (1,026 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Bebek Ayı 7

4 Cevaplar

+1 oy
(9,372 puan) tarafından
Araştırmamı yaptım geldim. Doktor beyin takıldığı nokta alerji kısmı. Amerikan Pediatri Akademisi bu noktada alerji kısmına takılmıyor. İnek sütünün içerdiği proteini 1 yaşına kadar bebeklerin sindirmeye hazır olmadığını söylüyor. Bunun yerine inek sütünden yapılmış yoğurt, peynir vs. öneriyor. Yani onun önerdiği şekilde 4 aylık bebeği sadece inek sütüyle beslemek yüksek miktarda protein alımına sebep oluyor ve bağırsaklarını yoruyor. 1 yaş altı bebeklerde bağırsak kanaması riski oluşturuyor. Demir eksikliğine de neden oluyor. Amerikan Pediatrı Akademisi mamaların reklamına göre açıklama yapmayacak saygın bir kurumdur. Dünya Sağlık Örgütü'nün de bu konudaki araştırmalarını inceledim. Onlar da Amerikan Pediatri Akademisi ile aynı fikirde. Yani bu durumda doktor bey fazla komplo teorisi okumuş ve araştırma gereği duymadan inanmış :)
(1,026 puan) tarafından
Canım senin yorumlarını gerçekten beğeniyorum o yüzden bu yorumunu adem değirmenciye ilettim ve çok detaylı cevap vermiş ekliyorum buraya şimdi
-Reklam-
0 oy
(475 puan) tarafından
nedir acaba 
(1,026 puan) tarafından
Doktor adem değirmencinin inek sütü fobisi adlı araştırma ve bilgi yazısı okunmalı mutlaka
0 oy
(9,372 puan) tarafından

Okudum ve ilginç geldi. Hemen farklı görüşlerden bir araştırma yapıp geliyorum :)

(1,026 puan) tarafından
Merhabalar.
Burda söylenen irhamları açıklamak yazmakla oldukça zor. Madem öyle söylenmiş bir kaç şey söylenebilir.

1- Ben bu ülkenin en eski ve köklü eğitim kurumu olan Zeynep Kamil Hastanesin’den ihtisas aldım. Biz orada komplo teorileri öğrenmedik. Bilimi takip ettik ve hocalarımızın birikimlerinden faydalandık.

2- Bu cevabı yazan kişi doktor mu değil mi bilmiyorum. Forumları da takip etmiyorum. Araştırmamı yaptım da geldim demiş değerli arkadaş. İşte O araştırmayı keşke bize de sunsa. Yani bilimsel makaleyi, verileri tam orjinal hali ile aktarsa. Ben 2020 yılında yayınlanan bilimsel akademik çalışmanın verilerini koydum. Araştırarak. O söylemler benim değil. Bilimin 2020 de geldiği noktayı ortaya koydum. Herkes bilimsel çalışma ile gelecek. O çalışmaları inceleyerek çalışmalar üzerinde konuşacaz.

3- Proteinler yoğun barsaklarda kanama yapıyor. Bunun bilimsel çalışmaları versinler.
4- İnek sütü demir eksikliği yapar. Suçlamak kolay ama şimdi inceleyelim. Düşünelim. Kafamıza göre değil. Bilim ile düşünelim. Kimde yapar? Nasıl yapar? Ne zaman yapar?

Eğer alerjisi varsa barsakda her besinin yaptığı gibi küçük kanamalara neden olur, demir kaybına neden olur. Demir eksikliği oluşur. Alerji sıklığı 100 çocukdan yaklaşık 2-3 çocukda oluyor. Peki geri kalan % 97 çocuk. Onlarda alerji yok. Onlarda barsakda demir kaybı da yok. Genelleme yapılıp, süt içenlerde demir eksikliği oluşur demek akılla -bilimle bağdaşır mı?

Başka kimde yapar demir eksikliği, 6 aydan sonra demir den zengin ek gıdalar almalı bir çocuk. Eğer bunlar verilmeyip, lıkır lıkır sürekli tek çeşit süt içirilirse. İnek sütündeki demir oranı daha az olduğu için demirden fakir beslenmiş olur ve demir eksikliği oluşur. Biz 6 aydan sonra sadece süt verin demiyoruz ki, inek sütü diğer gıdalar arasında olmalı diyoruz. Sadece süt verirsen demir eksik kalır çocukda.
Önünü arkasını söylemeden sadece inek sütü demir eksikliği yapar denilirse, işte O anne inek sütünü eve sokmaz. Çocuk 3 yaşına gelse bile. Kokusunu bile çocuğuna tattırmaz.
(1,026 puan) tarafından
5- Mesela kabızlık meselesi var. Kalsiyum be fosforla ilgili bir durum. Bir 9 aylık bebek günde örneğin 1  litreye yakın süt içerse elbette kabızlık riski artar. Ama hafta da 2-3 çay bardağı verilmiş, ya da çorbası muhallebisi süt ile hazırlanmış. Kabızlık yapmaz. Aldığı miktar az. Ancak her kabızlıkda çok az bile inek sütü alıyorsa, inek sütü günah keçisi olarak açıklanabilir. Ve o anne de bir damla inek sütü çocuğuna vermez. Şunu demek istiyorum. Söylemlerimizin altı doldurulmalı, ortaya bir laf atıp kenara çekilmemeliyiz.
6- Gelelim tanıtım işine. Mama firmaları kendi ürünlerini tanıtıyorlar. Kendi ürünlerini öne çıkarmak için doğal sütü herzaman ne yapmaları gerekir, çamur atmanız gerekir.  Peki siz bu çamuru yanlı taraflı makaleler ile desteklerseniz, ineğin sütünü kim tanıtacak. İnekler kendi sütünün savunmasını yapamıyor ki ☺️ onların savunucusu yok. Bir kaç vijdanlı insan. Ama sesin kısık kalır. Çünkü diğer tarafın sesi daha gür çıkıyor. Diğer tarafda ne var, firmalar insanları sağladığı imkanlar çok geniş. Beş yıldızlı otellerde konaklar tatil yaparsanız, yurt dışı kongrelerine götürüyoruz adı altında tatillere giderseniz, siz de inek sütüne düşman kesilir buluyorsunuz kendinizi zamanla. İnekler insanları tatillere çıkarmıyor, ya da lüks restoranlarda akşam yemekleri yemiyorsunuz... mevzu çok derin galiba. Ben işin içinde olduğum için şahidim.
(1,026 puan) tarafından
7- evet amerikan pediatri akademisi, DSÖ saygın amerika menşeili kuruluşlar. Bizler de takip ediyoruz, önerilerini dikkate alıyoruz. AMA her önerisini düşünmeden uygulamayız. Aklım var ölçerim tartarım. Ona göre kanaat getiririm. Bu kuruluşlarda bazen yaptıkları açıklamaları çok defa geri çeken kuruluşlar değil mi ???
Daha şu covid sürecinde DSÖ bi açıklama yapmıştı. Eksik ve yetersiz bilimsel çalışmalarla. Dedi ki; ibuprofen ( dolven pedifen ibufen gibi şuruplar). Covid sıklığını arttırır. Hemen bizim ülkede pediatristler bu ateş düşürücüleri reçetelerinden kaldırdı. Çok geçmedi 15-20 gün sonra DSÖ 2. Açıklama ile sözünü ortadan kaldırdı. Pardon dedi. Böyle bişey yeni çalışmalarda yok. Kullanabilirsiniz dedi.  Eeee ne oldu şimdi. Bu kuruluşlar hatasız mı diycez. Ben o dönem, kullanmaya devam ettim, çünkü benim bilgime göre henüz yeterli çalışma yokken bu açıklama, doğru kabul edilmezdi.
8- saygın amerika menşeili kuruluşlar...

Unicef de saygın kuruluş. Çocuk haklarını koruyor dünya da. Bugün Filistin de çocuklar anneler, bombalarla katlediliyor. Eee hani bu saygın kuruluşlar bi açıklama yaptımı. Olayı kınıyor mu? Savaşı durdurun çağrısı UNİCEF den geldi mi ?
Bu da saygın kuruluş.

Farklı bi bakış açısı
Komplo değil ama derin düşünüyorum.

O yüzden ister Amerikan Pediatri Akademisi ister başka biri bir şey söylediğinde almadan önce düşünüyorum. Düşünüyorum, düşünüyorum....
(1,026 puan) tarafından
9- lütfen insanlar bir de şunu araştırsın; Amerika da temsilciler meclisinin bir araştırma kurulu, organik adı altında satılan bir çok ünlü mama firmasının mamalarında ki katkı maddelerini incelemiş. Rapor yayınladı. Şubat 2021 tarihinde. Bunu yazıp araştırın, mamaların içinde korucu diye katılan ağır metal ve siyanür oranlarının normal olması gereğinden çok daha fazla olduğunu rapor etmiş. Bu da ap ayrı bi konu.
10- Son olarak, umarım bi dönem kalp hastalıkları amerika menşeili kuruluşlar, yumurta kolestorolü arttırır. Kalp hastalığı riskini arttırır diyerek yasak etmişti. Sonra pardon dediler, yumurta faydalı hergün tüketebilirsiniz. Bu söylem yüzünden hatırlarsanız bir dönem biz de de ünlü kalp cerrahı hocaları bile yumurtayı yasak etmişti. Sonrada yasağı kaldırdılar. Bingür Sönmez hocanın bununla ilgili çok güzel bir söylemi var. Onu araştırın. Umarım inek sütüne atılan onca leke de birgün kalkar.
Anne sütünün yerini hiç bişey alamaz.
Ben 3 yaşına kadar sadece anne sütü almışım. Annemin ifadesi, oğlum ağzına bir damla su bile girmedi. İçmedin. 3 yıl emdin. Sadece emmişim. Tuhaf ama öyle. Akrabalarım da aynı şeyi anlatır dururlar.
Anne sütü önceliğimizdir. Eğer yoksa ne yapalım ozaman ben de mama öneriyorum, yeni doğmuş bebeğe. Demiyorum ki inek sütü verin demiyorum. Mecbur ben de mama diyorum verin.  Ama amacım şu. Hiç değilse 6 aydan sonra anneler ek gıdalarında inek sütüne yer berebilirler.
Çocuk 2 yaşına geliyor halen devam sütü ( mama) hiç değilse onlar inek sütü kullanabilir diyorum.
Ve diyorum ki

İnek sütüne haksızlık edilmesin. Karalama yapılmasın

Saygılar
(9,372 puan) tarafından
Doktor Bey zaman ayırıp cevaplamış. Ben de cevap hakkımı kullanayım o halde. Öncelikle ben doktor değilim, ben de her denileni kabul etmeyerek araştırma yapıp aklımın ve bilimin süzgecinden geçirerek konu ile ilgili bir yargıya varıyorum. Amacım kesinlikle doktorları kötülemek değil, o şekilde anlaşılmak istemem. Uzmanlığınızı aldığınız hastaneye ve oradaki değerli hocalarınıza elbette saygım sonsuz. Okuduğum ve bu çıkarıma vardığım makaleleri yazımın sonunda paylaşacağım ve bu makaleler hakkındaki görüşlerinizi de iletmenizi rica edeceğim.

Yıllardır çalışma yapılan konularla pandemi dönemindeki açıklamaların bir keseye konmasını doğru bulmuyorum. Şu an halen hızla yayılmakta olan bir hastalık var ve bulunan bilgiler acilen paylaşılıyor. Çalışmalar eksik ve yetersiz olabilir ama tam ve yeterli çalışmayı yapabilecek zaman yok. Yapana kadar da ani karar değişikliklerine gidilebilir. Bu durum benim gözümde DSÖ'nün güvenilirliğini sarsmaz. Çünkü belirttiğim gibi bu olağanüstü bir durum. Amerikan menşeili kuruluş olmasının altını çizmişsiniz ama keşke güvenilir Türk menşeili kuruluşlar bu kadar çok araştırma yapsa da onların tezleriyle bilgilerimizi pekiştirsek.

Unicef'le ilgili sizinle şu linki paylaşayım. Sayfanın altına doğru bakarsanız bu konu ile ilgili 5 basın bülteni yayınladığını göreceksiniz.  https://www.unicef.org/sop/

Bahsettiğiniz araştırma kurulu Healty Babies Bright Futures adlı kurul sanıyorum. Dediğiniz gibi bu apayrı bir konu. Bunu sonra ekstra araştıracağım.

Bingür Sönmez hocanın özür haberini okudum. Bir gün inek sütünün kesinlikle belirtilen etkileri olmadığı kanıtlanırsa ben de sizden özür dilerim :)

1 yaşından sonra inek sütüne kimse tepki göstermiyor zaten. 2 yaşına gelen çocuk kullanabilsin, ona da ir şey demiyoruz :) Siz doktor gözüyle bakıyorsunuz, biz anne gözüyle. Sizin yaptığınız bu inek sütü fobisi paylaşımını bu sitede gören bazı anneler 'Doktor Bey de söyledi, o zaman ben 4 aylık çocuğuma mama yerine inek sütü verebilirim, boşa korkmuşum' deyip çocuğunu sadece inek sütüyle beslemeye başlayabilir. 6 aydan sonra süt yerine yoğurt, kefir, lor şeklinde zaten bolca süt ürününe yer veriyoruz. Yoğurdun sütten daha faydalı olduğu konusunda bana katılırsınız diye düşünüyorum.

https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/752046
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/formula-feeding/Pages/Why-Formula-Instead-of-Cows-Milk.aspx
https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/cows-milk-and-milk-alternatives.html
0 oy
(9,146 puan) tarafından
Yazışmaların hepsini okuyamadım, ben tıbbın da her söylediğine şüphe ile bakanlardanım, bugün Ak dediklerine yarın kara diyebiliyorlar. Bu postun sahibi doktora şunu da sorar mısınız?

https://www.instagram.com/p/COzcq-PDwHe/?utm_medium=copy_link
(1,026 puan) tarafından
Canım adem değirmenci instagramda takip edip soruları sorabilirsiniz benimki maalesef diş çıkarıyor :(

İlgili sorular

0 oy
6 cevap 534 göst.
0 oy
4 cevap 428 göst.
11 Şubat 2022 3-6 ay arası bebekler kategorisinde Elizim (317 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 287 göst.
15 Ekim 2020 3-6 ay arası bebekler kategorisinde Kübra Kutay Aykut (63 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 165 göst.
15 Temmuz 2023 24-36 ay arası bebekler kategorisinde Derya222 (324 puan) tarafından soruldu
...