0 oy
194 göst.
6-12 ay arası bebekler kategorisinde (119 puan) tarafından
8.bucuk aylık oğlum var ve 40 günlük hamileyim. Çocuk Dr m artık sütümun eskisi gibi olmayacağını mama ve ek gıda ağırlıklı beslemem gerektiğini söyledi. Bu durumu yaşayan anneler var mı sizler ne yaptınız. Bıraktınız mi devam mı ettiniz emzirmeye.  

3 Cevaplar

0 oy
Profil image (658 puan) tarafından
Canım ben 10 aylıkken hamile olduğumu öğrendiydim 27 haftalık olana kadar emzirdim sağlık ocağında ki hemşiremiz daha fazla emzirme hem çocuğu beslemiyo hem de erken doğuma neden oluyo dedi ondan kızım 13 aylıkken bıraktım gebelik doktorum emzirebilirsin ama besin almıyo dedi en son kontrol de ondan hoşuna riske atmaya gerek yok dedim
-Reklam-
0 oy
Profil image (1,148 puan) tarafından
Araştırmalar bu  yönde ama en iyisi kendi doktorunuza sormak. İyi beslenip sağlık açısından bir problem olmadığı sürece emzirmeye devam edebilirsiniz. Hamileyken emzirme kafasındaki insanlar yüzünden ne çok bebek anne sütünden mahrum bırakılıyor. İtalyan perinatal tıbbi topluluğu, italya sağlık bakanlığı emzirme çalışma kolu,  amerikan aile hekimleri akademisi hepsinin yazılı açıklaması var emzirmenin zararli olmadığı ile ilgili. Irakta ve türkiyede yapılan en son çalışmada da ayni sonucu görürsünüz. Irak’ta bir yıl boyunca 215 hamileyken emziren ve 288 emzirmeyen hamile kadın üzerinde bir vaka çalışması (Aldabran 2013) yapılmış. Erken doğum ve düşük doğum kilosu, iki grupta da istatistiksel olarak farklı olmamış. Beklenmedik bir şekilde, emziren grupta düşük oranı kayda değer ölçüde daha az görülmüş. Vardıkları sonuç:

“Emzirmek düşük veya erken doğum riskini artırmadığı gibi doğum kilosunu da etkilemez.”

En güncel olarak Türkiye’de yapılmış bir çalışma (Ayrım 2014):

Hamile kaldığında emzirmekte olan 165 tekil bebek bekleyen kadından 45’i emzirmeye devam ederken 120’si etmemiş. Emziren gruptaki hamile kadınların daha az kilo aldığına ve hamilelikleri boyunca hemoglobin seviyelerinde azalma görüldüğüne işaret edilmiş. Bununla beraber, iki grup arasında hiperemzis gravidarum, düşük tehdidi, preeklampsi, erken doğum kasılmaları ve erken doğum, doğum kilosu ya da Apgar skoru açısından kayda değer bir istatistiksel fark bulunamamış.

Vardıkları sonuç:

“Hamileyken emzirmek zararlı değildir, ve sağlık çalışanları örtüșme olduğu durumlarda sütten kesmeyi tavsiye etmemeli, anneyi, bebeği ve fetüsü olumsuz etkileme ihtimaline karşı yakından gözlemelidir. Olumsuz etkiler görüldüğü takdirde gereken önlemleri almalıdırlar.”

Güncel bilgilere göre, genel nüfus içinde, doğurganlık yaşındaki kadınların düşük veya erken doğum riskinin hamileyken emzirmeye devam ettiğinde arttığını gösteren tıbbi bir kanıt bulunmamaktadır. Aynı şekilde kayda değer bir rahim içi büyüme güçlüğünün hamileyken emzirmenin bir sonucu olarak meydana gelmesi beklenmez, özellikle de gelişmiş ülkelerdeki sağlıklı ve iyi beslenen kadınlarda.”

Bu miti çürütmenin zamanıdır. Kadınlar hamileyken de emzirmeyle ilgili kendilerine uygun kişisel kararlar alabilirler, diğer her koşulda olduğu gibi. Her zamanki gibi, hamileyken emzirme konusundaki seçimler de bireye odaklı olmalıdır. Anne bu karar sürecinde kendisine şu soruları sormaya devam etmelidir, “Bu örtüșme benim bedenimle uyum içinde mi? İyi gidiyor gibi hissediyor muyum?” Bu sorular üzerinde düşünürken anne, garip veya tehlikeli bir şey yapıyorum mitinin yükünü taşımamalı. Eğer gebeliğinizde emzirmeyi düşünüyorsanız, ya da böyle yapan bir anneye tavsiyede bulunuyorsanız, en iyisi hem hamileyken emzirmenin güvenliği üzerine gerçek tıbbi araştırmaları hem de büyük çocuk için emzirmenin getireceği uzun vadeli faydalar üzerine yapılmış çok kuvvetli araştırmaları dikkate alan bir kadın doğum uzmanı veya ebenizin olmasıdır.

Umarım kafanızdaki soru işaretlerini biraz olsun giderir. Tabi ki en önce doktorunuzla konuşmalısınız. Herhangi bi sağlık problemi olmadığında geçerli yazılan her şey 

0 oy
(385 puan) tarafından
Kuzum senin vücudun nasıl üç kişiye yetebilir ki iki evladın için de emzirmeyi çok uzatmaman lazım 

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 179 göst.
14 Şubat 2024 12-24 ay arası bebekler kategorisinde duyguklc (463 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 232 göst.
30 Mayıs 2022 Doğum Sonrası Anne kategorisinde Güzel annee1 (109 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 220 göst.
22 Mayıs 2021 6-12 ay arası bebekler kategorisinde Derya1 (11 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 276 göst.
20 Aralık 2020 6-12 ay arası bebekler kategorisinde anagibiana (53 puan) tarafından soruldu
...