0 oy
283 göst.
Profil image Ek gıda & Beslenme kategorisinde (342 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Merhaba hanımlar,

Bebeğim 5,5aylık.

5ay kontrolünde doktorumuz siz yemek yerken ara ara havuç, kabak, patates, elma, armut, şeftali ile tadımlarda başlayabilirsiniz dedi.

Her gün olmasa da, günde 1defa olacak şekilde minik minik tadımlara başladık. 3gün kuralını, önce çay kaşığı kadar tattırılacağını vs biliyorum o şekilde yapıyoruz ancak mesela patates püresini pek sevmedi. Yedi ama havuç gibi istekli hevesli yemedi yüzünü ekşitti mesela. 

Tadımlarda nasıl oluyor? 

Sevmese de tekrar verelim mi 3gün? Yoksa  başka sebzeye mi geçelim, tekrar sonra dönelim? Ya da daha önce tattırdığımız bir sebze ile (mesela havuç) tatlandıralım? 

Su vermemiz gerekiyor mu yoksa ardından emzirmek olur mu? 

Su verilecekse ne kadar olmalı ve nasıl su olmalı? Normal satın suyu kaynatıp soğutsak olur mu? 

Meyve ekşi gelir ve yemek istemezse mesela çok az pekmez ekleyelim mi? 

Bebek Ayı 5,5 aylık

3 Cevaplar

+1 oy
(445 puan) tarafından
3 gün kuralı ile verdiğiniz sebzeleri birleştirip verebilirsiniz. Sevmese de sonradan tekrar verin alışır zamanla. Yemek verirken arada şu verebilirsiniz. Ama iki üç yudum olsun su ile doymasın. Öncesin de emzirebilirsiniz. Emzirdikten 1-1.5 saat sonra verebilirsiniz ek gıda. Meyveyi sade verin bence. Pekmezi kahvaltısına katabilirsiniz. Ben mama verdiğim için kaynatıp soğumuş suyum var her zaman ondan veriyorum. İçme suyunu kaynatıp verebilirsiniz.
Profil image (342 puan) tarafından
Yanıtınız için teşekkürler.
Evet genelde dediğiniz gibi emzirdikten 1-1,5 saat sonra tadım yaptırıyoruz. Biz akşam yemeğimizi yerken onu da yanımıza mama sandalyesine alıp püresinden tattırıyoruz. Püreler genelde sulu olduğu için kolay yutabildi, ama tadım bittikten sonra su içirmedim, Emme saati geldiği için zaten su yerine emzirdim gibi oldu yani. içirmeli miydim acaba dedim.
Bir de kahvaltı vermiyoruz henüz, günde 1defa akşamüstü yapıyoruz şimdilik tadımları.
(445 puan) tarafından
Rica ederim. Anladım süt de yeterli olabilir. Haklısınız tadım zamanı olduğu için kahvaltı için erken.
-Reklam-
+1 oy
(936 puan) tarafından
Bence bebeğinizin tepkilerine ve sizin ic güdülerinize göre hareket edin. Ben olsam patatesi sevmediyse ikinci gün yine denerdim yine hoslanmazsa öncesinde tadımini yaptirdigim havuçla karistirirdim. Ama mesela bir hafta sonra falan tekrar deneyip yine sade verirdim çünkü sebzelerin hepsinin ayrı yarı tadını bilsin. Aynı şey meyve için de geçerli sevmezse ilerde ona göre biseyler düşünürsün ama şuan bilsin o tadı. Sevmezse sonra tekrar denersin. Bebegim bir yaşını geçti ben hiçbiseyi pekmezle tatlandırıp vermedim, herşey için kafasında bir tat algısı oluşsun. Ha diyelim ki ilerde brokoli sevmedi karistiririm biseylere ama bilsin tadını, ön yargıli olmasin
Profil image (342 puan) tarafından
Teşekkürler yanıtınız için,
Evet haklısınız hepsinin kendi tadını bilmesi şu an için daha önemli. Adı üstünde tadımlardayız zaten, şu an için onunla doymasına gerek yok, tadını alsın yeter :)
(936 puan) tarafından
Aynen öyle :) illa ki sevmediği şeyler olacak biz yetişkinler de herşeyi yemiyoruz. Onun için hiç caninizi sıkmayın:)
+1 oy
(8,905 puan) tarafından
3 gun kuralinda ilk gun besinin tadini alabilmesi icin sade verin. İkinci, ucuncu gun denediginiz bir seyle karistirabilirsiniz. Sevmese de tekrar verin cunku alerji ihtimali 3 gun icinde gozlenebiliyor. 

Ek gidanin ardindan su teklif edin. İciyorsa ne guzel. İcmiyorsa zorlamayin, anne sutu su ihtiyacini karsilamaya devam ediyor. Yine de ara ara su teklif edin. Cisinde renk degisimini takip edin. Sari degilse aldigi sivi yetiyordur. Hazir suyu kaynatip sogutup verebilirsiniz.

Eksi gelebilecek hangi meyveyi veriyorsunuz? 6 ayda pek eksi meyve vermedim ben :) Cok az pekmezle tatlandirabilirsiniz. Bu tatlandirma ya da sevdigi bir seyle karistirma konusunda dikkat etmeniz gereken şu. Mesela pekmezle tatlandiriyorsaniz sadece pekmez tadi gelmesin agzina. Bu sefer notr tatlarda zorlanirsiniz. Oradaki dengeyi iyi ayarlamak gerek.
Profil image (342 puan) tarafından
Yanıtınız için teşekkürler :)
Ben de alerji durumunu düşündüğüm için sormak istedim sevmese de devam etsek mi diye, çok reddetmediği vs sürece Ard arda günler devam edelim evet.
Su da dün ilk defa Bi verdim aklıma düşünce, içti :) iki üç yudum verdim versem daha da içerdi de suyla midesini doldurması dedim çekindim :)
Ekşi olarak da şey, şeftali verdik de o Bi ekşi geldi baya Bi yüzünü ekşitti gözünü kıstı falan :) gerçi sonra yine istedi uzandı ben ekşi diye sevmedi sandım ama sanırım ekşiyi sevecek :)
(8,905 puan) tarafından
Rica ederim :) Sevmediği besinlerden birazcık bile yese alerji durumunu görmeye yeter. Suyu ek gıdadan sonra verin ki şişirmesin. Hiç bilmediği bir tat olduğu için ilk etapta ekşi gelmiş olabilir. İnşallah her şeyi sever:)
Profil image (342 puan) tarafından
Teşekkürler, İnşallah :))

İlgili bir soru bulunamadı

...