0 oy
2,143 göst.
Profil image Doğum Sonrası Anne kategorisinde (1,127 puan) tarafından

Yeme içme süt yapmaz, her zaman bunu savunurum sevgili anneler. Süt yapan tek şey bol bol emzirmek, dinlenmek ve bebeğinizi sevmek. Oksitosin şart çünkü ❣️

Paylaşım sebebin; buradaki annelerin de bilinçli olmasını istiyorum.


Sevgili anneler yeme içme süt yapmaz. Süt kalitesi diye bir şey yoktur unutmayın :) bu arada yazı bilimsel makalelerden alıntıdır ;)




Günümüzde, “Beslenme” oldukça popüler konulardan biridir. Beslenme konusunun kendi içinde bölümlere ayrıldığını görebiliriz; dengeli beslenme, yeterli beslenme, sağlıklı beslenme, çocukluk döneminde, yaşlılık döneminde, hamilelik döneminde beslenme gibi konu başlıkları sıralanabilir. Sanırım, bu popülariteden son nasibini alan, “Emzirme döneminde beslenme” konusu oldu. Bu konunun, uzman kişilerin de dahil olduğu pek çok tartışmayı ve bilgisel karmaşayı beraberinde getirdiğini görmekteyiz.  Peki, gerçekten önemli midir emziren annenin beslenmesi? Bir anne yetersiz besleniyorsa, sütü bebeği için verimsiz midir? Nedenlerini açıklamak üzere, bu iki soruya verilebilecek en kısa ve doğru cevap kocaman bir “Hayır!” olmalıdır.

 

Öncelikle şunun altını çizmek gerekir; anne sütü (insan sütü) konsantrasyonu, sadece besin ihtiyacına yönelik bileşenleri içermez. Emzirmek, aynı zamanda beslenmenin yanı sıra koruma ve bağlanma ihtiyaçlarını da karşılar. Ayrıca, anne sütünde 200’ün üzerinde bileşik bulunur. Bu bileşiklerin büyük bir kısmını, bebeğin besin-dışı ihtiyacını karşılayan: anti-mikrobik faktörler, sindirim enzimleri, hormonlar, trofik faktörler ve büyüme modülatörleri oluşturur. Dolayısıyla, siz isterseniz dünyayı dolaşın, milyonlar harcayın ve olağanüstü besinler içeren bir mama imal ettirin, yine de anne sütünde bulunan yukarıda sıraladığım bu bileşenleri bebeğinizin mamasına ilave etmeniz mümkün değildir. Çünkü, bu faktörlerin büyük bir kısmı sadece insan sütünde bulunur ve diğer bazılarının da yeterli miktarı sadece türün sütüne özgüdür. Her kim ki, bu faktörleri mamaya ilave etmenin mümkün olduğunu söylüyorsa, yanlış bilgi veriyor, açıkça yalansöylüyordur. Buna göre, anne sütünün sadece besin içeriklerine takılmak, büyük bir anlama hatasıdır.

 

Peki öyleyse, neden emziren anneler emzirme dönemlerinde, türlü besin arayışlarına girer ve ne yesem de sütüm olsa, ne yesem de sütüm artsa derler? Çünkü, bir takım firmalar, uzmanlar aracılığıyla “Şunları mutlaka yiyin!”, ”Bol su için!”, “Bunları katiyen yemeyin” gibi, sözlü ve yazılı propagandalar yaparlar. Bu propagandaların nedenini az çok tahmin etmeniz mümkündür. Tüm bunlardan şiddetli bir biçimde olumsuz etkilenen annelerimiz ve dolayısıyla da emzirilen bebeklerimiz olur. Annelerin özgüvenleri ve sütlerine olan inançları zedelenir. Oysaki, bir annenin bebeğinin beslenmesinde en iyisini istemesi ve söylenti de olsa sütünü arttırmak için çeşitli takviye arayışlarına girmesi son derece doğaldır. Ancak, bu annelere şunu açıkça söylemek gerekir; bebeğinizin sadece sizin sütünüze ve sizin de sadece bebeğinizi emzirmeye ihtiyacınız vardır. Sütünüzün artması için başka HİÇBİR ŞEYE ihtiyacınız yoktur. Sütü arttıran dört temel eylem vardır: “Emzir!”, “Dokun!”, “Düşün!”, “Sev!”. İşte, sizin emzirme döneminizde, eğer eksikse tamamlamanız gereken dört değerli besin bunlar olmalıdır.

 

Bir annenin beslenmesi yetersiz dahi olsa, sütü ilk 6 ay bebeğine yetecek tüm besin ve besin-dışı içeriklere ve yeterli süt miktarına sahiptir. Annenin, süt üretimi için dışarıdan herhangi bir besin takviyesi almasına gerek yoktur. Kısacası, laktasyon yetersiz beslenme karşısında dahi sağlam durmaktadır. Bu nedenle de, bir anneye sırf emzirdiği için beslenme konusunda baskı yapılmaması gerekir. Şimdi gelin, bir annenin emzirme döneminde neden fazladan bir besin ihtiyacı yoktur bir bakalım.

 

Bir insanın emzirdiği için değil, kendi fizyolojik sağlığı için dengeli beslenmesi gerekir. Emziren bir annenin günlük besin ihtiyacı, ortalama bir yetişkinin günlük besin ihtiyacından fazla değildir. Buna suyu da dahil edebiliriz. Emziren annenin bol su tüketmesi gerekir gibi bir bilgi, aslında çok net bir bilgi değildir. Bir anne emzirirken bol su tüketmeye ihtiyaç duyuyorsa elbette tüketebilir. Ancak, suyu sütünü arttırmak amacıyla değil susuzluğunu gidermek amacıyla tüketmesi yeterlidir. Süt üretimi, bol su tüketerek değil, bol emzirerek artar. Annenin bu dönemde bedeninin sesini dinlemesi de oldukça önemlidir. Bedenimizde, ihtiyaç duyulan besinlere dair bir gereksinim oluşur ve beden sinyal verir, “Canım çekti” deriz. Bu sinyalle hamilelik döneminde de karşılaşılır, yani hamilelikte sıklıkla canımız bir şeyler çekebilir. Bunun nedeni, bedenin besin ihtiyacını karşılamaya yönelik gereksinimlerdir. Benzer sinyaller emzirme döneminde de gelebilir ve bu sinyallere göre beslenmek, bedenin ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm olabilir. Kısacası, bedenimiz ihtiyaç duymuyorken bazı katı ve sıvı gıdaları zorla tüketmeye gerek yoktur.

 

Şimdi, fazladan hiçbir şey yiyip içmedik; günlük rutin beslenmemize devam ettik, sütümüzün besin içeriği nasıl olur?

 

Öncelikle şunu söyleyelim, Kolostrum dediğimiz, doğumdan sonraki ilk 3-5 gün süresince salgılanan sütün konsantrasyonu, hamileliğin ortalarında sentezlenmeye başlar (lactogenesis1). Yani, doğumun hemen ardından gelecek sütünüzün içeriği çoktan hazırdır, sadece dışarı çıkmayı bekler. Dolayısıyla, bu kıymetli ilk sütünüzün, doğumun ilk günlerindeki beslenmenizle uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur. Çünkü, kolostrumdaki besin içerikleri düşük yani dengeli, ancak koruma ve bağışıklık faktörleri (sodyum, klor, laktoferrin, bağışıklık bileşenleri, E, A ve C vitaminleri) son derece yüksektir. Özellikle, pre-term bebeklerin kolostrumları yoğun besin ve erken anne sütü antikorları içerir. Kısacası, kolostrum konsantrasyonu öylesine özeldir ki, annenin bir kaç günlük beslenme içeriğine bağlı olamaz.

Gelelim ilk haftadan sonra yavaşça olgunlaşan sütümüzün içeriğine. Sütün yağ içeriğinden başlayalım. Hamilelik döneminde, annenin vücudundaki ekstra adipoz doku (yağ dokusu) uykuya yatar; bir anlamda doğumla birlikte aktive olur ve doğumun ardından bu yağ dokusu süte yüksek oranda LCPUFA (Uzun Zincirli Çoklu Doymamış Yağ Asitleri) geçirir. LCPUFA, bebeğin merkezi sinir sisteminin ve bağışıklık faktörlerinin gelişmesini sağlar. Anne sütündeki süt yağları (hindmilk) oldukça değişkendir. Bebeğin sütteki yağı alımı, emzirme sıklığı ve emzirme sürelerinin uzunluğu ile yakından ilişkilidir. Yağlar, bebeğin enerji ihtiyacının %50’sini sağlar. Bu da demek oluyor ki, annenin beslenmesi sütündeki yağ miktarını etkilemez; yani, bebeğin enerji alımının bu %50lik kısmının annenin beslenmesiyle ilgisi yoktur.  Ayrıca, bu sayede ilk 6 ay emziren annenin yağ oranı hızla azalır, yani kilo verir..

Sonuç olarak bebeğin yeterli beslenip beslenmediğini anlamak için kilo alımına, bez kirletme sıklığına, uyku durumuna ve en önemlisi de canlılığına ve mutluluğuna dikkat etmek yeterlidir. Bebeğin emmekten başka bir şeye, annenin de emzirmekten başka bir şeye ihtiyacı yoktur. Bazı anneler bir takım takviyelerin, otların, çayların süt yaptığını söyleyebilir; hatta, bunu tecrübe ettiklerini de aktarabilirler. Ancak, bu takviyelerin büyük bir kısmı plasebo etkisidir; yani, evet annenin sütü artıyordur, ancak takviyelerden dolayı değil, sütlerinin artacağına inandıkları ve bu konuya konsantre oldukları için artar..

16 Cevaplar

+2 oy
Profil image (529 puan) tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Katılıyorum canım, paylaşım için de teşekkürler ❤
Profil image (1,127 puan) tarafından
Ay bilinçli bir anne en sevdiğim ❣️ rica ederim canım ❣️❣️
(48 puan) tarafından
Dediginiz cok dogru stresli olunca uzgun olunca sut bile pek olmuyo sahsen ben yemek yiyip ictigimde tabi mutluda ollduğumdabaya oluyo sutum
-Reklam-
+2 oy
Profil image (1,163 puan) tarafından

Aa bu post bana gönderme :D  

 tabi süt üretimi için sık emzirmek düzenli uyku şart ama bide şöyle düşünmek gerek hani yediklerimiz sütü etkilemiyor ya Ee o zaman neden gaz olmasın diye bi çok yiyemiyoruz ki yediğimiz de gaz oluyo bebekler rahatsız oluyo yediklerimiz bi şekilde sütü etkiliyo ben hiç te inanamıyorum yemeyelim alakaşı yok diyenlere ayrıca iki çocuğum var kızm 11 yaşında kızımı emzirdigimde dönemlerde sağlıklı beslenmedim sütüm çöktü ama kızıma yaramadı ve kilo alımı çokta iyi değildi ortalama içindeydi şimdi 3.5 aylık oglum var surda bi annenin tabiri gibi öküz gibi yemesem de sağlıklı besleniyorum bazı yiyecekleri yemeye ozen gösteriyorum hem sütünün arttığı göğüs dolğunluğundan hemde oglumun kilo artışından belli oluyo .

Araştırmalar belirli sayıda insan üzerinde tespit edilen sonuçları yansıtır ama bu da bizim yaşadığımız tecrübedır 

Sevgiler sevmediğiniz bilinçsiz anne...

Profil image (1,127 puan) tarafından
Yaaa ikizimin adaşısın sen sana gönderme yapmadım. İnan o gün ki yorumlardan ince zaten bunu paylaşmak istiyordum. Sonra seninle yorumlaştık ve üzerine denk geldi. Sana bile atacaktım yazinin tamamını :) ben yazıda yediklerimiz süte geçip bebeği etkilemez demiyorum ki ama sadece yemenin süt yapımı ile alakası yok diyorum ( utanan maymun emojisi )
O son yorum hiç olmamış bu arada hiç sevmedim :)
Profil image (2,520 puan) tarafından
Hay agzina saglik !!!
+1 oy
Profil image (192 puan) tarafından
Kalitesini bilmem ama tahin helva cok guzel süt yapiyo bilim adamlari isvecliler toplansin arastirsn valla 
Profil image (1,127 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Araştırmışlar işte makale bilimsel yazılardan alıntı. En son paragrafı okuyun bari :)
Profil image (192 puan) tarafından
Benim tek göğsümde süt varla yok arasiydi o kadar sagdim.ettim hic artmadi. Bende tek gogusle yetmek icin herseyi denedim. Hepsini hep inanarak denedim inan. Mesela irmik bende zerre etki etmedi ama tahin helvasi yiyince gögsum tas gbi olurdu. Ikisini de ayni umutla yerdim. Ben böyle dusunmuyrm kesinlikle etkileri var
(5,307 puan) tarafından
Yiyecek sutu artirir mi artirmaz mi onu bilmiyorum ama kendim bir bilim adami alarak soyleyebilirim ki bu "yazi parcasinda" hic bir calisma ve deneye atifta bulunulmamis :) yaziyi yazan bir calismasini gostermedigi gibi yapilan bir calismayi da refere etmemis. Kisaca teknik olarak yeterince bilimsel degil :)
(158 puan) tarafından
Tehin helvası yediğinizde sütünüzün artacağına inandığınız ve stresiniz azaldığı için sütünüz artmış olmasın.  Bende yedim ama ekstra bir etkisini görmedim.
Profil image (192 puan) tarafından
Un helvasini da ayni motiveyle yedim bi cok seyi de.. Ama faydasi olmadi
(5,307 puan) tarafından
Sukur yeterli sutum her vardi yani hic bir yiyecegi sut yapsin diye yemiyorum. Yalniz tahin helvasi bende de gozle gorunur etki yapiyor. Yukarda dedigim gibi konu hakkinda cesitli gorusler var ve ben hic birini fikir sahibi olacak kadar arastirmadim. Ama tahin helvasi :)))
+1 oy
Profil image (394 puan) tarafından

Çok haklısın sağarak verdiğim icin emmedigi halde günde 1 litre süt sağıyordum bebeğim kolikti akşama kadar hiç yemek yemeden su içmeden çocuğumu besleyebiliyordum ve ayda 1 kilo alıyordu 


Herşey beyinde bitiyor aslında,bebeğim beni emmedigi için slikon uç bile denemedim ,sütüm azalmasın diye,zaten oda uçla emmek istemiyordu bebeğim hala kolik ve hala onu sağarak besliyorum yine aynı beslenme türü .

Okuz gibi yemeklerede saldırmadım:Ddd



Hatta en güzel yani çok eski fiziğime geri döndüm ve 25 kilo verdim :)) iyiki varsın anne sütü hem benim için hem bebeğim.icin ❤
Profil image (1,127 puan) tarafından
Ay bilinçli bir anne daha ❣️
Evet canım bende 5 ayda 30a yakın kilo verdim doğumdan beri. Bebeğimde anne sütü alıyor insAllah alırsa 2 yaşına kadar. iyi ki varlar gerçekten de yaşasın memeler ❣️
Profil image (394 puan) tarafından
Benimde kızım 5 aylık evet kesilene kadar vereceğim inşallah şimdi eskisi kadar yok heralde memeler terbiye oldu olsun bunuda şükür:)
Profil image (1,127 puan) tarafından
Benimkiler de oldu eski halini özlüyorum valla :D çünkü çok küçükler, terbiye olmadan önce büyük duruyordu en azından :D :P
+1 oy
(671 puan) tarafından
Çok harika bir yazı olmuş ama bunu anne, kayınvalide, yaşını almış komsu ve akrabalara asla anlatamayacagimiz için al kızım süt yapar dedikleri şeyleri el mahkum ucundan da olsa yemeye devam :D (ben daha dun 45 günlük bebeğe kabak tatlısı verdiklerini gözlerimle gördüm. Kime ne anlatabilirim ki. Herkesin doğrusu farklı olmuş) 
Profil image (1,127 puan) tarafından
Ay yok artık daha neler kabak tatlısı mi :/
(671 puan) tarafından
Vallahi, gözlerime inanamadım. Hatta dediler ki  kız sen de versene... Şok oldum kaldım ben
+1 oy
Profil image (3,039 puan) tarafından

Çok doğru canım bnd tamamen buna inanıyorum sevginin gücü her zaman üstündür sev emzir girsin hormonlar devreye sen keyfine bak:)<3

Profil image (1,127 puan) tarafından
Kesinlikle süt ve emzirme beyinde bitiyor katılıyorum size ❣️
+1 oy
Profil image (2,520 puan) tarafından
1. Bu arastirmayi kim nerde ne zaman nerde yapmis her hangi bir guvenilirligi yok.

2. Insanlar dogumdan sonra "dur incir yiyeyim de sütüm olsun" demiyorlar / demiyoruz. Kiloya, cis sayisina, cc miktarina bakarak sutum var ya da yok diyoruz ki arttirmak icin bir girisimde bulunuyoruz.

3. Hic bir anne "öküz " gibi yemek istemez sut olsun diye. Sahsen ben "öküz " gibi yiyen annelerden biri olarak bu durumdan hic hosnut degilim. Cunku sütüm olsun, yagli olsun diye ugrastigim icin kendim de yaglandim :/

4. Hic ugrasmadigi halde sutu olan anneler dunyanin en sansli annelerinden. Kiymetini bilin. Ac gezerim ama sutum var diyenler, bu da bunye yapi meselesi. Kimi istegini yesin sutu olmaz, kiminin de yok sigarasi eksik olmaz, yok hic dikkat etmez vs ama sütü fiskirir.

5. Eger yiyecekler etki etmeseydi, bunlar plasebo etkisi olsaydi yani tamamen psikolojik bir durum olsaydi o zaman sutsuz anne kalmazdi. Cunku ne yiyip icersem/k sut olsun diye yapiyoruz. Ama o zaman neden bazi yiyeceklerin bizde sut yaptigina inanirken bazilarinin bizi etkilemedigini soyluyoruz? Mesela hurma, incir bana fayda etmezken, dut kurusu arttirdi. Hurmayi/inciri de yiyen benim, dutu da. Peki degisen ne? Psikolojim mi, yoksa yedigim sey mi??

6. Son olarak, burda sizinle ayni fikirde olan insanlari "bilincli anne" olarak etiketlemeniz, bir diger tabirle "bilincli - bilincsiz" olarak ayrim yapmaniz hic hos degil. Unutmayin ki her anne bebeğini dusunerek hareket ediyor. Bosu bosuna insanlara "bilincsiz" diyerek kimsenin canini sikmayin.

Iyi niyetle paylasmis olabilirsiniz, ama siz inaniyorsunuz diye, fikirlerinize uyan bir yazi buldunuz diye,  bu illa ki dogru oldugu anlamina gelmiyor. Niyekim ben de pek cok doktorun videosunu izledim hangi yiyecekler sut yapar, nelere dikkat etmek lazim diye.

Sevgiyle kalin..
Profil image (1,127 puan) tarafından
Ref.:

1   Riordan J. (2005) Breastfeeding and Human Lactation (3rd ed) Massuchusetts: Jones & Bartlett

2   Hale TW, Hartmann PE. (2007) Textbook of Human Lactation Texas: Hale Publishing

3   Picciano MF. (2001) Nutrient Composition of Human Milk Pediatr Clin Nth ** 48(1): 53-67

4   Dusdieker LB, Booth BM, Stumbo PJ, et al. (1985) Effect of supplemental fluids on human milk production. J Pediatr 106(2):207-11

5   Dusdieker LB, Stumbo PJ, Booth BM, et al. (1990) Prolonged maternal fluid supplementation in breast-feeding. Pediatrics 86(5):737-40

6   Cox SG. (2006) Expressing and storing colostrum antenatally for use in the newborn period Breastfeed Rev14(3):11-6

7   CPQCC. (2008) Nutritional Support of the Very Low Birth Weight Infant: Quality Improvement Toolkit

8   Makrides M, Neumann MA, Byard RW, et al. (1994) Fatty acid composition of brain, retina, and erythrocytes in breast- and formula fed infants. ** J Clin Nutr 60:189-94

9   Kovacs CS. (2005) Calcium and bone metabolism during pregnancy and lactation J Mammary Gland Biol Neoplasia 10(2):105-18

10             Prentice A. (2000) Calcium in pregnancy and lactation Annu. Rev. Nutr. 20:249-272

11             Prentice A. (2003) Micronutrients and the bone mineral content of the mother, fetus and newborn. J Nutr. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12730486

12             Bezerra FF, Mendonca LM, Lobato EC, et al. (2004) Bone mass is recovered from lactation to postweaning in adolescent mothers with low calcium intakes. ** J Clin Nutr 80(5):1322-6 http://www.ajcn.org/cgi/content/abstract/80/5/1322

13             Pan American Health Organization, World Health Organization (2001) Guiding Principles for Complementary Feeding of the Breastfed Child: 25


Buyrun yazının kaynağı araştırmak isterseniz okursunuz
Profil image (1,127 puan) tarafından
2- CC miktarına bakılıp sütün azlığı çokluğu anlaşılmaz. Çünkü sağıma alışkın olmayan memeden süt çıkmaz ve pompa makinaları bebegin memeyi çektiği gibi çekmez.


3- yazıda yiyecekler etki etmez demiyor, yeme içme süt yapmaz diyor. Süt yapar diye yediğiniz her şey sadece kilo olarak döner. Özellikle tatlılar için diyorum. İçindeki şeker susattigi için anne daha çok suya yöneliyor ve tatlının süt yaptığını sanıyor. İçilen anne caylarindaki şeker oranı bunun en büyük kanıtı.

4- canınız sıkılıyor da posta girip okumayın ya da oralı olmayın. Bilinçli anne yazdım evet ama kimseye bilincsiz damgası vurmadım. Öyle girmek istesem açık açık bilinçsiz anne derdim. Yazı paylaşma amacım burdaki bir çok anneye GERCEKLİGİ KANİTLANMİS BİLİMSEL bir yazıyı paylaşıp uzulmemelerini sağlamak. İyi günler.
Profil image (2,520 puan) tarafından
1. Uygun bir vakitte referanslari incelicem, tesekkurler.
2. Cc miktari net sut miktarini vermez evet ama neden bazilari tek sagimda 200-300 cc cikarirken ben 3 sagimda cikariyorum?
3. Yazinin 3.paragrafinin son bolumunde sutunuzun artmasi icin baska bir seye ihtiyaciniz yok diyor.
4. Postu okudum ve de katilmadim. Karsi gorusteyim diye fikrimi neden soylemeyecegim ki? Uslup duzgun olursa tartismak kotu bir sey degil. Hatta tartisma metotu vardir derslerimizde kullandigimiz.
Bilinçsiz demediniz evet ama bu da ayni "vekillerin yarisi aptaldir" diyip sozunu geri al denince "vekillerin yarisi ***** degildir" diyen milletvekilini animsatti bana. Ayni kapiya cikiyor yani.
Profil image (1,127 puan) tarafından
Rica ederim inceleyin tabi. Bebeğiniz aktif emiyor mu ?
Profil image (2,520 puan) tarafından
Hayir. Geceleri emiyor fakat gündüzleri sagiyorum mecbur. Lakin 1 ay oncesine kadar gayet güzel emerdi ama o zaman da pek cikmazdi, hatta daha azdi.
Profil image (2,520 puan) tarafından
Soyledim diye yaziyorum, incelememis olmamak adina. Verdiginiz referanslardan linki olanlari inceledim fakat konumuzla alakali degil. Kemik gelisimiyle alakali. Emziren annenin vitamin mineral almasina gerek olmadigindan falan bahsediyor. Ama biz sutun artmasindan bahsediyoruz. Yazinin orijinali varsa onu da okumak isterim kaynaklarin neresinden ne alinmis belli olmayabiliyor.
Profil image (1,127 puan) tarafından
Evet karakter aşımı olduğu için paylasamadim yazının tamamını malesef.

https://emzirmepsikolojisi.com/emziren-annenin-beslenme-manifestosu/

Size attığım linkte laktasyon konusu var orda yazıyor aslında. Yazının tamamini okursanız daha net anlaşılır. Her anne zaten az ya da çok kendine bir şekilde bakıyor. Burda asıl bahsedilen şunu ye, bunu ye süt yapıyor denen şeylerin süt yapmadığı. Vücudumuza kilodan başka hiçbir faydası olmadığı yönünde. Ki doğru bence. Hala aynı şeyi soyluyorum yemek içmek süt yapmaz. Bundan kastım herkes aç kalsın demek değil.
Profil image (1,127 puan) tarafından
İlk 6 ay anne hiçbir takviye almasa bile ( besin takviyesi den bahsediyor ) laktasyonun tek başına bebeğine yeteceğini anlatiyor.
0 oy
(68 puan) tarafından
Katılıyorum gerçekten ben çok iştahsız bir insanım ilk zamanlar eşim tahin helvası hurma vs süt yapacak şeyler alıp yemem için baskı yapardı bende isteksiz yerdim sonra bıraktım hepsini yemeyi hatta gün de 2 3 bardak su dan fazla içemem ilk zamanlar suyu da çok içiyordum şimdi 3 aylık oldu bebeğim suyu en fazla günde 4 bardak içiyorum sabah kahvaltı akşam yemek aralarda hiç bişey yemiyorum çok şükür baktım sütüm yetiyo çok şükür artık bişeyler yemek yada içmek zorunda hissetmemek çok güzel rabbim veriyo onun nasibini gerisi boş 
Profil image (1,127 puan) tarafından
Bende tam tersi boğazıma çok düşkünüm ama evde tek olunca canım bir şey istemez aramam da o yüzden. Kesinlikle rabbim nasibi veriyor dediğiniz gibi ❣️
0 oy
Profil image (262 puan) tarafından
Katılıyorum bende. Ama sanki aç emzirince çok sütüm yokmuş gibi geliyor:)
Profil image (1,127 puan) tarafından
O bana da oluyor ama sıktığım zaman geliyor :)
0 oy
(93 puan) tarafından
Belki psikolojik ama bazen goguslerim sönmus gibi oluyo. Bende hemen bi bulgur pilavi sogan gahin helvasi pekmez serbeti ceviz ne bulursam atiyorum agzima gece goguslerim sismis oluyo. Bunlarda etkilemiyo bazen incir hosafi iciyorum artik terbiyelenmis goguslerimden sut akiyo. Yemek icmekle sut olmuyo ama yemek icmek sutu cogaltiyo bence. Sutun yagli olmasi kilo aldiriyo bebege. Ben cılızım baba cılız ama bebegim tombis. Tanidigim var baba uzun iri yarı anne iri yarı ama bebekleri zayıf anneye babaya gore. Benim yediklerimi gorunce kiz ben hic yemedim boyle seyler dedi. Bebegide surekli hasta oluyo. Kiyaslama degil sadece ornek verdim. 
Profil image (1,127 puan) tarafından
Yağlı süt için bol bol emzirmek lazım tabi :)
0 oy
Profil image (436 puan) tarafından

Bana dün kaz kafasi yedirmeye calistilar masada anlatamazdim bunu gözleri üstünde hayvanin yersem sütüm kacar dedim :'(

(325 puan) tarafından
Iyy kaz kafası mı aman Yarabbim
Profil image (1,127 puan) tarafından
Aman Allahım :D
Profil image (436 puan) tarafından
kahvalti vakti canınız çekmesinde bayanlar
0 oy
tarafından
Kesinlikle katiliyorum sut uretimini hipofiz ayarliyor yani insan sutu annenin midesinden veya rahminden degil beyninden salgilaniyor dogum yapmayan birinin bile sutu salgilanabilir dolayisiyla beynimize oo mesaji sevgimiz veriyor
Profil image (1,127 puan) tarafından
Evet kesinlikle ❣️ kalben anne oluyor onlar; doğum yapmadığı halde evlat edindiği bebeğini emziren anneler ❣️
0 oy
Profil image (387 puan) tarafından

Kesinlikle doğru bende öyle düşünüyorum. Yemem icmem iyi değildir 2 öğün yerim fazlada deil ama masallah sütüm var şükür <3

Profil image (1,127 puan) tarafından
Bol emismeli günler o zaman annesi ❣️
Profil image (387 puan) tarafından
Herkese inşallah canim benim
0 oy
Profil image (361 puan) tarafından
Güzel ve çok faydalı bir bilgi paylaşımı teşekkür ederiz. Bu platformda en çok sorulan sorulara cevap vermiş oldunuz bizi de aydınlattınız. Sağlıkla büyütelim inş.yavrularımızı.
Profil image (1,127 puan) tarafından
Evet bilgilendirmek amaçlı paylaştım ama uyarı vermişler :) bir çok anne bu konu yüzünden çok üzülüyor ama inatla inkar ediyorlar yeme içme süt yapmaz kanısını :) ben teşekkür ederim bu arada ❣️
Profil image (361 puan) tarafından
Emeğinize sağlık siz anneleri düşünüp paylaşmak istemişsiniz isteyen inanır uygular istemeyen okur geçer. Tekrardan teşekkürler...
Profil image (1,127 puan) tarafından
Ben teşekkür ederim çok sağ olun ❣️
0 oy
(334 puan) tarafından
Hepsini okudum canim bende katılıyorum sana tesekkurler paylasimin icin.
Profil image (1,127 puan) tarafından
Rica ederim canım çok sağ ol ❣️
0 oy
(95 puan) tarafından
yemek yemek vücut için gerekli vitamin ve mineralleri almak için önemli yoksa yemeği reddetmek değil çok yemek gereksiz olan 
Profil image (1,127 puan) tarafından
Evet doğru bir yorum olmuş :)

İlgili sorular

+2 oy
1 cevap 536 göst.
0 oy
17 cevap 2,016 göst.
0 oy
3 cevap 326 göst.
8 Şubat 2024 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Sareee Aras (17 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 618 göst.
...