0 oy
413 göst.
3-6 ay arası bebekler kategorisinde (341 puan) tarafından
Hanımlar merhaba. 170 günlük bebeğim Var anne sütü alıyor sadece inşallah 181.günde ek gıdaya geçeceğim şimdi genel şeyleri biliyorum 3 gün kuralını neyle başlanması gerektiği VS. Sorum şu :kahvaltı ne zaman vereceğim, ek gıda döneminde kaçıncı aya kadar anne sütü ağırlıklı olacak ek gıda ne kadar olacak günlük. 6.aysa su ne kadar vereceğim, günde kaç öğün ek gıda vereceğim mesela ne zaman memeyi azaltacağım salça ev yapımı var yemeklerine katsam sorun olur mu bir yaştan önce ne yedirmeyeceğim kesinlikle yasak olan şeyler yani genel olarak şuna dikkat et bunu yedir bunu yedirme dediğiniz önereceğiniz şeyler varsa bilip öğrenmek isterim yardımcı olur musunuz tecrübeli anneler
Bebek Ayı 169 günlük

3 Cevaplar

+1 oy
(9 puan) tarafından
1 yasindan önce 

Bal

Tuz 

Seker 

paketli gidalar yasak.Saglik ocağında hemsireye derseniz brosur seklinde veriyor neler yapılabilir ornek menu seklinde

Ben bebegime kapya biberle tuzsuz salca yaptim ona uygun tarhana yaptim 

Ben ilk yogurtla basladim 1 cay kasigi 1 tatli kasigi ve 1 yemek kasigi seklinde yogurdu kendim mayaladim

Internetten araştırdım ayina uygun olan ve mevsiminde olan sebze ve meyveleri sirayla verdim mevsimi geçmeden hepsinin tadina baksin diye 3 gun kurali gecincede 1 cay bardagina kadar veriliyor ilk basta sadece tadım oluyor beslenmesi anne sutu ya da formül mama ile devam ediyor yanlis bilgi vermek istemem her bebek farklidir doktora ya da hemsireye danismaniz daha saglikli olur her bebekte farklilik gosterebilir ben 5 aylik basladim tadimlara sutum azalmış doktor baslamami soyledi.
(870 puan) tarafından
Hangi öğün verilmeli yeni tadimlara basladik bizde ben sabah emzirip sonra acikmasini bekleyip oyle veriyorum dogru mu yapıyorum ayrica yogurt kabak patates havuc kapya biberden sonra bunlati karistiratak pure mi yapilmali yoksa.meyvelere mi gecilmeli
(18 puan) tarafından
Bebeginiz uyandiginda ilk emzirmelisiniz ya da mama iciyorsa mama vermelisiniz daha sonra kahvaltiya gecebilirsiniz yumurtanin sarisini zeytinyagi ile eziyorum tuzsuz peynir ve patates haslamasi veriyorum yanina da bazen bir fincan ihlamur yapiyorum uyuyup uyaniyor corba ve kendim mayaladigim yogurdu veriyorum bir sure sonra meyve veriyorum aksam ustuye dogru mama veriyorum qksam da gene corba ve yogurt veriyorum yatarkende mama iciyorum hepsini karistirip pure seklinde de verebilirsiniz corba seklinde yapip da verebilirsiniz ara ogunler de ayina ve mevsimine gore meyveler verebilirsiniz
(870 puan) tarafından
Bu kaçıncı ayda bu sekilde oluyor biz daha 2 gundur yogurtla başladık
(2,106 puan) tarafından
Yumurta sarısı lor peyniri 7. Ayda başlar kahvaltı menüsü olarak .ayrıca 7. Ayda 3 öğün ek gıda verirsiniz ama 6. Ayda tadimlardaysanz tek öğün tek ürün tadımı yapacaksnz doyumluk değil tadımlık en önemli püf noktalardan biri bu.anneler hemen başlayınca ooooo yiyecek doyacak tosun gibi olacak sanıyorlar ama yanılıyorlar .birde diğer püf noktası mevsimine göre yavaş yavaş sakın ilerleyin birden yüklenmeyin karışım yapmayın.karisimlara 6. Ayın sonuna doğru alerjik durumuna göre bakarsinz .
(2,106 puan) tarafından
Birannecik siz yeni mi basladinz ek gıdaya? Ozamn yumurta sarısı peynir veremezsiniz.corba bile erken daha tadimlardan sonra geçilir corbaya alerji durumuna gore.
(341 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim canım
(18 puan) tarafından
Benim kizim 7 aylik
(870 puan) tarafından
Aynen ben yeni başladım hergun 3 gun kuralını uygulayarak gidicem suanlik dediginiz gibi tadim yaptiriyorum doyumluk vermiyorum bakalim artik cift ogune bencede  7. 8. Ayda baslarim
(2,106 puan) tarafından
Burda anne yeni başlamış tadimlara sonuçta ona göre yazılması lazım çünkü beni yanlış anlamayın ama siz bebeğiniz 7 aylıkken kendi menunuzu yazıyorsunuz olmaz ki hadi tuttu verdi yazdignz şeyleri çocuk ya kabız olsa yada alerjik olsa ayına göre yanlış yönlendirmeyin.
(2,106 puan) tarafından
Birannecik doğru yolda ilerliyorsunuz inşallah bir sorun çıkmaz kolay gelsin size.mevsimine göre yapın tadimlari araştırın netten bende öyle ilerledim.
-Reklam-
+1 oy
(21 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
1. Öncelikle Su çok önemli her ek gıda bitiminde mutlaka su içir cnm . 

2. Önce sebze tadimlariyla başlayıp daha sonra yoğurt ve  meyve ile devam edersen bebeğin daha çabuk adapte olabilir çorbalara sebzeli yemeklere . 

3. ben ilk havuç ,kabak, patates, bezelye , kırmızı biber , avokado, yumurta sarısı , yoğurt , elma , armut ve en son muz seklinde tadım yaptım . 

Sadece anne sütü aliyor sabah 7 gibi uyanirdi oynasirdik saat 8 buçuk gibi çok az suda hasladigim sebzelerden çatalla ezip tattirdim blender asla kullanma başlarda çatalla iyice az gün geçtikçe pütürlü yemeye alıştır dişi yok cigneyemez diye korkma çokta güzel çiğniyorlar mama sandalyesine de hep parmak boyutunda sebzeyi haşlayıp çok ezilmeyecek şekilde verdim bende yedirdim ama hep gözümün önünde hiç yalnız bırakmadım begenmediginde asla zorlamadim. Tadım zamanı bebek tok veya çok aç uykusuz olmamalı . Her önüne besin koydugumda kendim de karşında yemek yiyordum . Sofraya hep biizimle otursun aile yemek kavramı oluşsun istedik. 

4. Şimdi ilk 3 gün hvauc yedi ya 4. Gün öğleden sonra ona havuçlu kabaklı çorba yaptim mesela ikinci hafta corbalarina et ve tavuk suyu koymaya başladım 3. Hafta her çorbasına kuzu kıyma bulgur tereyağı bazen zeytinyağı kullandım günlük 1 çay bardağıni geçmedi kabızlık yaşamadık . 

5. ev salçasıni 9.ayda kullanamaya başladık ona kırmızı biber haşladım kabuklarını soyup blender ettim buz kaliplarina koydum her çorbasına bir kalıp attım . Ispanak semiz otu çorbasını öyle çok sevdi mesela.  

6. Şimdi 10 ayligiz hala şekerle tatliyla tanışmadi yeni yeni çok az tuz kullanmaya başladık . 

Yumurtaya alerjisi olmayınca 7.aydan sonra beyazı da denedim alerji olmayınca sabahları ona omlet yaptım arada değişiklik olsun diye biberli , bazen lorlu zeytinli yumurta yaptım hem küçük parça önüne koydum hem ben yedirdim .

7.kesinlikle çaylı ekmek pirinç unlu mama hazır bebe bisküvisi falan vermedim hiç . Biyere gidicek olursam kendim meyveli kavanoz mamalar yaptım . 1 tatlı kaşığı irmik biraz suda haşlayıp içine şeftali, kayısırmut , kırmızı erik, kırmızı elma bunlari bazen tek bazen birleştirip sıcakken kavanoza doldurdum ağzını kapatip ters çevirdim soğuyunca dolaba kaldırdim gittiğim yerde yedirdim her zmn eline havuç armut salatalık verdim kendi yemeye çalıştır dişlerini kaşidi .

8. Birde ben corbalarina hep soğan sarımsak dogruyordum dişten dolayı istahsiz dönemlerinde tarhana ve yayla çorbası favorimiz. Kaşıkla yemek istemediğinde çorbalaro bardakla içiyor . Kahvaltıları da elle veriyordum asla red yaşamadık . 

9. 1 yaşından önce verilmeyecekler ise kesinlikle bal, şeker , süt , ( sütlü muhallebi sütlaç sütle yapılan kek fln süt bebeklerin bağışıklıgini aşırı düşüruyor )  ,bakla , 

Ben bu şekilde devam ettim şuan bizim yemeklerimizden de yiyor maşallah herşey yiyor çok şükür merak ettiğin varsa sorabilirsin cnm kolay gelsin birde Instagram da hastalanmayancocuk diye bir anne var sürekli onu takip ediyorum onun ek gıda listesi falanda var hatta ona benzer yaptım bende çorbaları falan hep ondan öğrendim bı bak istersen cnm
tarafından
Ek gıdamız yakıştı çok şükür:) ekran görüntüsü aldım iyiki varsınız kıymetli bilgiler için çok teşekkür ederim ❣️
(341 puan) tarafından
Öncelikle çok teşekkür ederim bu kadar güzel açıklamışsınız. Sorularım olacak evet 1.su ne kadar vermeliyim çok verirsem ya da az verirsem emmesini etkiler mi
2.parmak boyutunda sebze haşlayıp verince boğazında kalmaz değil mi bundan çok korkuyorum bir yakınımızın bebeği armut yerken boğazında kaldığı için yatağa mahkum yaşıyo ondan bu konuda çok tedirginim
3.yumurta beyazı yasak dediler hep  denemeli miyim yine de
4.bebekler için yapılan pankekler zararlı mı diyorsunuz yani daha faydalı ne yapılabilir
5.Dediğiniz instagram sayfasına baktım takibe aldım çok teşekkür ederim tekrardan
6.ek gıda da Mama sandalyesine oturmanın bir önemi var mı
(21 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Su miktarı ilk ay ben de çok dikkat ettim Osman gönülalin videosunda izlemiştim sanırım80 CC kadardı ama bence bunun bir önemi yok zaten su içmek istemezse icmiyorlar sen teklif et su ihtiyacı varsa reddetmez zaten . Yumurta beyazı için de evet normalde 1 yaşından önce verilmemesi gerekiyor deniliyordu ama şimdi doktor eğer alerjik bir durumu yoksa deneyin diyorlar 9.ay kızamık aşısında da yumurta veya benzer bir protein mı içeriyor bilmiyorum ama eğer yumurtaya alerjisi varsa aşıyı galiba 1 yaşından sonra yapıyorlar ben bu yüzden verdim alerjik bı durum yaşamadık çok şükür Osman Gönülal da verebilirsiniz demişti . Parmak gıda için ise çok yumuşak haşlama sert olsun biraz damagiyla ezemez veya korkuyorsan hiç verme bilmiyorum ben hep onu izledigim için dikkat ettim açıkçası mesela şimdi dişleri var artık veremiyorum çünkü kocaman kocaman koparıyor ama küçükken koparamiyordu . Pankek için bende pankek çeşitleri  yaptım ama çok sevmedi genelde hep besinlerin kendisini yedirdim mücver falan yemedi ama mesela soğanlı ispanak  kavurmasıni yedi galiba biraz bizi de taklit ediyo oda etkilemiş olabilir. Birde pankek zararlı değil kabak ıspanak tarhana semiz otu bu tarz sebzeleri sevmeyen bebekler için pankek aşırı rahat sadece süt yerine su veya yoğurt suyu yoğurt kullanabilirsin ben öyle gördüm bütün tariflerde..
Birde mama sandalyesini sormuşsun çok önemi var mı bilmiyorum ama küçüklükten alisirsa büyüdükçe aile yemek yerken daha rahat oluyor mesela şuan 10 aylık babanesine gittiğimizde sandalye yok kucağımda tutuyorum çok hareketli olduğu için aşırı zorlanıyorum sürekli sofraya saldırıyor eliyle herşeyi döküyor birde mama sandalyesinde de kendi yemeğini daha zevkle yiyor kendine özel kaşık çatal tabak olunca ama tabiki zorunlu bişey değil ana kucağı veya puset varsa onda da başlayabilirsin yada direk kucağında oturt ama karşında biri olsun ki ağzı boş mu dolu gorebilsin
(341 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim cevabınız için hayırlı günler dilerim
(21 puan) tarafından
Rica ederim hayırlı günler Allah kolaylık versin
0 oy
(2,106 puan) tarafından
Çok güzel bir post acmissnz inşallah bütün ek gıda anneleri okur öğrenir kolay değil ek gıda işi.bende yazmak isterdim ama zaten anneler herşeyi anlatmış uzunca.kolay gelsin dediğim gibi hem eğlenceli hemde sabır gerektiren bir iş ek gıda.usulune göre ilerlersenz sıkıntı çıkmaz.
(341 puan) tarafından
Teşekkür ederim canım eşim çok yemek ayırt eden biri sağlıklı şeyler hiç yemez. İstiyorum ki bebeğim babasına benzemesin her şey yesin ayırt etmeyen bir çocuk olsun ben öyleyim çünkü önüme ne gelirse yer kalkarım sağlıklı olanları tercih ederim bu konuda bebeğimin bana çekmesini çok isterim o yüzden şimdiden her şeyi severek yemesi için elimden ne geliyorsa öğrenip yapmak istiyorum çünkü sağlıklı beslenmesi onun tüm yaşamını etkileyecek bu da bir sorumluluk ve vicdani Bi durum
(2,106 puan) tarafından
Bende sizle aynı durumdayım eşimde aynı ama bende kızım herşeyi yesin meyve sebze seçmesin derdindeyim onun için herşeyi ayına ve mevsimine göre gidiyorm şuan 9. Ayına girdi bakalım ilerliyoruz bazen çok zevkli bazende çok sabırlı olmak gerekiyor.simdilik bir alerji olmadı kabızlık hiç yaşamadık şükürler olsun bol bol su verin sizde.allah yardimcisi olsun bütün annelerin evlatlarımıza sağlık verin Rabbim.
(341 puan) tarafından
Amin inşallah canım çok sağol

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 263 göst.
0 oy
4 cevap 430 göst.
7 Haziran 2022 Ek gıda & Beslenme kategorisinde Serpilikramm (27 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 446 göst.
27 Mayıs 2020 3-6 ay arası bebekler kategorisinde Ayşe melek (56 puan) tarafından soruldu
...