ÇOCUKLAR NEDEN İÇE BASARAK YÜRÜR?
Bu yürüme şeklinde ayak ve bacak yürüme sırasında içeriye doğru dönük atılır. Dışarıdan takip edildiğinde, özellikle hızlı yürüme sırasında ayakların birbirine dolanacağı hissi oluşur. Bu yürüme şekli her ne kadar bir ayak problemi gibi görünse de ayak problemi değil kalça eklemindeki bir farklılıktan kaynaklanmaktadır. Kalça ekleminin vücut aksına göre yaklaşık 15-20 derece öne dönüklüğü vardır. Bazı çocuklarda bu açı daha fazladır ve bu açıyı azaltmak için bacak kalça ekleminden içe doğru dönme eğilimindedir. Bu içe doğru hareket sonucunda ayakta sanki deformite varmış görüntüsü oluşur. Aslında sorun kalça eklemindeki basit bir açı farklılığıdır.
İÇE DOĞRU BASMAK ÇOCUĞA RAHATSIZLIK VERİR Mİ?
İçe doğru atarak yürümenin büyük bir bölümü genetik geçiş göstermektedir. Altta yatan bir sebep yoktur. Genelde ebeveynlerden birinde ya çocukluğunda ya da mevcut durumda bu yürüme şeklinin bulunduğu öğrenilebilir. Bu nedenle muayene sırasında aile bireylerinde bunun olup olmadığının sorgulanması önemlidir.
İçe doğru atarak yürümede çocuklarda bir şikayet bulunmaz. Bu çocukların koşmaları, aktiviteleri son derece normaldir. Hatta bu çocuklar içe atarak yürümenin avantajını kullanarak yaşıtlarına göre daha hızlı koşarlar ve spor aktivitelerinde başarılıdırlar. Çocuğu doktora götüren sebep çocukta oluşan bir şikayet değil, ailenin veya çevredekilerin bu yürüyüş farklılığına gösterdikleri endişedir.
Bu yürüme şekli gelişmenin devam etmesiyle birlikte kalça açısının daha normale yaklaşması nedeniyle zaman içerisinde azalma eğilimi gösterir. Ayrıca çocuğun dışarıdan gelen uyarılarla kendini kontrol etmesiyle de daha düzgün duruma gelir. Fakat çocuğun yorulduğu veya konsantrasyonunun bozulduğu durumlarda yürüme şekli aslına dönerek yine içe atarak yürümeye başlayabilir.
İÇE DOĞRU BASMA PROBLEMİ ÖZEL AYAKKABI VEYA TABANLIKLA DÜZELİR Mİ?
İçe doğru atarak yürüme bir hastalık değildir çünkü bireyde bir şikayet oluşturmaz. Her ne kadar sorun ayakta gibi görünse de, aslında bir kalça açı farklılığı olduğu için ayakkabı değişikliği veya tabanlık kullanımının düzelme üzerine bir etkisi olmaz.
W ŞEKLİNDE ÇOK RAHAT OTURUYORSA...
İçe doğru atarak yürümesi bulunan çocuklar çok rahat şekilde W şeklinde oturabilirler. Bu oturma şeklinin engellenmesi ve bunun yerine bağdaş kurarak oturmanın telkin edilmesi zaman içerisinde oluşacak düzelmeye faydalı olabilecek yapılması gereken tek öneridir.