+5 oy
556 göst.
6-12 ay arası bebekler kategorisinde (65 puan) tarafından
 Iz karadenizliyiz ve cocuklugumdan beri yigenlerimizi hep evin kucukleri olarak biz buyuttuk. Buyuturkende gordugum sey suydu. Annemler ya da akrabalarimiz cocuklara blw olsun ya da tadim olsun bu tarz seyler ya da avakadoyla basla tarzi seyler asla yapmadi.  Ailecek zaten tuzsuz ve zeytinyagli seylerle  eslendigimiz icin evin kucukleri 4. 5. Ayindan sonra dur pekmezin tadina baksin diye parmakla agzina surulurdu. Sonra o cocuklar  yavas yavas yemeklerin suyu yada meyvelerin ezilmisi derken yemeye baslar ve asla istahsizlik yasaamazdi. Hic bir bebegin bulamac yediginid3 gormedim. Hep lezzetli seylerden azar azar baslar ve bizim gibi yemeye devam ettiklerini gorurdum. 

Bu arada biz bebekleri yemek yerken yanimiza koyardik. Bizi izleyip yemeyi ogrensinler diye. Bende 3. Aydan beri oglumu yemek yerken yanimizda tuttum hep. Oda zaten 4. Aydan sonra basladi cigneme hareketleri yapmaya bizim gibi. 

Simdi 30 yasindayim ve 6 aylik bir oglum var. 5. Ay kontrolunde dokturumuz  artik kati gidaya gecebilir dediginde ona bu olaydan bahsettim ve blw ile baslamayip kendi yediklerimizden tatrimayi ve meyveleri ezmeyle baslamak istedigimi soledigimde once korktum ne diyo bu kadin  diyecek diye. Ama sonra agiz dolusu bir aferinnnn karsiladi beni.  (Bu arada ozel doktorumuz izmirde taninmis bir kadin. ) 

Dedigi sey suydu. Bu blw ler haslayip vermeler yeni cikti biliyo musun hem bole yaptiklari icin cocuklarda daha fazla alerji cikmaya basladi hemde istahsizlik dedi. Sence alerji var mi dedi y bende yooook dedim o zaman korkma dedi bana. 

Allah askina sen kabagi haslayip yedin mi hic. Sade suda dedi. Ben olsam tatsiz tuzsuz biseyi bende yemem dedi. Dogru bildiginden sasma ama ufak tefek kacinman gereken seyler var dedi bal gibi mesela. Yada ispanak gibi seyleri denetmek icin erken oldugu gibi. 

Bende doktordan aldigim gucle evde ne yapiyorsam oglanada ayirip catalla ezip vermeye basladim. Sonra ne mi oldu? Oglan herseyi yiyen istahi gayet iyi. Pekmez sulari icipde grip burun akintisini mandalina ile cozen biseye donustu. Sakir sakir zeytinyagli kabak yemegi yiyen yogurtlu pilav yoyen bi cocuk oldu. Dusunun ki daha disi bile yok. 

 Acaba diyoorum evet amerikan pediatri akademisi vs bunlari oneriyor ama biz uygulamada mi hata yapiyoruz. 

Ornek vericem cocuga avakado verin diyor karabugdan verin diyor. Yahu hangimiz avakado ile besleniyoruz her gun. Yada karabugdan yiyoruz.

Maddi dururmumuz kotu oldugu icin degil ama kendim yemiyorken oglana direkmek bana sacma geliyor.

Nacizane boyle bir deneyimim var ek gida konusunda. 

Yanlis dusunuyorsam da kusura bakmayin. Biz denedik oldu. Kendi elleriyle yemege de mesela 7. Ayinda baslayacagiz. Ama blw diil turk usuluyle. 

Son olarak da annemin bir sozunu eklemek isterim. Cocuk doktoru sole dedi bole dedi diye anlatirken bana sey demisti @

Sor bakalim doktorun anasi blw ile mi buyutmus onu simdi yemek yiyor mu yiyor eeee o zaman  demisti  
Bebek Ayı 5.5

16 Cevaplar

+4 oy
(616 puan) tarafından
Yalnız şuna değinmek istiyorum bende 30 yaşındayım 30 yıl öncesinin meyve sebzesiyle şimdi ki yediklerimiz bir değil.İşte bu nedenle şimdi daha hassasız ve dikkat ediyoruz herşeye.Doğal ne kaldı ki alerjimiz olmasın?
(65 puan) tarafından
Cocugunuz buyudugunde de siz ne yiyorsaniz onu yiyecek? Kucukken daha toleransli oluyorlar ve anne sutu takviyesiyle ustesinden geliyorlar.  Cocugunuzu sonsuza kadar koruyamazsiniz.
Boyle yaparak balik vermiyoruz balik tutmayi ogrwtiyoruz gibime geliyor. Tabiki sizin dusunceniz saygi duyarim
(616 puan) tarafından
Her bebek bir olmayabiliyor ve her bebek anne sütü almayabiliyor.Bu bir risk.Tercih annenin.
-Reklam-
+1 oy
(134 puan) tarafından
Biliyor musunuz okurken içim çiz etti keşke öyle yapsaydım diye hep de pişmanlık var içimde. Büyüklerimizi hiç dinlemedim açıkçası birşey olur alerji olur diye diye günümüz yöntemleriyle başladım haşlama vererek falan. Ve dediğiniz gibi çocuğum aşırı iştahsız bir bebek malesef. Kilo aldirmaya çalışıyoruz doktor kontrolünde sürekli. Keşke ne yiyorsak verseymisim ki çocuk yemeye karşı bu kadar sogumasaydi belki genetiktir ben de oyleymisim gerçi ama yine de kendimi suçlu hissediyorum. Ama nasip olur da yine çocuğum olursa bu sefer tuzsuz ama bizim yemeklerinizde baslayacagim inşallah bir de öyle deneyelim
+1 oy
(179 puan) tarafından

Ne kadar güzel bir yazı ve karşıma çıktığı için de şükrediyorum ilk çocuğum herşeyi tam olsun istiyorum hiç bir şeyi eksik yapmayım diye düşüne düşüne bu ek gıda konusunu kafamda çok büyüttüm bi ara yok haşlama aparatı yok mama sandalyesi derken kızım daha ek gıdaya başlamadan ev eşyayla doldu kızım 5 ay 10 günlük ve bi kaç gündür başladım ek gıdaya sözde blw yöntemi yok işte 3 gün kuralı ne biliyim ilk sebze haşlayarak falan başlıycaktım böyle kafamda tasarlıyodum herşeyi derken bi gün dedim ki ben napıyorum annem yiğenlerimi böyle mi başlattı yoo ve gayet te herşeyden yiyen hiç de alerji problemi yaşamayan bir bebek ti hepsi dedim Şevval sen en iyisi dön bizim yöntemlere şimdi kızımla beraber oturuyoruz sofraya hafif hafif başlattım tattırmaya ama aklımda da hep bi soru işareti vardı acaba böyle yapan tek ben miyim üşeniyor muyum yoksa falan gibi bir sürü soru ama bu yazıyı okudum ya iyiki diyorum annelerimizden gördüklerimiz var iyiki <3

(151 puan) tarafından
Kesinlikle katılıyorum. Bebeğim yedi aylık. Bende hiçbirini yapmadim vicdan azabı çekiyordum. Niye yapmadım diye. Bulamaç hiç vermedim çünkü direk midesi bulanmisti ve bir süre ek gıdadan meyve dahi almak istememişti. Ama sofrada oda bizimle oturuyor ve inanılmaz sofra yere gelince oda hemen oturup bizimle yemek istiyor. Bende bu yazıyı okudum iyiki ya.
0 oy
(84 puan) tarafından
Valla yazinizi hayranlıkla okudum benimde 3 cocugum var  sonuncu 3aylik  diğerlerinde bnde her yemekten tattirmistim.simdi gayet herşeyi yiyolar maşallah bunda da vermeyi düşünüyorum 5.ayinda falan ama çok korkuyorum ya yutkunamassa diye sanki bir acemi anneye dönüştüm.
0 oy
(196 puan) tarafından
Valla aferin tam aradığım yazı benim bebeğim şuan 16 aylık bende haşlanmış sebze ile başlamadım bulamaç vermedimne yediysek ondan veriyorum tabiki ayına göre arı mama felan kullandık yani meyve püresi cidden banada saçma geliyor hatta bebeklere ayrı yemek yapıp içine hiç tuz atmadan yedirmeye calisan kesimde vat ben sıfır tuza karşıyım yani azda olsa o da yemekten lezzet almalı neticede koca bı tabak yemek yiyemiyolar ki ,haşlanmış ve tuzsuz sebzenin ne tadı olabilir ki yani 
0 oy
(3 puan) tarafından
Öncelikle yazını hayranlıkla okudum ama her bebek bir değil mesela kendi kızımı örnek vereyim kaynanam yazın ağzına her  şeyi verirdi derdi bir şey olmaz falan sonra kızım alerji oldu aşırı derecede tabi yazın olduğu için dedik belki sıcaktandır ama 2 gün bile sürmedi hatta sana desem sabahtan tut akşama kadar kızımın her yerinde kırmızı noktalar ayak altında bile kırmızı noktalar çıkmıştı doktora götürdüm doktor şok bir şekilde kızımın vücuduna bakmasiyla yerinden kalkması bir oldu dedi alerji olmuş bizi başka bir doktora yönlendirdi bende o sıralar mamaya başlayalı 2 hafta olmuştu dedim belki mamadandır her şeyi bir bir doktora anlatmamla doktor dedi mamadan değil 6 aya kadar hiç bir şey verme hani diyoruz ya büyüklerimiz flan ona bakarsan kızım alerji oldu 

Bide sana sorum olacak kaynanam inek sütü veriyor kızıma kızım 11 gün sonra 8 aylık olacak ve inek sütünü ek gıdaya başladığımda  beridir  2 kere aldı verdi ama kızım midesini bulandırıyor kaç kere kustu ben verme deyince bir şey olmuyor ben çocuklarımı böyle büyüttüm diyor sizcede inek sütü küçük bebeğe sakıncalı değil mi ?
(65 puan) tarafından
Alerji icin once sizin alerji oykunuzu bilmek onemli.  Yazimdada belirttim kendi doktorum once bnm bir alerjim var mi onu sormustu.
Bir de bisey sirmak isterim.
Tek tek denetmeye baslasaydiniz
Yine alerji olmayacak miydi?
Yine doktora gitmeyecek miydiniz?
Belirtisi olursa zaten hmn doktora gidilir ister bu usul ister diger usul.

Inek sutu konusundada bnm cekincelerim vardi ki komsumun ikiz bebeklerine anne sutu arti inek sutu verdigini gorunce hic cekincem kalmadi hatta dogumdan itibaren veriyordu.
Diyelim ki cocugun sut alerjisi var.
Onunda kolayi var. Relaktaz damla verirsiniz laktozu sindiremeyen bunye syt alerjisi yapar. Verdginiz damla 2 ayda cocugun bunyesine ogretiyor o proteini salgilamayi.
Ki zaten 8. Aya gelmis bir bebek sut icin ne erken ne gec. Gayette normal bnce.
Onemlu olan gozlemleriniz bir saglik sorunu ySamiyorsa neden olmasin.

Simdi alistrmazsaniz 2 3 yasina geldiginizde keske dersiniz kaynanami dinleseydim.
(202 puan) tarafından
Çok haklısın iki çocuğuma da küçükten tattirmadim çok iştahsız oldular ağızlarını bile açmıyorlardı süt konusuna gelince ben erkenden verdim ineklerimiz vardı taze taze  hiç bir sorun yaşamadım çok şükür biri 6 biri 4 yaşında hala daha süt diye deli oluyorlar maşallah boylu poslu ikiside  şimdi 4 aylık bebişim var diğer iki çocuğum da yapmadığım her şeyi bunda yapacam nasipse arada yeşillerimizden ağzına sürüyor uz çok hosuna gidiyor sofrada hep yanımda alıyorum eşimde her şeyi tattiriyo bu konuda diğer çocuklarımızdan çok çektik yazan kişi çok doğru diyor
(3 puan) tarafından
Bebeğim 3 aylık olduğu için olabilir mi acaba sonuçta ek gida için erken ki doktorumda dedi kaynanam konusunda ben onu ne kadar dinlesem pişman oluyorum ki bebeğim süt içtiği zaman direkt midesini bulandırıyor ek gida konusunda ise tabi bende annemden gördüysem o bizde yeğenimizi büyüttük hanı demek istediğim her şeyin belli bir zaman-ı var ona bakarsan ben 3 gün kuralı ile başlamadım kızım şu an 7.5 aylık ne yendiysem onu veriyorum onun için çorbadan yapıyorum verdiğim hiç bir şeyden de alerjisi olmadı alerji olduğu zman ayı küçüktü
(18 puan) tarafından
Komşunuz ikiz bebeklerine inek sütü verdi diye cekincenizin kalmaması da takdire şayan.hayret ederek okudum bu yorumu.yapmayın şunu küçücük yavrularınıza.doktora söyleyin bakalım 8 aylık bebeğe inek sütü verildiğini ne diyecek.inek sütü bağırsak villuslarının geöirgeönliğini azaltır ve böylece düşük bağışıklık sistemi sorunu doğar.ayşeye fatmaya bişey olmadı diye başka çocuklar için bu konularda telkinlerde bulunmak tehlikeli.siz kendi çocugunuza verirsiniz çok istiyorsanız
(202 puan) tarafından
Sen bana mi yorum yapıyor sun benim lafimlami inek sütü vericekler bu kadar abartmayın  kaç tane çocuk duydunuz süt içip öldü diye vermeyen vermesin banane veren keyfinden vermiyor herhalde maddî durumu olmayan ne yapsın acından mı öldürsün  o zamanlar eşim çalışmıyordu hazır mama dayanmıyordu kimseye.muhtac olmak mama istemek zor geliyordu son çocuğum da şükür anne sütüm  var tabikide kalkıp inek sütü  vermiyorum çok şükür Allah'a biraz geniş düşünün ikizleri planında eşi çalışmıyor üstüne annesi babası bakıyordu onlarda kalabalık bakmaya güçleri yoktu veriyorlardı
0 oy
(286 puan) tarafından
Bencede yaa.. Kızımm7 aylık bi kaç hafta haşlayıpta verdim şimdi artık kendim ne yiyosam onu veriyorum. Burda çok bilmişler var bi grup linçler ama herkesin kendi fikri benxe doğru olanda bu ağzına sağlık 
0 oy
(379 puan) tarafından
Çoğu şeyinize katılmakla birlikte 6.aydan önce başlanmasına hâlâ karşıyım. Çünkü bundan sonra hayatı boyunca yemek yiyecek zaten. Bırakalim 6 ay anne sütü veya midesini yormayacak mama ile beslensinler. 2 3 aylık bebeğe yemek tattiranlar var çok yanlış. Veya bilinçsizce allerjik (bal,yumurta beyazi,inek sütü ,çilek vb.) besinleri erkenden başlayan var. Şeker mesela bizim için de zararlı herkes biliyor ama yiyoruz.  Bize bisey olmuyor diye 4 5 aylık bebeğe şekerli seyler vermemek lazım. Herkes blw yapacak diye bisey yok ama bence verilen şeylere herkes dikkat etmeli . Benim bebeğim 7 ayını doldurmak üzere. Şu ana kadar ona özel şeyler yaptım bir sure daha öyle yaparım muhtemelen. Haşlayıp eline vermiyorum ben yediriyorum  ama dikkat ediyorum. Kendi yemeklerinden getirenlere  de saygım var 6 ay üstünde olması koşuluyla ama şimdi severek yiyor diye 4 5 aylık bebeğe baklava verenlere de bi napıosun sen kardeşim derim :)
0 oy
(116 puan) tarafından

Benimki de 5 buçuk aylık 4 5 gündüt haşlama veriyorum suratını eksiltiyor demekki sevmiyor bende bundan sonra herşeyi olmasa da ne yesek ondan vereceğim:)

0 oy
(151 puan) tarafından
Benim oğlumda 4 ayına girmeye 10 gün var kahvaltıda yemek yerken yanımıza koyuyoruz ağzını şapırdatıyor mama diyo süt istiyo bizden doğduktan 1 ay sonra sütüm gitti mamayla büyüyor doktora sorup 5 ayda başlıycam bende istekli çünkü tadımla mı başlasam ne yapsam bende bilemedim 
0 oy
(695 puan) tarafından
Doktorunuz adı nedir  acaba? Birde her bebek Bi değil gelişimi bağırsak oluşumu vs. :)) bizde alerji var mesela biz yapamayız :))
(65 puan) tarafından
Selda aytac. Tabikide her bebek ayni degil.  Ama eskiden ayni miydi sanki?  Alerjisi olani vermeyiz onun disindakileri veririzzz yine mantik ayni degil mi?
(65 puan) tarafından
Yazdim doktor selda aytac.
0 oy
Profil image (1,497 puan) tarafından
Tebrik ederim çok güzel yazmışsınız. Katılıyorum size aynen öyle çok doğru....
0 oy
(151 puan) tarafından
Ne kadar güzel yazmışsınız. Gerçekten bende hiç bebeğime bulamaç vermedim. Sebzeleri haşlayıp tatsız tuzsuz da vermedim ve kendimi hep suçlu hissediyordum. Acaab yapmam mi gerekiyordu diye. Ama yazınız inanın içimi ferahlatti. Evet bebeğim çok iştahlı değil çok ama gerçekten de sofra yere gelir gelmez bebeğimin de iştahı açılıyor ve Yemek istiyor. Şuan yedi aylık bebeğim. Ve yaptığımı yapmaya devam edeceğim. İyiki gördüm postunuzu. Bir doktor da bulamaç sakın vermeyin bebeğe. Bulamaç yaptığınız herşeyi ayrı ayrı verin ki herşeyin tadının hangi meyve hangi yiyeceğe ait onu bilsinler diyordu. Şükür ki bebeğim yavaş yavaş yemeğe alışıyor ve dediğiniz gibi dışı olmadığı halde çiğneme hareketi yaparak yiyor. Ve şimdiden bile bardak kullanmaya bayılıyor inanır mısınız. :):):):)
0 oy
(1,783 puan) tarafından
Yediğinizden verebilirsiniz ama şekerli tuzlu vermek bana saçma geliyor. Demişsiniz ki ileride sizin yediklerinizden yiyecek sonsuza kadar koruyamazsiniz diye. Bebekler 2 yaşına kadar yedikleriyle ilerideki hastalıkları belli olur. Tuz yerse kolesterol, böbrek hastalıkları, şeker yerse şeker hastalığı vb. Vücutları bunları bertaraf edecek durumda değil. Dedikleriniz doğru olabilir ama kendiniz gibi hesleyemessiniz
(65 puan) tarafından
Lutfen iyi okuyun yazdiklarimi kendim zaten tuz ve baharat kullanmiyorum sekerde vermiyorum. Hersey kendi dogal tadiyla zaten. Pekmez denilen seylerde  seker katilmadan yapiliyor.
(1,783 puan) tarafından
Öyleyse sıkıntı değil tabiki öyle olması bence de güzel olmuş
0 oy
Profil image (426 puan) tarafından
Efsane gülümsemekle birlikte bütün karadenizliler aynı sanırım dedim :D annem doğu karadenizli. Ne bulsa veriyor. 5 aylık başladık ek gıdaya. Tabi doktor söylediği için. Ancak ben 3 gün kuralı hiç deneyemedim ancak bu kıstasta dikkat edilmesi gereken şey bence erken dönemde verilmemesi şart olan şeyler var. Mesela ben ne yesem vermiyorum. Salça baharat bal çilek kivi ananas süt marketten aldığımız peynirler. Sütü alerji olacak diye değil yanlış anlaşılmasın. Günümüz sütleri baya yarardan çok zararlı olduğu için. Zaten mama da içiyor bir kaç ay sonra badem sütü vermeyi düşünüyorum. Peyniri evde kendim yapıyorum. Ne biliyim akşam yemeğe köfte yaptıysam kızıma ayrıca yine köfte yapıyorun baharat koymuyorum. Tarhana çorbası yaptıysam ona salçasız baharatsız yapıyorum. Bir de çocuklara bebeklik döneminde sofra adabı öğretmeyi çok önemsiyorum. Piskolojik açıdan bu dönemde edindiği alışkanlık ve davranışlar ilerdeki tüm karakteri olacak. Bebeği önce yediriyim de ben de rahat yiyim kısmında olmamalıyız. Çocuk anne babayla aynı zamanda yemeli sofrası ayrılmamalı. Bwl konusunda da Açıkçası amerikan pediatri derneği yüzde on haklıysa yüzde doksan alerji ilçalarını pazarlamak için bu durumu finanse ettiğini burda çoğumuz biliriz. Abartmamak şartıyla en iyi yöntem geliştirilen geleneksel yöntemlerdir
0 oy
(75 puan) tarafından
Yazdıklarınız benimde içimi çok rahatlattı gerçekten benim bebeğimde 4 bucuk aylık olcak. 4üncü ayına girince başımın etini yemeye başladılar artık az az ver biseyler ağzına diye. sadece anne sütü alıyo oğlum bende ek gıda konusunda heyecanlıyım başlamak istiyodum pürelerle yoğurtla falan bi kac gündürde yoğurt yemeye başladı ama herkesin dediği gibi 3 gün kuralını uygulamak istiyorm annemler diyo siz öyle mi büyüdünüz çocuğa kural koyma diye. Ben küçükken hiç yemez kabul etmezmişim tükürürmüşüm agzima verilenleri 26 yasindayim hâlâda zayifim bi türlü kilo alamiyorum. oğlum oyle olsun istemiyorum. Zaten sürekli biz ne yesek bakıyo ağzını acıyo versek yicek yani. Bende bu yazıyı okuyunca rahatladim annem yavaştan acısız baharatsiz corba falan ver diyo yok diyodum ama bende başlıcam artik cesaret geldi iştahlı olmasi icin cidden simdiden baslamak lazim yoksa hep reddediyolar seçici oluyolar. Herkesin bebeği farklı tabi ama az az deneyerek gercekten başlıcam bende iştahlı olsun alışsın.

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 140 göst.
29 Ocak 2022 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde SongulAlvina (32 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 163 göst.
0 oy
2 cevap 134 göst.
4 Şubat 2021 6-12 ay arası bebekler kategorisinde LinoşunAnnesi (322 puan) tarafından soruldu
...