0 oy
324 göst.
Ek gıda & Beslenme kategorisinde (46 puan) tarafından
Merhaba arkadaşlar ek gıdaya ne zaman nasıl geçtiniz neler verdiniz neler yaptınız tarif önerilerine ihtiyacım var birde kızım 4.5 aylık 15 fun sonra doktorumuz dediği için baslicaz tadimlara çünkü bebeğim mama ile besleniyor başlayabilirsin anne sütü olsaydı 6 ay gerek yoktu dedi

7 Cevaplar

0 oy
(7,202 puan) tarafından
Biz anne sütü aldığımız için doktor önerisi ile 5.5 da başladık önce yeşil kabak ile başladık sonra yoğurt mevsim sebzeleri mevsim meyveleri ile devam ettik 3 gün kuralı uyguladık blender kullanmadim cam rende kullandim
(46 puan) tarafından
Teşekkür ederim yorumunuz icin
-Reklam-
0 oy
Profil image (472 puan) tarafından
Bende burda bekliyom 5 aylık kızım ne yapicam bilmiyorum 
0 oy
(501 puan) tarafından
3 gün kuralı ile sebzelerle basladik sonra gunluk yogurt mayaladım verdim en son meyve verdim ilk meyve verirseniz sebzelerin tadını sevmeyebilir her tadım dan sonra su verdim her yedigi seye 3 4 damla soguk sıkımzeytin yagı ekliyorum kabizlik yasamadım o yuzden cam rende kullandim 
(46 puan) tarafından
Hangi sebzeleri verdiniz acaba
(501 puan) tarafından
Ilk havuc verdim sonra kabak tatli patates o şekil ilerledik mevsimine göre verebilirsiniz yasaklı olanlar haric
0 oy
(1,059 puan) tarafından
Biz de mama ile besleniyoruz kilosu yerinde oldugu icin erkenden baslamaya gerek yok dedi doktor gelisimi geri olsaydi erken baslardk dedi. 6aylikken yogurt ile basladik sonra patates balkabagi havuc ile devam ettm 3er gün. 
(46 puan) tarafından
Teşekkür ederim yorumunuz icin
0 oy
(258 puan) tarafından
Süt alerjimiz olduğu için biz de 5 aylık bitince başladık. Şöyle aslında alerjisi yoksa yoğurtla başlanıyor sütten sonra tüketilebilen en güzel besin. Ben elma suyuyla başladım ilk ay zaten tadımla geçiyor. 3 gün kuralını uygulayın mutlaka ilk gün 1 çay kaşığı ikinci gün 1 yemek kaşığı üçüncü gün yarım çay bardağı şeklinde tek gıda kullanın. İlk aylar sebze meyve püresi ve meyve suyu şeklinde gider. 5 gün tek besin verin sonra başkasına geçin. Gıdaları cam rendeden çekip verin sebzeleri buharda pişirin. 

Yiyebileceği sebzeler

Patates Havuç Kabak

Meyveler

Elma Armut Nektarin Kayısı
(46 puan) tarafından
Cok tesekkur ederim
0 oy
(80 puan) tarafından
5.5 aylıkken başladım 

İlk ev yoğurdu sonra sebze en son meyve şeklinde devam ettik
(46 puan) tarafından
Cok teşekkürler bende süt alip yoğurt mayalicam ilk olarak
0 oy
(1,078 puan) tarafından

5 ay 10 günlükken geçtim ek gıdaya. Arkadaşım için yazmıştım gidişatımı buraya da atayım :


Yeni besin tadımlarını beslenmesinden 1 saat kadar sonra ve öğlen saatlerinde yaptım. Mevsiminde olanları verdim ve buzluktan ürün verilmiyor. 

Sebze ile başladım, 3 gün kuralı ile verdim. (Alerji varsa bazı bebeklerde ilk gün bazılarında 3. Gün reaksiyon veriyormuş.

*pişik, normalden farklı bir huzursuzluk, deride döküntü alerji belirtileri) 1. Gün toplam çay kaşığı kadar, 2. Gün tatlı, 3. Gün çorba kaşığı: havuç, kabak, patates, brokoli(mevsimiydi), soğan,.. 

*sebzeleri başta buharda haşladım vitamini suya gitmesin diye ama bazı sebzeler zor pişiyor. 2 saat içinde yedirmek gerekiyor ilk zamanlar taze pişmişken. Çatalla ezip içine biraz (sıfır asit olanlardan) zeytinyağı birazda haşlandığı sudan ekleyerek daha sıvı dilinde kaydırabileceği bir kıvama getirip verdim. 

Daha sonra yoğurt devam ettim.

**Yoğurt için BİM in altın sütünü kullanıyorum, eğer kalmamışsa İÇİM cam şişe pastörize süt alıyorum. Maya olarak activia sade ile mayalıyorum, probiyotikli olduğu için kabız yapmıyor. Öğlen yoğurt verip tadını unutmasın diye öğleden sonra tadım yapılan sebzelerden 1 veya 2 sini karıştırıp verdim. (yoğurdu ilk 2 ay her gün sabah mayaladım öğleden sonra verdim, zaten 3 saatte tutuyor. Şimdi de maksimum 3 günü geçirmiyorum. 3 günden sonra laksit asit biriktiği için bebeklerin böbreklerine tuz gibi zararlı. Küçük kavanozlara mayalıyorum kapağı sürekli açılmasın diye) 


Meyvelerden elma, balkabağı, muz, avokado verdim. Elmayı falan cam rendede rendeledim, muzu çatalla ezdim.

*muz ve avokado çok kolay hazırlanan besinler, muz kabız yapıyor diye ara ara veriyorum ama avokado her kahvaltıda veriyorum.

Daha sonra OrganikGurmem marka ek gıda seti aldım: tam pirinç unu, tam yulaf unu, bebek irmiği ve bebek tarhanası var. (bebek tarhanasının içinde tadım yapmadığım besinler var diye doktora saydım içeeiği birkaç gün az az ver, tepki vermezse devam edersin alerji gösterecek içeriği yok dedi)

*bebek irmiği normalden daha ince ve 3-5 dk da pişiyor için meyve püresi ekliyorum veriyorum.

Sonra yumurta sarısı tadımına geçtim. (ilk gün 1/8 i, 2. Gün 1/4 ve 3. Gün yarısını yiyebilir. Fakat haşlama verince tok bir tadı olduğundan sıvılığı çok önemli sevmesi için.

*muhallebilere koyarak keçi boynuzu özü tattırdım, pekmezden daha iyi olduğu söyleniyor bazı araştırmalarda o yüzden tercih ettim ama pekmez verende çok insan var. 


Ben tavuk vermedim 6+ itibariyle veriliyordu ama köy tavuğu olması gerekiyor ergenlik dönemi hormonlarını tetiklemesin diye, satan yerlere de güvenmedim fabrika tavuğu çıkmasın diye, yumurtayı da köyden getirttirdim, şimdi evin yakınına açtılar süt ürünü dükkanı ordan taza geldiğinde yumurta alıyorum ve tereyağı.

Ayrıca kahvaltılara geçince sütü limon ile kestirip lor peyniri yapmaya başladım, yumurta veya avokado ile karıştırıp verdim.

(şuan yumurta sarısı+lor peynir+biraz su çırpıp tavada pişiriyorum haşlama yumurtadan daha iyi oluyor bebekler için)

Kuzu kıyma çektirdim küçük cırtlı poşetlerle koydum buzluğa çok çabuk çözülüyor sebze çorbalarına koydum köfte yapıyorum.

Tam buğday unu almıştım muzlu kek, küçük ekmekler yapıyorum çorbalara koymak için. 


(46 puan) tarafından
Cok tesekkur ederim verdiğiniz bilgi icin
(1,078 puan) tarafından
Önemli değil, bol bol yer herşeyden inşallah

İlgili sorular

0 oy
9 cevap 409 göst.
18 Ocak 2023 3-6 ay arası bebekler kategorisinde melekbaga (14 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 96 göst.
24 Mayıs 2023 3-6 ay arası bebekler kategorisinde Hilalcik (374 puan) tarafından soruldu
0 oy
11 cevap 818 göst.
6 Aralık 2020 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Esvet (485 puan) tarafından soruldu
0 oy
22 cevap 1,282 göst.
20 Ekim 2019 3-6 ay arası bebekler kategorisinde boncuk (74 puan) tarafından soruldu
...