0 oy
422 göst.
Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde (131 puan) tarafından
merhaba anneler bebegimin kırkı doldu bugün banyo yaptırabilirmiyim tek başıma suya duasini okuyup ondan kendime ayırıp sonra bebegimi yıkasam olurmu digerlerine pek gereksiz buluyorum
Bebek Ayı 40 günlük

6 Cevaplar

+4 oy
(8,987 puan) tarafından
Saydiklariniza da gerek yok cunku islamda bebegin kirki diye bir sey yok. Annenin kirki var. Kanamaniz olsa dahi gusul abdesti alip ibadetlerinize devam edebiliyorsunuz. Yani yalnizca sizin abdest almaniz yeterli.
Profil image (1,345 puan) tarafından
Kesinlikle işte zamanında kadının kırkı kanama bitmesi ayıp gibi olduğundan böyle bebeğin denilmiş ama gel gör ki herkes bebeğin kırkı diyor. Ben sonrasında bi kaç gün sonra kaynanama gittim kızımı arabasına yumurta koymuş bide kafasına tuz dökmüştü ilk kez gördüm ve çok şaşırmıştım :)
(8,987 puan) tarafından
Zarar vermeyecek adetlerde sorun gormuyorum. Benim de yengem kaslarina cok az un surmustu, "saclarin beyazlayana kadar uzun ömrün olsun" gibi bir sey demisti. Benim hosuma gitti :)
Profil image (1,345 puan) tarafından
Aa oda çok farklıymış aslında herkes yazsa eminim farklı şeyler çıkar :))
(8,987 puan) tarafından
Sohbet bolumunde yazilabilir, burda hemen kapatiriz :)))
-Reklam-
0 oy
(1,208 puan) tarafından
Biz esimle yaptryorz hep 8aylik kizm tek zor olur canım ustrsn eşinle yap 

Yikmn yeterli bnde yapmdm başka birşey 
(131 puan) tarafından
ben kac kere tek yıkadım bi sorun olmadı
0 oy
(3,585 puan) tarafından
Okuduğun sudan 40 kasik bebegine 40 kasik kendine ayırıp once dualar ile bebegini yıkayıp sonra sen kendin abdest alıp dua ede ede suyu dökebilirsin. Sadece 40 ucurma var. Eger gidebilirsen biri sepet hazırlasın içine yumurta kahve vs koysun. Onu alıp dönebilirsin. Ama çocuksuz bir ev olsun mümkünse ozellikle okul Çağı olan bir eve gitme cok salgin var. Ama gidemem diyorsan tabi sen bilirsin. 

Ayrica İslam'da yeri olmaması uygulanmayacağın anlamına gelmiyor sonuc olarak bu Türk geleneklerinde var. Evet hepimiz muslanimiz ama ayrica hepimiz Türk'üz bunu da unutmayın. Bir çok Türk geleneğini uygularken sorun olmuyorda 40 cikartmami sorun oluyor anlamış değilim. Islamda yeri yok yapmak zorunda değilsin diyenler icin bu yazim.
(8,987 puan) tarafından
Yeri yok dedigim icin cevap verme geregi duydum :) 40 cikarma adet olarak isteyen uygulayabilir tabi sorun degil ama illa o kadar kaşık su, bu dualari okuyacaksin gibi, suya para bilmem ne atman sart gibi, sanki dinde zorunlulukmus gibi dusunulup bunu yapmak manasiz. Post sahibi hanimefendi de yapmasam olur mu diye sormus. Ona istinaden hicbir sey yapmasa da olur. Zira adetler yapilmak zorunda değil :)
(3,585 puan) tarafından
Ben bunu sen yazdın diye yazmadım canim genelde bir cok anne böyle posta senin gibi cevap veriyor ve karşı geliyor. Genel yazdim yani acikcasi 40 çıkarma tabiki de zorunlu değil isteyen yapabilir. Zaten 40 çıkarma yapıyorsa bunun ne amaçla yapıldığını nereden geldiğini bilmesi lazım. Oyle herkes yapıyor diye yapmamalı. Ama bu tür şeylere İslamin araya sokulması yanlis. Türk gelenegi ve islamin karıştırılmamasi lazim. Post sahibi yapmasam olur mu dememis ben yapsam olur mu başkasına ihtiyacım olur mu demis. Arasında fark var. Cevabın İslam'da yeri yok demek yerine kendinde yapabilirsin vs diyebilirsin. Islamda yeri yok yapmasanda olur demek değil. Bu yanlis yönlendirme oluyor.
(8,987 puan) tarafından
Digerlerini gereksiz buluyorum demis. İsin icine dua, abdest gibi zorunlu yapilacak olarak gosterilirse dine giriyor. Mesela hangi dualari okumaliyim diye soru geliyor. Adet olarak yapilmasinda tabiki zararli bir sey olmadikca sorun yok. Herkesin kendi adeti de, ben cogunlukla din uzerine soruldugunu goruyorum. Dinde olmadigini bilip adet olarak yapabilirsin yazmak gerek belki de.
(3,585 puan) tarafından
Dua ve abdest olunca neden islam hemen belirtilsin ki sonuc olarak dua okuyorsun suya bebeğe kendine bunu normal zamanda da yaparsin zaten suya atılan şeyleri gereksiz bulmuş. Islamda yok diye yapmana gerek yok demek neden? Normal bir zamanda yapsa peki? Tek problem 40 cikarma adi altinda yapılmış olması mi? Bunu yapan kişinin dinle alakali olmadığı gelenek olduğunu bilmeden yapıyorsa zaten problem onda yani zaten 40 cikarma yapıyorsa da bunun bir gelenek olduğunu biliyordur, bilmeli.
Bence bu tür sorularin zaten burada değil asil bilen kişilere sorman gerek. Biz en büyük hatayı burada yapıyoruz. Büyükler varken gelip buraya soruyoruz. Ne yazik ki bilincsisiz bu konularda.
Mesela evlenince kina yakılıyor. Bunun neden yakıldığını anlamını bile bilmiyoruz. Herkes yapıyor diye yapıyoruz. Belki de bir çoğumuz bunun bir Türk geleneği olduğunu bile bilmiyor. Bunun gibi çok örnek var. 40 cikarma yapıyoruz ama amacına uygun bir şekilde yapmıyoruz. Neden yapılıyor niye yapılıyor..? Sorgulamiyoruz. Yapıyoruz sadece.
(3,585 puan) tarafından
Yine bana uzun uzun yazdırmaya basladin :))
(8,987 puan) tarafından
Eger kesinlikle bu bu dualari okumalisin, bu şekilde yapmazsan olmaz gibi bir soylem oluyorsa dine giriyor. Din kuraliymis gibi gosteriliyor. Su konuda anlasamiyoruz. İsteyen adet olarak yapabilir. Dinde zorunlu sanip yapmasina gerek yok. Herkesi biliyor olarak dusunmeyelim, cogu kisi bunu dinin geregi olarak gordugu icin yapıyor.
(8,987 puan) tarafından
Saygi cercevesinde tartisiyoruz, ne var :))
(3,585 puan) tarafından
Iste onu demek istiyorum dini gereği olarak gördüğü için yaptığı şeyi neden ne amaçla yapıldığını bilse aslinda araştırma yapsa bu soruyu sormaz. Ayrica gelenek bu sekilde ise neden yapilmasin? Sırf dua okunuyor diye saçma bir durum. Benim kızdığım nokta şu o kadar çok karşı olan insanlar var ki soruyu soran kişiye asil cevabi vermeyip soyle yapmalısın demeyip bilinmediği icin islamda yeri yok yapmana gerek yok demek. Türk geleneği diye bu kadar tepki olmamalı bir insan. Tam tersi aslinda geleneklerimizi de surdurmemiz lazim. Bunlari unutmamalıyız ve çocuklarımızı da öğretmeliyiz. Yoksa bunlari kaybederiz.

Yok canim tabikide öyle uzun uzun yazıyorum sadece neyse oku canim ne olacak  :D
0 oy
(57 puan) tarafından
biz baya baya kutladık. gezmeye gittik. dileklerimi okudu ev sahibi falan. sepetini de aldım internetten. guzeldi ama cok mutluydum o gun:)) un surme vb hepsi yapıldı:))))
0 oy
(151 puan) tarafından
Canım benim de yanımda kimsem yoktu bebeğimle kendi kırkımı kendim çıkarttım maalesef etrafımızda binlerce kişi gibi gözüküyor olmasına rağmen işimiz düşünce yanımızda hiç kimse olmuyor
(131 puan) tarafından
simdiki kayınvalidelérde sen nasıl yapcan bi aile büyüğu olmasi gerek diye biz neyiz annesiyiz şart değil aile büyügü nirmal dualar edip banyosunu yaptırdık
0 oy
(700 puan) tarafından
Ben yıkarken kız kardeşim vardı yanımda ama öyle 40 su 40 bilmem ne yapmadık. Okuduk sadece sonra ben duş aldım o kadar.
(131 puan) tarafından
bende banyo suyuna dualar okudum öyle yıkadım  o sudan kendimede ayırdım
(700 puan) tarafından
Ben kendime de ayirmadim. Hatta annemin hayalleri varmış öyle yaptığımı duyunca kızmıştı :))

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 355 göst.
...