0 oy
258 göst.
3-6 ay arası bebekler kategorisinde (124 puan) tarafından
Bebeğimin kilosundan dolayı doktor yavaş yavaş tadımlık başlayın dedi ne vercem nasıl baslicam kaç gün devam edecem tecrübesi olan anneler yardımcı olabilirmisnz

4 Cevaplar

0 oy
(210 puan) tarafından
Alerji riski az olan şeyleri haşlayıp  tek tek vermeye başladım ben bizde 4.5 aylıkken doktorumuz hafif hafif başla demisti öyle yapmıştım kısa bir süre sonra Pütürlü  yaptım yedirdim kaşık mamalardan  verdim vs daha detaylı bilgi verecek başka bir anne yazar mutlaka :)
(124 puan) tarafından
Hazır kaşık mamalarimi hangisinden
(210 puan) tarafından
Ben hazırda kullandım kendim de yaptım hipp in hazır kaşık mamaları var onları sevmişti kızım
(210 puan) tarafından
Pirinçli olanı
(124 puan) tarafından
Anladm teşekkür ederim cnm
(124 puan) tarafından
Patates. Kabak . Havuç başka ne verebilirim bide suda mi hasladnz
(210 puan) tarafından
Ben süzgeçte hasladım erimeyen herhangi bir süzgeç kullandım
(124 puan) tarafından
Alta su sebze süzgeç içinde  öylemi
(210 puan) tarafından
"Arama yap ...

Menü

 Bebek.com>Ay Ay Bebeklerde Beslenme
EK GIDAYA GEÇİŞTE VERİLEBİLECEK SEBZE VE MEYVE LİSTESİ
0
   

İÇİNDEKİLER   
Ek Gıdaya Geçişte İlk Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi
Bebeğinizi doğduğu andan itibaren ya anne sütüyle ya da formül mama ile beslediniz. Ona verebileceğiniz tek besin seçeneğinin bu olması hem siz hem de bebeğiniz açınızdan bu sürecin oldukça kolay geçmesini sağladı.

Çünkü bebeğinizin, tadı her seferinde aynı olan anne sütünü ya da formül sütü beğenmeyip reddetme, sizin de “bu yemeği sevmedi, acaba bebeğime yiyebileceği ne pişirsem” gibi sorunlarınız olmadı.

Ancak miniğinizi sürekli sütle besleyemezsiniz. Bu sebeple katı besine ne zaman geçilmeli, ek gıdaya geçişte ilk verilebilecek sebze ve meyve listesi ve daha fazlası için biraz ön çalışma yapıp bilgi edinmenizde fayda var.

Bebekler Ek Gıdaya Ne zaman Geçmelidir?
Bebeklerin beslenmesinde uzmanların tavsiyesi ilk 6 ayda sadece anne sütü verilmesi yönünde olsa da gelişimin her aşamasında bireysel farklılıklar söz konusudur.

Her bebeğin gelişimsel özelliklerine göre ek besine geçiş zamanı da farklı olacaktır. Bu sebeple bebeğinizi katı gıdalarla beslemeye başlamadan önce bebeğinizin buna hazır olup olmadığını iyi gözlemlemeniz ve mutlaka doktorunuzla görüşüp, onun bu konudaki fikrini almanız gerekir.

Bebeğinizin 1 yaşına kadar temel besin kaynağı anne sütüdür.

Herhangi bir sağlık problemi yoksa en geç 6. aydan itibaren katı gıdalara başlayabilirsiniz. Eğer bebeğiniz emzirmeden ya da biberondan hemen sonra halâ aç olduğunun sinyallerini veriyorsa, artık daha kıvamlı ve tok tutan besinlere ihtiyacı var demektir.

Bebeğiniz ağzına bir şey konduğunda diliyle dışarı çıkarma refleksini kaybetmiş, en az 12 kiloya ulaşmış, desteklendiğinde dik oturuyor ve başını dik tutabiliyorsa bebeğiniz hazır demektir.
Bebeklere verilebilecek en faydalı ek besinler konulu makalemizi inceleyebilirsiniz.
https://www.bebek.com/bebekler-icin-en-faydali-ek-besinler/

Bebeklerin Ek Besine Karşı Olumlu Tutum Geliştirebilmeleri İçin Önemli İpuçları
Bebeğinizin katı gıdaya geçişte yaşadığı deneyimler, sizin bu süreçteki tutumunuz onun ilerideki beslenme alışkanlıklarının temellerini oluşturacaktır.

Bu sebeple işe nasıl başladığınız önemlidir. Yemek vakti ile ilgili olumlu tecrübeleri olan bebeklerin ileride daha düzenli ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının olduğu kanıtlanmıştır. İşte bebeklerin ek besine karşı olumlu tutumlar geliştirebilmesi için önemli ipuçları;

Bebeğinize sebze ve meyvelerin başrolde olduğu, kahramanlıklar yaptığı kitaplar okuyup masallar anlatın. Sebze ya da meyvelerin kahramanlıklarına duyduğu hayranlık sayesinde, hiç sevmese bile onlara bir şans verecektir.
Bebeğinize kendisinin yiyecek pişirebileceği, hatta size ikram edebileceği oyuncak sebze, meyve, tencere, tabak vb. mutfak malzemeleri alın.
Bebeğinizle sağlıklı gıdaların faydaları üzerine sohbetler edin. Herhangi bir yiyeceği yediği zaman o besinin bebeğinizin vücudu ve gelişimi için neden önemli olduğunu, o besinin vücuttaki görevini anlayacağı dilde anlatın.
Yemesi için onu zorlamayın, amacınızın bebeğe çok yedirmek değil katı besinlerle tanıştırmak olduğunu unutmayın.
Yemeğine dokunmak istediğinde ona engel olmayın; parmaklarını bulaştırmasına ve kendisinin yemesine fırsat verin.
Mama sandalyesinde kendine ait kaşık ve tabağıyla dilediği gibi yemesine izin verin.
Ancak bebeğinizi yemek yerken asla yalnız bırakmayın!

Bebeklere Ek Gıda Tablosu Hazırlarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Miniklerin ileriki yaşamlarında sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı edinmesini istiyorsanız bebeklerde ek gıda tablosu hazırlarken bazı şeylere dikkat etmeniz gerekmektedir.

Öğünler ilave tuz veya şeker eklenmeden, saf halleriyle hazırlanmalıdır.
Anne sütü veya formül mama içerisindeki demir miktarı yeterli olmadığından, bebeklerin 6. aydan itibaren demir depoları boşalmaya başlar. Bu sebeple bebeklerde ek gıda tablosu hazırlarken ilk olarak demir içeriği yüksek olan besinlerden başlanmalıdır.
Alerji riski yüksek olan fıstık ezmesi, çilek, kiraz, domates, soya, kakao, portakal, bezelye, baharat, bal gibi besinlere tabloda hemen yer verilmemelidir.
Kabızlık probleminin önünegeçebilmek kabız yapan yiyecekler çok fazla yedirilmemelidir,
Eline alıp kendisinin yiyebileceği parmak yiyeceklere 9-12 ay arasında geçilmelidir.
Bu süreçte bebeğin temel besin kaynağının anne sütü ya da formül mama olduğu unutulmamalı ve öğünler az miktarda porsiyonlarla sunulmalıdır.
Ek gıdaya geçiş ile ilgili videomuzu inceleyebilirsiniz.


Ek Gıdaya Geçişte İlk Verilebilecek Sebze ve Meyve Listesi ve Daha Fazlası
6 aylık bebekler öncelikler günde 1 öğünle katı besine geçmelidirler. 6-7 ay arasındakiler günde 2 öğün, 8-9. aydan itibaren günde 3 öğün katı gıda yiyebilirler. Ek gıdaya geçişte ilk verilebilecek sebze ve meyve listesi yapacak olursak;

6 aylık bebek beslenmesi makalemizi inceleyebilirsiniz.

https://www.bebek.com/6-aylik-bebek-beslenmesi/

Demir İçerikli Sebze ve Meyveler
Anne sütü veya formül mama içerisindeki demir miktarı yeterli olmadığından, bebeklerin 6. aydan itibaren demir depoları boşalmaya başlar.

Bu sebeple miniğinize ilk olarak kabak, taze fasulye, muz, armut, havuç ve tatlı patates gibi bol demir içerikli besinleri püre ya da çorba halinde verebilirsiniz. Bunların dışında mümkün mertebe mevsim sebze ve meyvelerini vermenizde fayda var.

Yumuşak Meyveler
İlk zamanlar şeftali, kavun, kayısı, olgunlaşmış muz ve avokado gibi yumuşak meyvelerden pütürlü parçalar içermeyen püreleri kolayca hazırlayabilirsiniz. Püre hazırlamak için cam rende ve mutfak robotu kullanmanız işinizi kolaylaştıracaktır.

Muhallebi
Formül süt ya da anne sütü ve pirinç unu ile hazırlanan muhallebiler bebeklerin en çok sevdiği katı gıdaların başında gelir. Dilerseniz güvenilir markalarda satın aldığınız sütlü pirinçli kaşık maması da verebilirsiniz.

Bebeğinize muhallebiyi sade haliyle sevdirdikten sonra muzlu başta olmak üzere mevsim meyveleriyle birlikte aromalı seçeneklerini sunmanız hem bebeğinizin farklı besinlere karşı olumlu tutum geliştirmesini sağlar hem de yediği besinin besleyiciliğini artırır.

Hazır Kaşık Mamalar
Buğday, arpa, yulaf, çavdar gibi tahıllara ekstra demir ve vitamin takviyesi yapılarak elde edilen toz karışımları, anne sütüyle veya formül süt ile karıştırıp hazırlayabileceğiniz kaşık mamalar bebeklerin severek yiyeceği katı gıdaların başında gelmektedir.

Yoğurt
Bebeğinize 1 yaşına kadar anne sütü veya formül süt dışında başka bir süt tavsiye etmesek de yoğurt mayalarken taze inek veya keçi sütü kullanabilirsiniz. Ancak anne sütü ve formül mama ile de yoğurt mayalayabilirsiniz.

Kahvaltı ve Elbette Yumurta
Bebeklere yumurta sarısı, tuzsuz peynir, tereyağı, organik meyve reçeli ve bisküviyi karıştırıp lapa haline getirerek besin değeri yüksek bir kahvaltı hazırlayabilirsiniz. 10. aydan sonra listenize yumurtanın beyazını ve kızarmış ekmek de ekleyebilirsiniz.

Etli Sebze Çorbaları ve Püreler
Et, tavuk ve hindiyi; kabak, patates, taze fasulye, karnabahar, enginar, havuç, ıspanak, pırasa gibi sebzelerle birlikte püre ya da çorba şeklinde pişirip bebeğinize güvenle verebilirsiniz.

Ek Gıda Listesi Hazırlarken Gıda Alerjisine Dikkat!
Bebeklerin katı yiyeceklere başlaması bebeğinizin büyüyüp bir eşik atladığının göstergesi olduğundan ebeveynler bu süreçte oldukça heyecanlıdır. Bu heyecan, ebeveynlerin sağlıklı olan her besini bebeklerine hemen yedirmeye çalışmalarına sebep olabilmektedir.

Bebeklerin ek gıda listesi oluşturulurken besin alerjisi riski; yani bazı yiyeceklere aşırı duyarlılık, hassasiyet reaksiyonları gösterebilme olasılığı da göz önünde bulundurulmalıdır.

Bebeğinizin herhangi bir besine alerjisi olup olmadığını anlayabilmek için, bebeğinizin listesinde yer alan besini önce az miktarda verip yaklaşık 72 saat beklenmelidir.

Bu süreçte bebeğinizde kaşıntı, egzama, şiddetli kusma, yüzde şişme ve kabartı oluşumu, burun akıntısı, ishal, baş ağrısı, hapşırma gibi belirtiler görünmüyorsa aynı yöntemle yeni bir yiyeceğe geçip onu da 72 saat beklemeniz gerekir. Eğer alerji belirtilerinden bir veya birkaçı görülüyorsa; miniğinizi hemen doktora götürmelisiniz.

Ailenizin herhangi bir üyesinde gıda alerjisi varsa, bebeğinizde de görülme olasılığı yüksektir. Miniklerde alerji riskini en aza indirmek için ek gıda listesi içerisine fıstık ezmesi, çilek, domates, kivi gibi alerji riski yüksek besinler yerine pirinç, arpa, yulaf, mısır ve buğday gibi az alerjen seçenekler eklenmelidir.

Bebeklerin Ek Gıda Listesi İçerisinde Bulunmaması Gereken Besinler
Bal
Arıların bal yaparken bıraktığı bir kalıntı, kolostridyum botalium denen bakterinin üremesi için verimli bir ortam yaratmaktadır. Bu bakteri ise balla birlikte vücuda alındığında bebeklerde zehirlenmeye sebep olabilir.

İnek Sütü
Bebekler 1 yaşına kadar inek sütü içerisindeki proteinleri sindiremediklerinden bebeklerin ek gıda listesi içerisinde yer almamalıdır.

Boğulma Tehlikesi Olan Yiyecekler
Bebeklerin boğazına takılabilecek üzüm, erik, kiraz, çilek gibi meyveler; fındık, ceviz gibi taneli ve sert yiyeceklerden bir süre uzak durulmalı, ille de verilecekse püre haline getirildikten sonra yedirilmelidir.

Yapışkan Yiyecekler
Yerken boğaza yapışıp kalabilecek sakız, kuru meyve, eritilmiş peynir, jöle, marshmallow, fıstık ezmesi gibi yiyeceklere bebeklerin ek gıda listesi içerisinde yer verilmemelidir.

Bebeklerinin katı yiyeceklere başlaması ebeveynler için hem çok heyecanlı hem de çok korkutucu bir süreçtir. Ancak bu sürecin korkutucu olmasının en önemli sebebi ebeveynlerin ek gıdaya geçişte ilk verilebilecek sebze ve meyve listesi hakkında bilgi sahibi olmamasıdır.

Bu konuda bilgi edinip, bebeğinizin uzman doktoruna danıştığınız sürece bu dönem çok keyifli bir hal alacaktır.

   

Diyetisyen Beyza Uyan
ebebek'in Beslenme ve Diyet Uzmanı, Emzirme Danışmanı
Web sitesi
Facebook
LinkedIn
Instagram
İlgili Makaleler

Doğum Sonrası Para Yardımı

Oyun Terapisi Çocuğun İç Dünyasını Nasıl Anlamaya Yardımcı Oluyor?

 Bebek Ayakkabısı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Kistik Fibrozis Nedir?

Tuvalet Eğitiminde Yapılan Hatalar

Evhamlı Anne Sendromu
BİR CEVAP YAZIN
E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorum *

İsim *

E-posta *

İnternet sitesi

Yorum gönder
SORULARINIZA CEVAPLAR

EN ÇOK OKUNANLAR
Gebelik
Beta HCG Nedir?

5 Aylık Bebek Gelişimi

4 Aylık Bebek Gelişimi

Regl Kanamasının Az Olmasının Nedenleri

6 Aylık Bebek Beslenmesi

Erkek ve Kız Bebeklerde Boy-Kilo Cetveli

3 Aylık İğne Sonrası Hamilelik!

0-6 Aylık Bebek Beslenmesi (Yenidoğan)

Emzirme Destek Elçisi Başvuru Duyurusu

Progestan Nedir? Yan Etkileri Nelerdir?
EN YENİ YAZILAR
Doğum Sonrası Para Yardımı
Oyun Terapisi Çocuğun İç Dünyasını Nasıl Anlamaya Yardımcı Oluyor?
 Bebek Ayakkabısı Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Genital Herpes
Sezaryen Kaçıncı Haftada Yapılır?
Süt İzni (Emzirme İzni) Nedir? Süt İzni Nasıl Hesaplanır?
Doğum Sonrası Korse Kullanımı
Doğum Sonrası Yaşayacağınız Değişimler Nelerdir?
Kistik Fibrozis Nedir?
Hamile Giyimi Nasıl Olmalı?
UZMAN MAKALELERİ ARAYIN
Arama:Ara
HESAPLAMA ARAÇLARI
Bebek Doğum Tarihi Hesaplama

Yumurtlama Günü Hesaplama

Bebek Aşı Takvimi

Hamilelik Haftası Hesaplama

POPÜLER SAYFALAR
Yumurtlama Günü Hesaplama

Bebek Aşı Takvimi

Doğum Tarihi Hesaplama

Soru ve Cevaplar

POPÜLER İÇERİKLER
Hafta Hafta Gebelik

Ay Ay Bebek Gelişimi

Bebek Yemek Tarifleri

Ay Ay Bebek Beslenmesi

Ay Ay Gebelikte Beslenme

KURUMSAL
Hakkında

Çerez Politikası

KVKK

Kullanım Koşulları

BİZİ TAKİP ET
Facebook
YouTube
Instagram
İletişim

Başa dön tuşu
"
 https://www.bebek.com/ek-gidaya-geciste-verilebilecek-sebze-ve-meyve-listesi/#:~:text=Arama%20yap%20...,Ba%C5%9Fa%20d%C3%B6n%20tu%C5%9Fu
-Reklam-
0 oy
(221 puan) tarafından

 Canım yurt dışında 4.5 aylık bebeklere başlatıyırlar yoğurt ve elma suyu...  Nasıl başlayacaksın 3 gün kuralına göre işk gün 1 cay kaşığı kadar yoğurt 2 gün biraz daha fazla 2 çay kaşığı olur  3 gün de  1 tatlı kaşığı kadar verebilirsin  4. Gün hiç bir şey vermeden vucudunu kontrol et kızarıklık pişik döküntü var mı varsa bunu yaklaşık 1 ay daha vermiyorsun sonra patates havuc    mevsimin sebzelerini aynı bu şekilde deneyebilirsin  buharda pişirmek önemli ve ne verirsen ver günlük 2 tatlı kaşığını gecmesin canım...  Bir de 1 yaşından önce yasak olan şeyler var  süt , bal, çilek, tropikal meyveler.... 


(124 puan) tarafından
Teşekkür ederim güzel anne ❤️
0 oy
(9,107 puan) tarafından
Alerjisi yoksa yoğurt ile başlayın. Çay kaşığı ile tadım yapın 3 gün

Alerji olmuyor ise sebzelere geçin yine mevsim sebze si alerji riski düşük kabak, havuç gibi buharda haşlayıp çay kaşığı ile verin. Yeni başladığı için zeytinyağı biraz ezerken ekleyin kabız olmasın. Zeytinyağı bir müddet böyle kaseye alınca vermekte fayda var. 

Her sebzeyi 3 gün verin. Her yiyeceği 3 gün deneyip sonra bir diğerine geçmeniz gerek. 

En son meyveler tatlı olduğu için damak tadı direk tatlıya alışmasın diye meyveleri son veriyoruz. Cam rende alın pişirmeye gerek yok cam rende de rendeleyip verin. 

Kahvaltı için haşlayıp yumurta sarısını verin, tuzsuz peynir, zeytin vs gibi. 

Damak tadı alışması açısından karışım vermeyin. 

Böyle tadimlar bitince yavaş yavaş miktarı arttırıp çorba yemek olarak devam edin. 

Kendi yemeklerinize tuz koymadan verebilirsiniz mümkünse ev yapımı salça tercih edin ilk yaşına kadar 
(124 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim yardımcı olduğunuz için güzel anne
0 oy
(8,941 puan) tarafından
Bebeginiz kac aylik?
(124 puan) tarafından
4. Bucuk canm
(8,941 puan) tarafından
Ben neden erken başlattığını merak ettim. Meme reddi, mama reddi, kilo kaybi mi var?
(124 puan) tarafından
Emmiyor ama kaç tane mama denedim hiç bir şekilde içmedi diliyle iti kustu defalarca hazırla dök yaptım sütüm tek yeterli gelmedi için doktor yavaş yavaş tadımlık başla dedi
(243 puan) tarafından
Kilosu ne kadar acaba benimde bebeğim 10 gün sonra 4 aylık olucak 5 kilo meme reddi var emmek istemiyor 2 aydır mama vermeye çalıştım 3 4 çeşit hiçbirini almadi doktor 4 aylık oldigunda yavaş yavaş ek gıdaya başla dedi bende tam olarak ne yapacağımı bilmiyorum ya
(124 puan) tarafından
5.500 doğum kilosu 3.400 bizim

İlgili sorular

...