0 oy
415 göst.
12-24 ay arası bebekler kategorisinde (34 puan) tarafından
Oğlum 18 aylık. Öğretmenim ve bakıcısı var. Bir yaşına yakın anne, baba, dede, mama derken şu an sadece bababa şeklinde konuşuyor, diğerlerini unuttu sanki. Birkaç haftadır kitaplara vs bakarken di, si vb. sesler çıkarıyor. Makineyi bosaltirken bardakları uzatıyor bana, ben ver dediğim için sürekli vee vee diyor. Youtubede doktorların videolarını izliyorum. 18 ayda 30 kadar kelime bekleniyor diyorlar. Ve bana absürt geliyor biraz. Ama bakicimizin çevresi de hep bakici ve bebekler bir araya geliyorlar -ki bu çok hoşuma gidiyor- daha küçük bebeklerin daha fazla kelime soyleyebildiğini ve benim bebeğim için endiselendigini söylüyor bakicimiz. Karşılaştırma amacım asla yok ama merak ediyorum, bir uzmana goturmeli miyim yoksa beklemeli miyim?Uzun bir yazı oldu. Cevap verenlere şimdiden teşekkür ederim.
Bebek Ayı 18

6 Cevaplar

0 oy
(909 puan) tarafından
Bebegim tam 18 aylik ve dil gelisimi baya onde. Kiyaslamak jcin soylemiyorum ama bi uzmana danismakta fayda var. Hic tw izlemedi.  Sabah aksam 7 /24 oyun oynariz. Herseyi o sorsa da sormasa da ismini soylerim. Kitap okuruz kitaplardaki hayvanlari ****** kartlariyla eslestirme yaparz ve bol bol konusurz. Tabi calisan bi anne degilim oninda etkisi var ama verdigim emek cok fazla
(34 puan) tarafından
Çok sevindim sizin adınıza inanın. İnşallah benim de içim rahatlar bir an önce.
(431 puan) tarafından
Kaç kelime öğrendi acaba bebeğiniz. Maşaallah bu arada
(34 puan) tarafından
Teşekkür ederim.  Dediğim gibi 4 5 kelime söylüyordu daha önce ama onlar da babıldama dönemi bilinçli değil yani. Şimdi altını değiştiriyorum bezini hevesle alıyor balkona atacağım çöp kutusuna benden önce götürüyor. Sofra silkeliyorum onu hangi çekmeceye koyacagimi bilip önceden gidip acıyor. Bunun gibi birçok örnek verebilirim fakat konuşmaya gelince beklediğim performans yok. 4 aydır bakicida daha. Acaba diyorum sonradan bakiciyla tanisinca benim tarafımdan terk edilme gibi bir hisle psikolojisi mi etkileniyor...
(431 puan) tarafından
Bir postta görmüştüm algısı güçlü ise dil gelişimi de aileden d gelebilir yani siz ha da eşiniz geç konuştuysa bebek de öyle olabilirmiş. İçiniz rahat edecekse bir uzmana görünün.
(34 puan) tarafından
Anladim teşekkür ederim
-Reklam-
0 oy
(3,728 puan) tarafından
Bebegim 18 aylik degil, 15 aylik suan. Sadece 1-2 ay once kullandigi kelimeleri suan kullanamiyo. Unuttumu diyecegim ama surekli tekrarladigimiz kelimeler. Araba,abi ve abla kelimelerine aaa diyo devamini getiremiyo yani a yi uzatiyo bende normal bi durum mu bilemiyorum. Ayni sorun benim bebegimde de var.
(34 puan) tarafından
Bu konuyu da daha önce okumuştum bir yerlerde. Yani bir bebeğin daha önce soyleyebildigi kelimeleri aylarca unutmuş gibi söylememesinin normal olduğunu. Ama sadece okuyup izlediklerimle değil de gerçek hayat tecrübeleriyle de öğrenmek istiyorum. Cevabınız için çok teşekkür ediyorum. İnşallah bebeklerimizin güzel günlerini görürüz.
(3,728 puan) tarafından
Evet bende bi yerlerde okumustum normal bi durummus. Ozellikle yeni bi beceri edindilerse kelime kullanmiyolarmis bi sure unutmus gibi davraniyolarmis. Mesela yurumeyi ogrenince bazi kelimeleri kullanmamasi gibi bi sure. Ama bizimkinin suan yeni bi beceri edindigide yok :) bilmiyorum belki bilissem bi gelisim edinmistirde biz farkinda degilizdir, gerci bi kac haftadir saklanmayi ogrendi belki onun etkisidir.
(34 puan) tarafından
İnanın biz bazen kendi telasemizden onların gelişimini kaçırıyoruz. Benim oğlum okuldan yorgun gelip uzandığımda çekmeceleri sesli açar kapatır ama karıştırmaz. Ben hemen sese dogruldugumda bana bakıyor olur. Beni deniyor sürekli. Ama odadan çıkıp beş dakika dönmezsem tüm cekmeceler salona dağılmış olur. Gercekten çok çok zekiler ve bizi tanıyorlar ufacık halleriyle.
0 oy
(307 puan) tarafından
Ben de öğretmenim babaannesi bakıyor. Dil gelişiminin orta olduğunu düşünüyorum oglumdan daha iyi olanlar da var daha geriden gelenler de var. Baba anne nene meme gel arabaya aba bal ekmek mama gibi kelimeleri kullanıyor ama ev içinde konuşulan çoğu şeyi anlıyor bence alıcı dil önemli eğer seni anlıyorsa endişelenme ilk kelimesini söylemiş gerisi gelir birkaç ay daha gozlemle. Geç konuşması da bir eksiklik değil ablamın çocukları hep geç konuştu maşallah zehir gibiler 
(34 puan) tarafından
Az önce bir arkadaşın yorumuna cevap verdim sizin sorunuza da cevap olur bir nebze sanırım. İçimi rahatlattınız çok teşekkür ederim. :)
0 oy
Profil image (757 puan) tarafından
Benim kızım  19 aylık ben de öğretmenim ama 2 senedir ücretsiz izindeyim benim kızımın da sil gelişimi MaşAllah SubhanAllah oldukça iyi evde olmuş olmamın çok büyük etkisi var bende çok emek veriyorum 

Bence endişelenecek Bi durum yok önemli olan sizi algılaması ne dediğinizi anlaması birden açılır bir de emzik kullanıyorsa kullanmayın 
(34 puan) tarafından
Teşekkür ederim. Ben de 14 aylık olduktan sonra başladım göreve. Emzigi 7 aylıkken kendi isteğiyle bıraktı. Memeyi 13 aylıkken yine kendi bıraktı. Dediğim çoğu şeyi de anlıyor çok şükür. Sadece bakiciyla geç tanışması bir travmaya mi sebep oldu diye düşünmeye başladım.
0 oy
(3,487 puan) tarafından
Benim brbegimde 18 aylik canim daha onceden gel anne baba derdi. Suan söylemiyor. 18 aylik asisi icin gittiğimiz zaman oradaki hemsire unutup söylememesi cok istedigimiz bir sey değil dedi. Bebegim 14 aylikken havale geçirdi. Bu yuzden  yarina noroloji bölümüne randevu aldım. Onun içinde bilgi alacağım. Bakalim doktor bu konuda ne diyecek ama soyle bir sey var. Bebekler bence ne kadar kalabalık ortamda büyürse o kadar erken konuşuyorlar. Benim 3 tane yeğenim var. Erkek olan ilk yegenim kalabalik bir ortamda buyudu. Bu yuzden erken konuştu. Diger yeğenlerim anne veya babane anane ile büyüdüler daha az kişilerle ve 3 yaşından sonra konuşmaya başladılar. Bir tanesi zaten 3 yasinda krese verilince konuşması basladi. Ben de bebegimi tek başıma büyütüyorum. Ne kadar uğraşsam da bu konuda yeterli gelmediğimi düşünüyorum. Ama yarin doktor öneride filan bulunursa yazarim size de
(34 puan) tarafından
Insallah içinizi rahatlatacak şeyler duyarsınız. Kalabalık ortam belki iyi ama mesela ablası abisi olan çocukların geç konusabilecegini de okudum çünkü abla abi onların isteklerini bize söylediği için bebek kendini ifade etme gereği duymuyormus.  Benimki ilk bebek gerçi ama pandemi döneminde doğduğu için ilk sene neredeyse hiç kalabalığa girmedi. Gidince yorumunuzu bekliyorum. Allah yar ve yardımcınız olsun inşallah.
(3,487 puan) tarafından
Amin canim insallah ♡ iki tane olan yeğenim abi kardeş digeri abimin bebegi o tek kardes canim... iki kiz yeğenim gec konuştu. En büyük yeğenim erken konuştu. Kardeş olan boyle bir şeyden etkilenmişmidir hic bilmiyorum. Biraz huysuzdur. Ama her şeyin etkisi olabiliyor. Mesela tek olan yeğenim 2 yasina kadar tv bile izlemedi. Ona rağmen 3 yaşından sonra krese verince konuştu. Yapıyla da alakali olabilir. Mesela yine ofisten bir arkadaşımın cocugu vardı. Babane ve anane ile buyudu. 3 yasinda konusamiyordu. Oyun ablası, psikolojik destek vs o şekilde konuşmaya başladı. Her cocuk bu konuda da çok farklı olabiliyor.

Benim bebegimde pandemi cocugu o yuzden cok uzak tuttum. Bilmiyorum bazi şeyler cok etken oluyor ama ne kadar uğraşsakta konuşmayacağı varsa konuşmuyor galiba ben doktor onay verirse yazin oyun gruplarına sonra krese vermeyide düşünüyorum.

Bakalim yarin ne diyecek size de yazacağım canim eger unutursam bana buradan yazin. Cümlemize inşallah canim saglikla buyusun bebisler
(34 puan) tarafından
Büyük şehirde yasamanin faydaları sanirim.  Ben küçük ve merkeze uzak bir ilçede yaşadığım için biraz daha zor ulaşmak. Biraz daha beklemek benim için en iyisi. Size dönüş yapacağım inşallah neler öğreneceksiniz merak ediyorum.
(3,487 puan) tarafından
Anladim canim tamamdir ben size dönüş yapacağım inşallah.
(3,487 puan) tarafından
Görüştüm canim anlattım her şeyi doktorda kendi de değerlendirdi. Komutlar vs verdi. Ama sorun bulmadı canim 3 yaşına kadar tv yok dedi. Önermiyoruz diye belirtti.
(34 puan) tarafından
Çok sevindim. Teşekkür ederim. :)
0 oy
(52 puan) tarafından
Canım benim oğlum bir hafta sonra tam 18aylik olacak.bizdede önceden kullandığı kelimeleri şuan kullanmıyor.onceden abi baba dede demisligi var ama şimdi demiyo sadce anne abla arada mama falan diyo ama komutları çok iyi anlıyor getir götür al ver dediğimiz herşeyi anlıyor geçenlerde çocuk gelişimi ne götürdüm anlattım böyle boyle diye.doktor odada bazı komutlar verdi oğlumda hepsini yaptı doktor göz teması iyi dediğim herşeyi anlıyor oyzden hiç bir sorun yok dedi ama devamlı herşeyi konuşarak anlatmamı istedi.6ay sonra tekrar getirebilirsiniz dedi.hem daha küçük zamnla kelimeleri çoğalır dedi.
(34 puan) tarafından
Bu çok guzel bir yorumdu, çok teşekkür ediyorum.  20 aya kadar bekleyeceğim, takip edeceğim. Sonra ben de destek arayacağım. :)
(52 puan) tarafından
Önemli değil yardımcı olabildiysem ne mutlu bana bende sizin gibi çok evhamlı bir anne olduğum için götürmek istedim doktora aslında bu 3.cocugum ama sanki ilk defa anne olmuş gibiyim uzun bir aradan sonra olunca böyle oluyormuş:) her çocuğun gelişimi farklıdır ama biz anneler ister istemez kafaya takıyoruz.okadr çok otizmle alakalı sorular varki acabami diyoruz bazen.doktor göz teması ve komutları iyi olduktan sonra konuşmada sonradan gelir dedi.ben şimdi herşeyi anlatarak konuşuyorum tabi beni nekadar dinlerse inşallah bidaki doktor randevusuna gitmeden yeni kelimeler gelir:))

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 268 göst.
18 Ağustos 2021 12-24 ay arası bebekler kategorisinde Güldeniz (953 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 427 göst.
17 Nisan 2021 12-24 ay arası bebekler kategorisinde Besime (707 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 494 göst.
3 Ekim 2022 24-36 ay arası bebekler kategorisinde Yummy34 (32 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap 158 göst.
3 Ekim 2022 24-36 ay arası bebekler kategorisinde Yummy34 (32 puan) tarafından soruldu
...