0 oy
177 göst.
Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde (57 puan) tarafından
tarafından kapalı
Kazılar bebek kirlamak için ne kullandınız annemlerde ayrı yaşıyorum memlekette değilim tekim o yüzden bizim adetlere göre uyarsam 40 tane arpa falan varmış ben onları burada bulamam sizin yaptığınız kirklamalr nasıl bilgi verirmisiniz 
notu ile kapatıldı: Sohbet amaçlı açılan konular yasaktır. Menüden konu dışı sorular için ayrılmış alanda konunuzu açabilirsiniz..

5 Cevaplar

+1 oy
(9,168 puan) tarafından
Yöreden yöreye değiştiği için bir şartı yok. Nohut bile koyan var. Direk yıkayıp yıkansan bile olur. Dini bir değer değil şart değil. Gusül alıyorsun ki zaten her duşta alınıyor. Çocuğu da dua ile yıkıyorsun ki dua için 40 olmasına gerek yok 
(3,585 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Ben şöyle cevapları doğru bulmuyorum. 40 cikartma yapan kişinin ne amaçla neye ait olduğunu biliyor olmasi lazim. Bir sey yapılıyorsa sirf yapılıyor diye yapılmaması lazim. Ayrica dinde yeri yoksa bu yapılmayacağı anlamına gelmiyor. Birden cok geleneklerimiz var. Hepsini dinimizde yeri var mi diye sorguluyor musunuz? Soru soran kişi de dinde yeri var mi diye sormamış, nasil yapılır diye sormuş. Eger nasıl yapılacağını bilmiyorsan dinde yeri yoktur diye cevap vermek yerine, hic cevap vermemek daha doğru bence? Bu sey gibi oluyor, kina gecesi yapıyorsun ama kinasiz? Su yazdığın sey buna cikiyor. Bırakın kisi yapacaksa dogrusu neyse ona gore yapsin. Her şeye de dini sokmayın.
(9,168 puan) tarafından
Dinde yerinde olan şeyin kuralı tektir yazar. O yüzden illaki şu olmalı gerek değil. Dinde yeri yok derken aslında o kısmı çok daha vahim ki oraya girmedim bile. Bizim adetimiz bile değil bu. Samsnizme ait bir adet. Yani ha Hristiyanlık adeti olan vaftiz ha samanizme ait rutüel.

Kaldı ki bu yönüne hiç girmedim bile. Ama madem ki Müslümanız ki konu sahibi değil ise de ona da saygım var. Ama olduğunu düşünerek. İkisi arasında hiçbir fark yok. Yıllarca gelenek diye dayatılan şeyin bizle hiç bir alakası yok. Keyif almak için ise içine koyulan şeyler artık git gide değişip lüks kullanılmaya başladı.

Yani sonuç bir şartı olmayan kesinligi olmayan şeyin içine ne koyarsan koy. Koy yada koyma.

Kına gecesi de aynı şekilde olsa da olur olmasa da. Onun da durumu aynı yapmazsan el alem eder. Ayşe yaptı ben yapmazsam olur mu?
(9,168 puan) tarafından
Ayrıca şunu belirteyim dinde yeri yok diye belirtmemin sebebi yapılmaz ise olmazsa olmaz dini birşey denilir dı yıllarca öyle öğrendik. Amacım dini araya sokmak değilde tam olarak dini bir rutüel değil onu belirtmek.

Yani ben desem 40 tane nohut her birini suya atarken 40 ihlas okuyup çocuğun başından 40 kere kelime i Şahadet getirerek su dokeceksin. Aaaa böyleymiş diyen de çok olur. Dini bu işlere sokmak bu şekilde olur tam olarak
(3,585 puan) tarafından
40 cikartma bir Türk geleneği eskilerden beri yapılan bir sey, evet dinen bir yeri yok ama her geleneği yaptığımız gibi de bunu yapmakta da bir sakınca yok. Saglik açısından da yapılabilir diyen din adamları da var. Ortadaki tek problem şuan dinde yeri olmaması değil,  gereken sey post sahibine doğru bir şekilde cevap vermektir. Her şeyi doğrusu neyse o şekilde yapmakta en doğrusudur. Bu tür sorular buraya değil zaten bunu gerçekten bilen büyüklere sormak zaten en doğrusu...Müslümaniz farketmez. Muslumaniz ama dugunlerimizi davullu zurnalı yapıyoruz. Kimse düğününde kuran okutmuyor. Bunun gibi bir çok örnek verebilirim. Bir çok şeyi dogru bir sekilde yapmazken kırk cikartma diyince hemen bu sekilde cevap verenlere karşıyım. Bunu sadece senin için söylemiyorum. Suan benim eleştirdiğim konuda bu, olmasi gereken cevabi vermiyoruz. Vermiyorsak susmak en doğrusu...
(9,168 puan) tarafından
Yazınız dan sonra yazma gereği duydum aslında dini olarak neden yapılmaması gerektiğini. Benim cevabım ilk cevapta dini olarak yanlış olduğu değil de. Dini bir gereklilik olmadığı için kesin bir kuralı olmadığı. Yani içine koyulan şeyin yöreden yöreye değiştiği. Eski Türk adeti değil eski Türk dinine ait bir adet. Türk lerin ilk dini İslam olmadığı için. Yapan yapar tabi ki.. Bende çok tutucu bir insan değilim dediğim gibi. Ama olmazsa olmazlaştırmak dan yana değilim böyle şeyleri. Ayrıca davul zurna olmadan evlenen de çok insan var. Şamata olmadığı için bilmiyoruz çok fazla.
(9,168 puan) tarafından
Ama işin en tezat yanı ne biliyor musunuz. Düğünde davul zurna oynamak günah diye bunu yapmayan çoğu kişinin 4 elle 40 uçurma yaptığını görmek.
. Yani ben davul zurna günah yapılmasın da demiyorum doğruluğu ve yanlışlığı ile ilgili değil bu dediğim. Ama çok fazla tezat durum var bunu garipsiyorum.

Konunun dışı ama mesela çeyiz sermek adeti bile bizim örf ve adetimiz için o kadar ters geliyor ki. Herkes kendi maddi durumuna göre yapıyor ve ordan çıkan kadınlar ya bayıla bayıla övüyor, ya da ne bu hiç birşey yok diyor. Ayşe bunu mu giyecek gece. Damadın bornozu nasıl güzel falan. Fatma hn da girince utanmıştır o kızına hicbirsey yapmamış 5 çember ile kız mı evlendirilir diyen.

Çocukluğum dan beri kafamı kuralar hep bize ait denilen ama aslında hep nefsimize oynayan adetler
(3,585 puan) tarafından
Tabiki de öyle benimde sadece söylemek istediğim şey şu senin dediğin gibi düğününde kuran okutup bunu yapan olduğu gibi düğününü davullu zurnalı yapip bunu eleştirenlerin olmasi.. aslinda demek istediğim de bu canim.. burada bu soruları görünce direk bu sekilde savunan kisiler var. Senin icin söylemiyorum ama sen once dinini olmasi gerektiği gibi yaşa ondan sonra gel eleştir. Ama bir cok insan bunu yapmiyor. Sonra da bu yapılan seyi kötülüyor. Diger söylediklerinde haklisin, katılıyorum. Her şeyi gereksiz saçma sapan sirf gösteriş icin bile bunu diretenler ne yazik ki var. Keske olmasa ama böyle bir toplumuz. İnsanları değiştirmek ne yazik ki cok zor.
-Reklam-
0 oy
(290 puan) tarafından
Herkes farklı yapıyor ama ben biz nasıl yaptık anlatayım annem bir kova suyun içine yüzük tesbih koydu dua okudu o suyla banyo yaptırdı çıkarcamız zaman da elekten su döktük biraz su koymuştuk onun üstüne su koyup ben yaptım 
0 oy
(77 puan) tarafından
Kayınvalidemgil suyun içine altın koydu ağırlık olsun diye ve o suyla duş aldırdı içinde azıcık su bıraktı onu da ben duş aldıktan sonra en son vücuduma döktüm ama benim aileme göre su kovasına 40 tas su koyuyorsun bununla bebeği yıkıyorsun en son da o sudan 40 kaşık suyu bebeğin başından aşağı döküyorsun 
0 oy
Profil image (408 puan) tarafından

Ayy bir sürü şey koyduk resim attım cnm  suyuna da gül koyduk 

image

0 oy
(3,585 puan) tarafından
Suyun içine gul yaprakları, altin, civi, az miktarda bal, şeker, tuz, sirke koyuyorsun. Baska seyler var mıydı hatırlamıyorum. Bunlari koymandaki amaç gül gibi koksun, bal gibi olsun, çivi gibi olsun vs diye. Sonra o sudan kırk kasik veya 40 kase hem kendin için hemde bebegin icin ayiriyorsun. O sırada 40 kasik ayırdığın zaman dua okuyorsun. Once bebegini sonra kendin abdest aliyorsun. Yıkarken de dua okuyorsun. Sonra bebegini de alıp gezmeye gidiyorsun. Biz esimin ananesine gittik. Onlar bir kutu hazırladı. Icine yumurta şeker para hediyelik koydular. Onu aldik eve döndük.

İlgili sorular

0 oy
9 cevap 497 göst.
28 Kasım 2021 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Yaseminky12 (321 puan) tarafından soruldu
...