0 oy
147 göst.
6-12 ay arası bebekler kategorisinde (37 puan) tarafından

Merhaba sevgili anneler,

Bebegim gecen yataktan dustu. Esim yüzünden acil hastaneye gittik. Hemen tabii klasik prosedür tomografiler vs çekildi. Temiz çıktı. O kadar pişmanım ki. Bi kere biraz beklemek gerekirmiş filmlerde sonuc net, dogru çıksın diye. Hastane yakin biz 10 dk da falan gittik. Sonra çocukta kusma, gözlerde kayma, kulaktan sivi gelimi vs var mi bi bakilirmis. Ona da bakmadık tabii. Ben size hem belki bir saglikci görür diye yillik alinmasinda sorun olmayan mSv miktarını ve 2 tomografi icin ne kadar mSv alindigini soracağım hem de benim gibi 30 40 cm mesafeden halıya ya da parkeye düşen bir bebek varsa hastaneye gitseniz de doktora biraz gözlem yapmak istiyorum sizin kontolunuzde deyin demek istedim. Doktor mesafeyi cok bulur ya da çocukta sorun gorurse mecbur cekilir tabii de bizim doktor sonradan gelip uyardı bizi her düştüğünde çekilmez bu yapmayın bi daha diye. Ben keske önceden bilseydim 1 tomografinin 400 röntgene es oldugunu. Siz bilin diye yazdim.

2 Cevaplar

0 oy
(8,997 puan) tarafından
Oglum bir kere dustu, onda da kafatasinda catlak, kirik var mi diye bakmak icin rontgen cekildi. Davranislarinda gariplik ya da asiri kusma, goz kaymasi gibi belirtiler olursa tomografi cekilmesi gerektigi soylediler. Guzel bir bilgilendirme yapmışsınız. Mecburi durumlarda yapacak bir sey yok ama ilk etapta rontgen cekilse yeterli oluyor sanirim.
(37 puan) tarafından
Iyi doktora daha doğrusu nasil denir yani biraz cesaretli doktora denk gelmek önemli. Kimse başkasının çocuğu için risk alamaz bunu anlıyorum. Ama en azindan bastan uyarı verilip boyle boyle biz zorunlu tomografi çekeceğiz hastane boyle istiyor ama risklerini bilip inisiyatif almak sizin elinizde dese ah keşke denilse. Insallah diger anneler görür de kimse yasamasin aynı şeyleri.
-Reklam-
0 oy
(9,213 puan) tarafından
Kesinlikle doğru bunu birebir yaşadım. 

Oğlum 5 yaşındaydı merdiven e koşup takıldı ve başını kenarına vurdu. Alnı açıldı. Hastaneye gittik dikiş atıldı ve tomografi çekildi. 

Tomografi de hicbirsey görülmedi. 

Eve döndük herşey yolunda. Çocuk 2 hafta sonra başım ağrıyor dedi bir akşam. Sabah doktora götürmek planım tabi biz kafa dan şüphe hiç etmiyoruz. Tomografi sonucunu iki ayrı doktora gösterdik çünkü. O gün ve ertesi gün. 

Sabah kalktık işten izin aldım. Tost yediriyorum. Severek yerken birden kustu. Fışkırır tarzda kusmak nedir orda anladım. Ve kusmadan önce de bir mide bulantısı tiksinme yok. Banyoya gitti koşarak. Temizledik. İçeri geldim. Çocuk bana doğru gelirken bir baktım gözü belirgin şaşı. 

Tam 5 hastane gezdim. Tabi hala beyin ile ilgili bir düşüncem yok.

Önce göz doktoruna gittik. O sırada hafif boynu da tutulmuş olduğu için bize boynu tutulmuş olduğu için dedi. 1 hafta sonra getirin.. İçim rahat etmedi. Başka hastaneye götürdüm o sadece tutulma ile ilgilendi. Sonra Dünya göz hastanesine gittik. Orda mercek ile göz dibi muayenesinde papil ödem var dediler. Acil bir nöroloji veya nöroliroloji doktoru görmeli denildi. Aynı gün tam 3 hastaneye gittik yok içim rahat değil. En son çapa tıp fakültesine gittik.

Meğer çocuğun beyn damarlarından biri tıkanmış. Bunu da ilaçlı mr ile anladılar. O da papil ödeme neden olmuş ve buda gözün açısını kısıtlıyor. 

Çok uzun bir tedavi süreci oldu. 

Ama dediğiniz gibi bu durum asla ilk tomografi ile belli olmadı. Çünkü biz papil ödemi duyduktan sonra ilk çekildiğimiz tomografi ile tüm hastaneleri gezdik hicbirsey görülmedi.

Daha sonra tabi bende sizin ile aynı bilgileri öğrendim. Hatta kafada çatlak da varmış bizim ve parçalı kırık beyine batma durumu vs söz konusu değil ise yapılacak bir işlem de yok denildi. 

Ve hastanede 1 ay yattık ve yeri geldi günde 3 kere en kısa 45 dk mr a girdi. Tomografi sadece 1 kere çektiler ve doktor beni uyardı tomografi ile ilgili. Çünkü bizim uzun süre görüntüleme ihtiyacımız vardı. Taburcu olduk, hafta, ay, 3ay,6, ay, 1 yıl gibi aralıklar ile hep kontrol edildi. 

Zaten pıhtı yı hangi damar anlamak içinde yine ilaçlı mr olamasi gerekiyor demişler di. 

Allah kimseye yaşatmasın ama ilk düşüşte birden bilinç kaybı, ve bu belirtiler yoksa gidip hemen tomografi çektirmek de bir sonuç vermeyebiliyor. 
(37 puan) tarafından
Çok geçmiş olsun. Cok şükür o günler geride kalmış anladığım kadarıyla. Çocuk bunlar düşecekler elbe. Icimiz tabii aciyor, gecen tırnağını derin kestim diye 1 saat aklim takıldı nasil acımaz ama yani bu düşerek büyüyecekler gerçeğini değiştirmiyor. Daha sakin daha bilinçli olup once bizlerin takip etmesi gerekiyor. Doktor her anını izleyemediğim icin gördüğü 3 5 dk da doğru tespiti yapamiyor. Keske diyorum zorunlu bir ilk acil okulu olsa annelere. Keske. Ben ogretmenim düşünün kendimi hiç bu kadar cahil hissetmemiştim. Insallah bundan sonra hiçbir şeyi deneyim ederek öğrenmek zorunda kalmayız. Umarim diger anneler görür de hiçbir cocuk gereksiz hırpalanmaz.
(9,213 puan) tarafından
Ben öğretmenlerin özellikle eğitim almasının ilk yardım için gerekli olduğunu düşünüyorum.

Oğlumun burnu kanar küçük yaştan beri. İlk okula başladı öğretmeni de iyi biri biliyorum aslında.. Ama çocuğun burnu kanayınca çocuğa ne yapması gerektiğini öğretmiştim. Öğretmen görünce panik olmuş çocuğun kafasını geriye doğru yaslayıp tampon yapmış. Hal böyle olunca kan boğaza gelip ordan ağzından akmaya başlamış. Daha da panik olmuş.

Hocam siz bu durumlarda onun yanında olur ama oldu ya yoksa yada ulaşamadı bir peçete verin o yapması gerekeni biliyor dedim.

Yani öğretmenin müdahale şekli yanlış. Sanırım öğretmenlere verilmiyor bu eğitim. Mesela tatillerde öğretmenler için eğitim oluyor bunun bir kısmı da düzenli ilk yardım eğitimleri olmalı.

Annelerin de kedisine kalıyor. Aslında ehliyet kursunda öğrendim bende birçok şeyi. İlk Yardım en çok baştan savilan ders oluyor orada da ama en önemlisi aslında.

Arabanın motorunu en ince detayına kadar öğrenmem şart değil. Bir sorun olursa çekerim kenara tamirci ararım ama ilk yardım öyle değil.

İlgili sorular

0 oy
2 cevap 156 göst.
1 Nisan 2024 Doğum Sonrası Anne kategorisinde Kübrakılınç (27 puan) tarafından soruldu
0 oy
0 cevap 67 göst.
0 oy
2 cevap 219 göst.
10 Kasım 2023 3-6 ay arası bebekler kategorisinde Mihrainci (70 puan) tarafından soruldu
...