0 oy
588 göst.
12-24 ay arası bebekler kategorisinde (54 puan) tarafından
Hannimlar merhaba 15 aylik kızım son zamanlarda televizyon izlemek istiyor gunde en fazla iki saat izliyordu ama simdi sabah uyaninca direk oju istiyor bi zarari varmi yokmu bazilari izlesin diyo bazilarida yok diyo bi cok yegenim izledi gayet zekiler dedikleri hicbisey yok ama baskalarida izlettirme diyo siz ne yapiyorsunuz gun icerisinde 

11 Cevaplar

+7 oy
(9,107 puan) tarafından
15 aylık bir çocuğun sabah kalkınca tv istiyor olması sorun bence. 

Hiç izlemiyor diyemem akşam tv açık oluyor çünkü. Gün içinde benim tv ile işim yok. Ama kapalı olunca aç demez iki yaşına girecek. Hiç de yaşamadım. Telefon hiç almaz oynamaz. 

Görülür bir fark olmayabilir. Şimdi ki çocuklarda yoğun bir dikkat eksikliği var ve hiperaktivite aileler bununla savaşıyor. Asıl olay okul başlayınca ve orta öğretimde akademik başarı gereken kısımda çıkıyor. Eğitimi için kafa patlatan aile fark ediyor. Mesela çocuk orta okula geldi deneme yapılıyor. Sonuçlar geliyor ve çok az aile çocuğum nerede yanlış yapmış neden yanlış. Konuyu mu anlamadı, soruyu okurken dikkat eksikliği mi oldu diye duruma titizleniyor.Hal böyle olunca çocuklarına tv nasıl etki etti anlamıyorlar.

Ben mesela çevremde çok görüyorum. Çocuğun çok zeki ama testi çözemiyor. Sıkılıyor, ben sorunca söylüyor ama kağıtta başarı olmuyor gibi. Çünkü çocuğun sakin bir şekilde sabit durup odaklanma sorunu var. Derste öğretmenler de farkında bunun. Buna sebep olan şey ekran.

11 yaşında oğlum zamanın teknolojisine de ayak uyumasını sağlamak gerek tamamen kısıtlamam yok. Ama okul arkadaşlarına bakıyorum. Kimsenin ailesinde bir kısıtlama yok. Çocuk kötü not alırsa ceza olarak bilgisayar telefon yasak. Ama zaten bunu çocuğa kontrolsüz verip başarısız olmasına neden olanda aile. 

Yani zararı var mı yok mu ileride olan akademik başarı dönemi belli olur.

Ekran eğer bir gereklilik haline geldi ise 15. Ayda sorun başlıyor demektir bu yüzden sizin önlem almanız gerek geleceğiniz için. Çünkü bu giderek artan bir hal alacak 
(3,775 puan) tarafından
Cok dogru yazmissiniz.
Ozellikle okul kismi. Lise de ogretmenim ogrencilerim asla bi konuya 5 dk dan fazla odaklanamiyolar. Telefonlari sabah topluyoruz telefon yasak. Gun icinde dersle ilgili bazden de ozel gunlerle ilgili video acarim ona bile 5-10 dk bakamazlar. Bazden dikkatle ilgili videolar izletirim 30 kisiden bi kisi bile dikkatle odaklanarak izleyemez.
Evet coguda cok zeki cocuklar. Ama asil sorun zeka degil bu zekayi nasil kullanacaklarini bilmiyolar odaklanamadiklari icin dikkat etmedikleri icin kullanamiyolar zekalarini.
(9,107 puan) tarafından
Ailelerde de büyük hata var. Mesela geçen gün İngilizce kursu toplantısı vardı. Öğretmen diyor ki herkes telefonunu derdinde. Yani ekstra bir kelime öğreneyim yada teneffüs oldu anlamadığım konuyu bir tekrar edeyim yok. Bir tek oğlum için sürekli yeni şeyler öğrenmek için beni didikliyor dedi.

Veliler de iletişim kurmak istiyoruz hocam o yüzden telefon vermek zorundayız diyor.

Dedim ki bizim de telefonumuz var ama tuşlu telefon ve kontörlü hat. Çocuğum sadece bana ulaşabilir.

Yani çocuğun elinde telefon olmadığı için aklı kurstan verim almakta.

Misal o çocuklar arasında lise son öğrencisi var ve benim çocuğum 11 yaşında 6. Sınıf öğrencisi. Onlar bir üst sınıfa geçecek oğlum yetişkin sınıfına geçerek devam edecek önümüzdeki yıl. Ve dediğiniz gibi hiçbirinin zekasının oğlundan eksik olduğunu düşünmüyorum. Aileler de kendilerine göre bir kaçacak yer arıyor ama bulmak isteyene yol her daim var. Tv kapandı diye sinir krizi geçiren çocuk, tabletin şarjı oyunun en kritik yerinde bitti diye atıp fırlatan çok çocuk gördüm. Onun özenle kullanılması gerektiğinin bile farkında değil çocuk. Bir sıra bekleme zamanı falan yok çocukların. Yeni neslin en büyük problemlerinden birisi de şu anda önce ben psikolojisi. Bu da hem bizim tutumumuz hem bilgisayar oyunları tv sonucu.

Misal oğlum oynarken can hakkı bitince bilgisayar saatini ileri alıyormuş. Evet çok zekice. Ama buna müsade etmedim. Hayatta hicbirsey sınırsız değil herşeyin bir sırası ve bitebilir lik durumu var. Para, şöhret, sağlık her neyse. Belki saçma gelecek ama bunu yapmasının ben ileride herşeye istediği zaman sahip olabileceğini düşünemesine neden olacağını düşünüyorum.

Yani olay sadece bugün tv izlemek ile alakalı değil. İzleyen ona rağmen erken konuşan ve okul öncesi okuma yazma öğrenen bir yeğenim var inanılmaz zeki. Ama ekran hep daha fazla hep daha fazla oldu. Mesela 7 yaşında ama blackpink dinleyip onlar gibi hareket edip ergen gibi davranıyor. Bir yerde muhakkak etkiliyor yani
(1,034 puan) tarafından
Kesinlikle katılıyorum akadamik zamanda net anlaşılıyor ve çözüm yok alışkanlıktan dolayı sürekli ilerliyor ve daha kötüsü yaşamını etkiliyor unutksnlık,sorumluluktan kaçma,isteksizlik,algıda sorun gibi gibi
-Reklam-
0 oy
(169 puan) tarafından
Ben izlettim tek cocuktu o zmnlar konusmayi örendi tsk etmeyi bisey nasil isteneceni daha cok guzl seyler bnm fikrim simdi 4 yasinda izle dedgim halde izlemez
0 oy
(367 puan) tarafından
15 aylık daha çok küçük izletme dedim ben 
0 oy
(1,833 puan) tarafından
23 aylık hiç açık olmuyor TV diyemem akşamları 1 saat falan oluyordur ama ne TV  nede telefon istemez baya küçük daha yavrunuz önüne geçebilirsiniz dikkatini dağıtarak 
0 oy
(3,775 puan) tarafından

Yasamin ilk 3 yili bilissel ve fiziksel gelisim acisindan cok onemlidir. Beynin buyuk kismi bu surede gelisir. Ekran izletmek beyinin o anlik kullanilmasini onluyo. Oyle dusunun yani izlettiginiz anda beyin aktif degil. 

15 aylik bebegin tv izlemesi dogru degil, gunde 2 saat izlemesi cok fazla. Hani mecbur kalirsiniz 5-10 dk acarsiniz anlarim ama 2 saat bile cok fazla. 
18 aylik dogdugundan beri tv acmadik. Yaninda izlemiyoruz. Dikkat suresi cok iydiri 30 dk ayni kitabi okudugumu bilirim. Hic sıkılmadan dikkatle dinler. Tv aksamlari uyuyunca bazden izleriz. Tv,telefon,tablet kisacasi ekran nedir bilmez. Gittigim yerlerde de dikkat ederim anneanne-babaanne evinde yatili kaliriz kesinlikle acilmaz. Tv izleyeceginize torununuzla ilgilenin diyorum. Onlarda net oldugumu bilir. 
Cevrenizde ki cocuklarin zeki olduguna nasil karar verdiniz. Yanlis anlamayin ama gunumuzde tv ,telefon kullanabilen cocuga zeki deniyo. 
0 oy
(1,910 puan) tarafından
Hoc izletme benimki çok izler di hiç konuşmazdı televizyon  kapattım çocuğum konuşuyor  
0 oy
(307 puan) tarafından
Bilemiyorum zararlı diyolar ama benim yeğenim çok izlerdi 2 yaşında istanbul Türkçesiyle konuşurdu çok akıcı ve net. Sayı saymayı renkleri hayvanları hepsini tv den öğrenmişti 
0 oy
(28 puan) tarafından
İzletmeyin lütfen tam dil gelişimi sürecinde oğluma izletmedim 2 yaşa kadar sadece müzik açıyordum çok etkisini gördüm çevremde akranı olan TV tablet TLF izleyen çocuklara kıyasla. Sağlıkla büyüsün inşallah 
0 oy
tarafından
Yani diyelim ki cooook faydali bisey cok katkisi var hic zarari yok, yani gun icinde 2 saat cok degil mi. Tum gun bebeginizle oynamak etkinlik yapmak varken bu yaslarinin geri gelmicegini bu vakitlerin iyi degerlendirilmesi gerektigini anlamamiz icin ne olmasi lazim. Ev bulasik camasir utu temizlik hepsi bos seyler. Tamam yemek yapin ama birlikte yapin onune tencere tava koyun onla oynasin bakliyat cekmecesini kurcalasin ellesin tanisin kesfetsin. Birlikte disari  cikin. Ev hayatinizi bilemiyorum belki baska ilgilenmeniz gereken cocuklar da vardir ama olabildgnce onla birlkte vakit gecirin bu zamanlarin telafisi yok. Buraya yaziyorlar faydasi var , zarari var. Her bebek farkli gelisim gosteriyor. Dikkat eksikligi, odaklanma sorunlari iyice artti. Siz sadece konussun yurusun bitti istiyorsaniz onlar elbet olur ama ilerde akranlarindan geri kaldiginda okulda vs cok pisman olabiliriz. 

Kitap okuyun bol bol, resim yapin, kinetik kumlar oyun hamuruyla duyusal gelisimini destekleyin. Her firsatta ona ne yaptginizi anlatin temizlikse verin eline bezi biyerleri silsin yemekse verin eline patates sogan ellesin baksin incelesin. Ben tv acim izlesn 45 dk ben de yemekleri bitireym yapaym kafasinda olmamiz cok yanlis. Birlikte yapin 1 saat sursun 1bucuk saat sursun ama gece yattigimizda vicdanimiz rahat uyuyalim o buyudugunde olumsuz davranislariyla karsilastigimizda pismanlik duymayalim. Ayrica tv youtube kids vs bunlarda hep subniminal mesajlar var cocuklarin beyinlerini yikiyorlar. Sayi renk hayvanlar neden tvden ogrensin ki kitaplardan sizlerden ogrensin. Hic bisey bulamiyorsaniz nohuttan fasulyeden sekil yapin kibrit coplerinden oyun kurun. Herkesin evinde fisher price oyuncaklar olmasi sart degil. Kitap aldiginizda ondan bikmaz hergun defalarca cesitli hikayelerle biseyler anlatirsiniz oglum 19 aylik bebekliginden beri okudugumuz bi kitap var ezberledik artik ama ilk gunku heyecaniyla bakiyor bu cocuklarin bize ihtiyaci var birlikte oynamaya ogrenmeye kesfetmeye muhtaclar bizim de anne baba olarak gorevimiz bu olmali 3 5 sene sonra okula baslicaklar zaten okulda egitim alacaklar aile ici egitimi sıkı tutarsak cocuk da buyudugunde o kadar kaliteli bi hayata baslamis olur
0 oy
(798 puan) tarafından
21 aylık olmak üzereyiz hala ne tv ne telefon gün içinde hep kapalı.ben karşı çıkanlardanım  aile büyüklerine bile evde ellerine tlf.aldırmam.her yaş için 10dk kuralı var 2saat bile çok gibi.tabiki karar sizin ama buraya danıştığınız için yazıyorum.tabiki ***** olmuyorlar bizde hep izleyerek büyüdük ama şimdi zararlarını öğrendikçe uzak kalmaları en iyisi diye düşünüyorum.zaten bir gün engelleyemeyeceğiz.
0 oy
(1,248 puan) tarafından
İzleyebilirler ama fazla değil izlerken de yanında olmalısınız ve izlediği şeylere katilmalisiniz mesela çizgi film aaa bak ayı nasıl koşuyor kuş yemek mi yiyor acıkmış dimi gibi ozaman dizide dahil edip dinliyor a tek bırakırsanız veya katilmazsaniz yanlizlasiyor sizi duymuyor benim kızım tek açık olduğu halde 5 dk zor izler herşeye katılırım çocuk gelişimci kuzenim var o söylemişti kızım tele de TV ye de bakar ama dahil olduğum için benimle izler oda bana anlatır biseyler zaten 5 dk sonra sıkılır kalkar başka şeylerle uğraşır

İlgili sorular

0 oy
10 cevap 769 göst.
3 Aralık 2022 12-24 ay arası bebekler kategorisinde Ezmaggg (20 puan) tarafından soruldu
0 oy
11 cevap 410 göst.
2 Nisan 2020 6-12 ay arası bebekler kategorisinde Kelebekbayan (136 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 8,954 göst.
7 Ekim 2019 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Busrahatice (206 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 382 göst.
...