Döküntülü-Ateşli Hastalıklar
- Meningokoksemi: Genel durumu bozuk, ilaçlarla düşmeyen ateş, şuur bulanık, etraf ile ilgisi az. Kırmızı noktalar halinde başlayan, dakikalar içinde sayısı ve büyüklüğü artan döküntüler.
- Kızıl: Genel durumu orta, etraf ile ilgili, yaygın ve güneş yanığı benzeri noktacıklar şeklinde döküntüler. Diz, dirsek, el bilekleri koltuk altları ve boyunda, belirgin kırmızı çizgiler. Ağızda pis koku ve dil üstünde; çilek manzarası.
- Kızamık: Genel durumu iyi, etraf ile ilgili, ışığa hassasiyet, gözlerde kanlanma, yüksek ateş ile beraber olan yaygın döküntüler. Yanak içlerinde ufak beyaz döküntüler. (Koplik lekeleri)
- Kızamıkçık: Genel durumu iyi, seyrek kırmızı döküntüler, ateşin düşmesi ile döküntüler görülür. Kulak arkalarında, nohut cesametinde bezeler vardir.
- Suçiçeği: Genel durumu iyi, karında ve sırtta başlayıp, etrafa yayıldıkca yoğunluğu azalan içi su dolu kabarcıklar.
- 6. Hastalık: 2 yaşından küçük, yüksek ateş ve yanında başka hiçbir araz yok. Ateşin düşmesi ile döküntüler ortaya çıkar. Çocuk sağlıklı görülür.
- 5. Hastalık: Genel durumu iyi, ateşten sonra yanaklarda “kelebek kanadı” görünümü şeklinde kırmızı döküntü, ağız çevresinde solukluk.
- Tifo: Genel durumu iyi, sinsi bir ateş, izah edilemeyen bulantı/kusma, ateş çıktığında nabızda artış olmaz. Gövdede bir boögede, 7-8 adet gül renginde döküntü.
- Çiçek: Genel durumu orta, etraf ile ilgi azalmış, yüksek ateş, gövdede az, yüzde ve ellerde fazla olan ve içi su dolu ufak kabarcıklar. (Artık görülmüyor.)