0 oy
425 göst.
3-6 ay arası bebekler kategorisinde (103 puan) tarafından
tarafından yeniden açıldı
Aslında tecrübeli annelerin de tavsiyesini istiyorum:) Rota ve menenjit aşılarını tavsiye eder misiniz? Bu aşılar kaç yıllık aşılar ve gerçekten gerekli mi, gerekliyse neden, buna göre yaptırıp yaptırmamaya karar vereceğim...?

10 Cevaplar

0 oy
(386 puan) tarafından
Rotayı yaptırmadım ben ama pişman oldum o dönem şehir dışındaydım falan ama menenjiti yaptırdım Allah göstermesin menenjit çok kötü hatta kalıcı hasar falan bile verebiliyo felç durumları gibi ben riske atmak istemedim ve yaptırdım tavsiye ederim
-Reklam-
0 oy
(667 puan) tarafından
Menenjit de rota da gerekli bir aşı bnce durumu olan her kez yaptırmalı cuma günü rotarx 1. Aşısını yaptırıcam ogluma kızıma yaptırmamıstım ve rota virüsü olmustu 1 hafta hastanede yatmıştı o yuzden risk alamam bidaha
0 oy
(521 puan) tarafından
Rota aşısını yaptırdım bir arkadaşım yaptırmadı bebeği rota virüsüne yakalandı ve 1 hafta hastanede kaldılar şuan gayet iyi ama.o dönem baya kötüydü. Aşılar hastalıklara karşı koruyor neden bebeğimi bu riske atayım ki illa hastalanacak diye bir şey yok önlem amaçlı birsey

1 yaşımıza geliyoruz doktorumuzun da tavsiyesi ile 1 yaşından sonra yapalım menejitti dedi önümüzdeki ay menenjiti yaptıracağım. Evet külfetli aşılar başka ülkelerde ücretsiz yapılıyor maalesef ki bizim ülkemizde gerekli olan her şey ücretli 

Yaptirmazsam ne olur diye düşünme bebegini riske atma durumunda el veriyorsa yaptir 
0 oy
(430 puan) tarafından
Menenjit engelli olmasına felce ya da ölüme neden oluyor. Siz bilirsiniz 
0 oy
(8,983 puan) tarafından
Maddi durumunuz elveriyorsa mutlaka yaptırın. Bilgili ve donanımlı olunsa aşı karşıtı olunmaz zaten. Aşı karşıtlığı dünyanın başındaki en büyük problemlerden biri maalesef. Aşı olmayıp rotavirüse yakalanırsa ortaya çok ağır bir tablo çıkıyor. Hastanede yatarak tedavi görülüyor. Burada rotavirüs aşısı yaptırmayıp pişman olan çok anne var. Menenjit öldürücü ya da en iyi ihtimalle kalıcı hasar bırakan bir hastalık. Ülkemizde bu kadar yoğun mülteci olduğundan bütün aşıların yaptırılmasına ekstra önem verilmeli. Aşılı aşısısız bu kadar insanın içinde çocuğunuzu korumak sizin asli göreviniz. Bunu her şeyi komplo teorisi olarak gören aşı karşıtlarının eline bırakmamak gerek. 
0 oy
(523 puan) tarafından
Rotayı kızıma yaptırmıştım ama çok çok ağır geçirdi rotayı, aşısı olmasına rağmen. Memenjiti de yaptırmadım şu an 7 yaşında gayet iyi hamd olsun. Oğlum 20 aylık ona yaptırmadım rotayı da Memenjiti de koruyursa devlet uygulamaya koymalı parası olmayan bebekler ölsün mü Allah korusun.. 
(8,983 puan) tarafından
Menenjit sürekli karşımıza çıkacak bir hastalık değil, olursa önlem amaçlı yaptırılıyor. Devletin ücretsiz aşılarında menenjitin farklı bir türü için yapılan bir aşı var. Ücretli aşılar çok pahalı olduğu için devlet bunları karşılamıyor. Keşke ücretsiz aşı programına dahil edilseler.
(814 puan) tarafından
Bende bunu anlamıyorum devlet neden zorunlu kılmıyor bu aşıları yani hepsini oluyor ikisi paralı herkesin durumu güzel değil ki yaptıralım
(661 puan) tarafından
Bişey sorabilir miyim bebeğim küçükken her iki rota aşısında da çok önemli olduğunu doktorumuz ve hemşiremiz söyledi ve yaptık ama hiç menenjit aşısı dan bahsedilmedi ve bilmiyodum bu aralar çok duydum ve gördüm burda yazan anneleri şuan bebeğim 18 aylık olacak ve yapılmıyor diye biliyorum. Neden rotayı söylediler de menenjit aşısını söylemediler eğer o zamanlar söylenilseydi onu da yapacaktım şuan çok üzgünüm keşke bunları daha çok arastirsaydim yada söyleseler di:((
(8,983 puan) tarafından
Defne'm Öyküm, çünkü çok para ve bu devlete ekstra yük olacak.

Akilembenim, hiç üzülmeyin. Menenjit aşısı her yaşta yapılabiliyor. Şu an yaptırabilirsiniz.
(661 puan) tarafından
Benim baktığım zamanda 2. Ay 4. Ay ve 12. Ayda yapılabilir diye yazıyodu. 5 Eylül'de aşımız var o zaman doktorumuz ile de görüşürüm yapılabilirise yaptırırım. Teşekkür ederim ❣️
(8,983 puan) tarafından
Eminim, 50 yaşına kadar yapılabiliyor :)
(7,202 puan) tarafından
Benim doktorum şöyle anlattı yılda dünyada 100 çocuk yakalanıyormus istatistiklere göre hareket ediliyor e maliyeti de var devlet karşılamıyor bu yüzden demişti
0 oy
(9,156 puan) tarafından

Rota aşısı koruyan bir aşı.. Ama aşı olmasına rağmen hastaneye yatan çocukta duydum. Yada aşı okmamasına rağmen evde atlatan. Aşı +çocuğun hastalığı yenecek gücünün olması beraber değerlendirilecek bir durum.

Yaptırmanızı öneririm. Aşı okmamasına rağmen hastaneye yatan var dedim ama muhakkak aşı olmasa daha ağır geçer. 

Özel menenjit aşıları ile ilgili. 10 senedir bunun peşindeyim. Çok da güvendiğim bir doktor var ve kendisi kesinlikle aşı karşıtı değil. 

Özel menenjit aşıları türlerinin Türkiye de henüz olmadığı görülmediğini söylüyor. Peki dedim hocam sürekli tv lerde doktorlar çıkıp arttı diyor var diyorlar dedim. Cevap olarak ben haftalık dünya Sağlık örgütü bulaşıcı hastalıklar haritasını takip ediyorum henüz görmedim dedi. Her haber çıktığı dönem kendisine sorarım doğruluğu nedir diye ve yok diyor. 

Ayrıca bu menenjit aşıları yeni. Hatta 10 yıl önce peşine ilk düştüğüm dönem Türkiye de özel dahi yoktu. Aile hekimi aşıların ismini bile bilmiyor hangi aşı hangi tür diye ben anlattım kendisine. 

Aşıların da anlatıldığı gibi süreklilik olmadığını aslında daha kısa süre olduğunu öğrendim koruyuculuğunun.. Ve yaptırmadım. 

Aşı karşıtı değilim covit dahil. Benim ilk çocuğum zamanı hepatit a yoktu, su çiçeği aşısı yoktu. Bunları mesela özel alıp yaptırdim. 


Menenjit in Türkiye de bulunan çeşiti için sağlık bakanlığı aşı yapıyor zaten. 

Bu arada sanırım su çiçeği yine özel aşıya dönmüş. Onu takip edip öyleyse özel Yaptırmanızı tavsiye ederim. 

Aşı karşıtı doktorları da dinliyorum ama gerçekten deli saçması şeyler m hele şu zeka geriliği ve otizm saçmalığı. 

Benim bilgim araştırmam bu kadar. 
(8,983 puan) tarafından
Ne kadar doğru bilgi emin olmamakla birlikte bu haberdeki doktor hanım İzmir'de meningokok olan bir bebeğin öldüğünü söylüyor. Bu vakalar raporlanmıyor mu?

https://www.evrensel.net/haber/426512/uzm-dr-gonca-aslan-rota-ve-menenjit-asilari-ucretsiz-uygulanmali
(8,983 puan) tarafından
Googleda Türkiye'de meningokok vakaları yazınca da bazı veriler çıkıyor. Onlar ne acaba?
(9,156 puan) tarafından
Evet bende aynı şeyi söylemiştim. Hatta hocam doktorların hatta devlet hastanesi doktorları çıkıp haber yapıyor demiştim ama yokmuş dsö kayıtlarında.
Sağlık bakanlığının da bildirmemek gibi bir lüksü yokmuş.
Hatta bir kaç ay önce strep a yüzünden ölen bir çocuk vardı. Doktorun söylediği şu. Birçok hastane çocuğa verdiği adrenalin miktarını yanlış veriyor ve çocuklar bu yüzden vefat ediyor. Menenjit çok bulaşıcı bir hastalık. Öyle 1 2 tane oldu denilecek birşey değil. Nefes yoluyla dağılıyor bir kere düşünsenize grip gibi dağılan öldürücü bir hastalık. Bu kadar aşısız insanın olduğu ülkede çok daha fazla vaka olurdu.
(9,156 puan) tarafından
Şunu da söylemek isterim bizim türümüz menenjit de olabilir. Londrada bile aşı karşıtları yüzünden çocuk felci pörtlemiş diye okudum geçen gün. Malum bizde de devletin menenjit aşısını da yapmayan bir dolu insan var
(8,983 puan) tarafından
Olabilir. Zaten bilimsel bir makalede yer almıyor. Gazete haberi sadece. O yüzden tam emin olmak mümkün değil.
(9,156 puan) tarafından
Bunun arkasında bir çete olduğunu düşünüyorum.. Antibiyotik çetesi gibi
(103 puan) tarafından
Devletin menenjit aşısı yokki biz para veriyoruz olmam için çocuklara
(103 puan) tarafından
İki çocuk anası hanım, hem aşı yapın öneririm dediniz hem de koruyuculuğu kısa sürede oluyor ve aşı henüz çok yeni dediniz, o zaman menenjit aşısı riskli olmuyor mu bu durumda?
(9,156 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Devlet menenjit aşısı yapıyor. Türkiye de görülen menenjit türü için yapıyor. Özel yapılan aşılar başka ülkelerde var olan aşılar.

Menenjit in tek tipi yok. Türkiye de devletin yaptığı aşı zaten çok eski bir aşı.

Diğer türler için olan aşı henüz yeni sayılır devletin yaptığı aşıya göre. Zararı yok. Bunu da şöyle açıklayım.
Bir menenjit türü var ve bunun aşısı var. Ortaya yeni bir tür çıkıyor ve bu tür için eskiden yapılan aşıların tekniğini ile yeni türün aşısı yapılıyor. O yüzden zararı yok.
Bexero nun koruyuculugu ile ilgili söylediğim özellikle.

Devlet yapıyor menenjit aşısı. Ve özellikle devletin yaptığı aşı bizim coğrafyamızda sık rastlanan tür.  Özel asırlardan ziyade onu muhakkak yapmamız gerek.

Özel aşıların şöyle bir durumu var. Göç alan bir ülkeyiz bu yüzden önemli ve gerekli ama yapan kişilerin rutin antikor testi yapması gerek ki var mı onu bilmiyorum.  Yani bunun nedeni de şu. Diyelim bexero ve nimerix yaptık tam doz. Ve bize bu aşılar yapılırken ömür boyu koruma denildi ve birden bir salgın başladı. Bizim zaten korumamız var diye rahat olursak ve yoksa sıkıntı olur.

Çocuklarıma şimdilik yaptırmadım ama ileriye dönük yaptırmayı düşünüyorum. Zaten rota gibi geç kalma durumu yok bu aşılar da. Bugün gitsem bana bile yapılır.

Anlattıklarını yanlış anlamışsınız. Menenjit türlerini coğrafya dağılımında incelerseniz. Daha iyi anlarsınız. Zamanımda çok didikleyip araştırdım. Şu an da hala düşünüyorum. Mesela Suriye liler çok geldi dedik ama Suriye de aşı var. Afgan larda yok. Ama bu menenjit türü ikiside de yok. Sanırım afrika kıtasındaydı. Orda da zaten sivil toplum örgütleri düzenli aşılama yapıyor
(9,156 puan) tarafından
İsmi menenjit diye geçmediği için yapılmıyor diye düşünüyor olabilirsiniz. Pnomokok ve hemofilus influenza aşıları menenjit bakterisi için yapılan aşılar
0 oy
(1,096 puan) tarafından
Rota virüsü kapan cocuklar 5 yaşına kadar sürekli rota virüsüne yakalanabiliyor ve ağır geçirebiliyor bilim adamlarının araştırmalarına göre rota yakalanan ve hasta olanak cocuklar en fazla 5 yaşına kadar yasabiliyorlarmis ve ben bunu öğrenince hemen rota aşısını yaptırdım..ve menenjit aşısına gelince beyinde gerçekleşen bir hastalık felç kalmaya kadar ilerleyebiliyor bu yüzden her iki asiyi da yaptirmanizda da fayda var ben her ikisini de yaptırdım 
0 oy
(863 puan) tarafından
Canım ailesinde menenjit geçmişi varsa Dr kesinlikle öneriyor.  Rota da zehirli ishal.  İshali onlemiyormus amahafif geçmişini sagliyormus.  

Teyzem menenjit geçirdiği için hiç düşünmeden yaptiricam dedim.  Sonuçlarını senelerdir görüyoruz .. diğer teyzem de kucukken zehirli ishalden vefat etmiş .. açıkçası ailemde böyle olaylar varken yok çok pahalı diyemem. Sağlığı yerinde olsun oğlumun para elbet kazanılır . 
0 oy
(7,202 puan) tarafından
İlk çocuğumda doktorumuz bizi aldı karşısına iki aşığı da anlattı maddi olarak ikisini yaptırmam derseniz seçiminizi menenjitten yana kullanın dedi menenjit beyini sinir sistemini direk etkilediği için kalıcı felce yatağa bağlanmaya kadar götürüyor dedi rotada vurdurmazsaniz rahat 10 gün gibi bir süreye yakın hastaneye yatisiniz yapılır çocuğunuz besinsizlikten zayıflar ama bir şekilde atlatırsıniz dedi bizde başka doktorlarda sorduk hepsi aynı şeyi söyledi ben aşı karşıtı doktora denk gelmedim ısrarla bu iki aşıyı yaptırın lütfen dediler 2 kızım var ikisine de yaptırdım rota daha çok çocukluk dönemi virüsü bu dönemde 2 dozu yeterli okuyor menenjiti 4 siz yaptırdık hayatı boyinca daha yaptirmicak öyle bir koruma sağlıyor ayrıca bazı anneler bu aşıları yaptırınca bu hastalıklara yakalanmayacaklarini düşünüyorlar ama öyle değil rota virüsune yakalanan bir çocuk eğer asiliysa bunu 3 günde evinde atlatabiliyormus amesela yani aşı tedavi sürecini kısa sureyebindiriyor ve daha hafif geçirmelerini sağlıyor riske atmak istemedim özellikle menenjiti iki çocuğum ada yaptırdım 

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 296 göst.
+1 oy
3 cevap 495 göst.
15 Aralık 2022 12-24 ay arası bebekler kategorisinde Tenzile42 (1,783 puan) tarafından soruldu
0 oy
9 cevap 280 göst.
31 Temmuz 2021 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Eslem. 42 (36 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 436 göst.
...