0 oy
792 göst.
6-12 ay arası bebekler kategorisinde (6 puan) tarafından
Bebegim 6 aylık tv karşısında egitici cizgi filim izlemeyi seviyor tepki veriyor bi nevi oyalaniyor.

Ama 2 yaşına kadar izletmeyin diyorlar otizmli olabilirmiş  çok izlerse  sizce ne kadar doğru ?
Bebek Ayı 6 aylik

9 Cevaplar

+6 oy
tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Sevmeyen yoktur sanirim. O egitici bilgileri sizden ve kitaplardan oyuncaklardan ogrenmeli. Suan beynini ekranla dolduruyor otizmi tetikleyebilir ama dahA kotu sonuclari var. Buyudukce keske izletmeseydim dedirten seyler.

 Odaklanmada sorun yasar ozellikle kres doneminde, dikkat eksikligi, dolayisiyla ogrenme guclugu, oyuncaklarla oynamama, gec konusma, hircinlik, kabus gorme, uyku bozuklari, cizgi filmlerdeki akici hizli donguye alisip normal hayatta da bu beklenti icine girip memnun olmama herseyden hemen sıkılma. Bunlar artar da artar. Cogunu arastirip ogrendim bazilari da maalesef cevremden akrabalarimdan bizzat gorup sahit oldugum durumlar. Bu sorunlarin hepsi ayni anda ayni kiside gorulmez belki bi kaci gorulur bu da vicdan yapmaniz icin yeterli olur.

Bebeginiz bu yasa bidaha asla gelemeyecek ilk 2 yas onun icin oldugu kadar sizin icin de cok degerli. Onunla kaliteli vakit gecirmek kadar guzel anlamli ne olabilir su hayatta? 2yasina geldiginde de yaşı x 10dk ekran hakki var yani 2 yasinda bile olsa bebeginiz 20dk suresi var. Iceriklerin cok ozenli secilmesi lazim. Bizim zamanimizda biz izlerdik noldu sanki diyenler pokemon spiderman gibi camdan atlayan balkondan dusen cok cocuk var. Kimbilir daha ne sorunlar var. Sizde de bu supheler var belli ki bu postu acmissiniz lutfen ben izlettim hicbisey olmadi yorumlarini es gecin. Hicbirimiz icin kolay degil ev isi yemek bi sicak kahve icmeyi istemek ama bi kac sene sabretmeliyiz ki ilerde pismanlik duymayalim. Eminim ki bebeginiz icin en dogrusuna karar verirsiniz saglikla buyusun 
-Reklam-
+3 oy
(3,760 puan) tarafından
Otizm sonradan olmaz. Dogustan gelen bi rahatsizliktir. Tv izlemek ile otizm olunmaz. 

Ama Tv daha farkli zararlar verebilir. Yasamin ilk 1000 gunu fiziksel ve bilissel gelisim acisindan cok onemlidir. En az 2 yasina kadar ekran izletmemek tavsiye ediliyo. 

Bebeginiz ekran izletmek icin henuz cok kucuk ,daha farkli aktiviteler ile oyalayabilirsiniz. 

Ben 24 aylik olana kadar acmadim. Simdi yeni yeni aciyoruz gunde en fazla 20 dk kadar.
+1 oy
(847 puan) tarafından
Oğlum 7 aylık.  Eşim arada baktirmaya çalışıyor.  Ben sıfır ekran gösteriyorum.  Açmıyorum.  Gece çalışıyor gündüz uyuyor.  İşe gitme zamanı gelmeden açıyor iki saat falan.  Aslında bakmıyor ama arada bakıyor hareketli seslere falan.  Oğlumun sol gözü içe kaymaya başladı.  

Kuzenimin oğlu 2.5 yaşında . Abisi 18 aylıkken TV yok diye bizim gibi konuşmaya başladı.  Konuştu diye TV açtilar öğrensin şarkı falan diye.  Küçük olan hala konuşmuyor.  Anne baba bile zorla diyor hihi veya çığlık atiyor bana bakın diye.  Pedegogla görüşüyorlar ilerleme yok.  

Otizm yapmıyor ama tetikliyor.  İlerde oyun kurma , oyun devam ettirme ,problem çözme yetileri olmuyor.  Konuştuğu zaman illaki katkısı vardır.  Bizden duyacağı kelime sayısı sınırlı oradan daha çok duyar ama ters etkisi de var . Eğitici kitaplar oyunlar varken az daha iş yapım rahat olayım , diye TV izletmekteki amaç ne ? 

Bebeklik dönemleri bir daha gelmeyecek 3-4 yasindayken zaten izleyecekler . Ne kadar engellesekde bı yere kadar .. kuzenim 12 yaşında . Soda şişesi dibi kadar gözlüğü .. dikkat edilmedi goremiyor çocuk.  Bebeklerinize eziyet etmeyin.  Zaten neyi ne kadar görüp algılıyor belli bile değil ..
0 oy
(1,029 puan) tarafından
Kesinlikle zararı var izlettim yada izletiyorum bir şey olmadı diyenler çocukları okul çağına geldiğinde dikkat dağınıklığı ile tanışacaklar tv masum değil fakat bir çok kişi otizme takmış a izlwttim otizm olmadı diyor otizm çok farklı bir tanı 
0 oy
(210 puan) tarafından
Otizm bildiğim kadarıyla sonradan olan birşey değil ama Tvnin otizimi tetikledigini duymuştum.Kardesim 5yasinda ve TVyle büyüdü akrenlerinden daha önce konuşmaya başladı.Akrenleri tek kelime söylerken o cümleler kuruyodu öyle deyim.Ama 3yası ile 5yasi arasında TV'nin çocuğa çok zararı oldu.Ne kadar pis kötü huy varsa herşeyi ordan öğrendi.Suan anneme özellikle tembihliyorum uzak tutalim diye.Ama benim  TV den kastım internetli tvler.Onun dışında TRT çocuk var mesela ilerde çocuğum olur diye dikkatle izlediğim zamanlar oldu herhangi bi olumsuzluk sezmedim.Suan 9aylik çocuğum var telefon televizyondan uzak tutmaya çalışıyorum özellikle yemek yerken kesinlikle tvyi kapatıyorum.Yaninda telefonu elime almiyorum.Tabiki bazenleri youtubede sevimlidostlarin şarkıları felsn var onları açıyorum.Cogu zaman aile içi sohbetlerimizin arasında tutuyorum TV yerine bizi dinliyo oda tepki vermeye konuşmaya calisiyo.Biraz daha büyüsün kitap okumayı düşünüyorum 
0 oy
(1,526 puan) tarafından
Yorumlarda otizmin doğuştan olduğu ancak otizmi tetikleyebileceği ve bunun yanında tvnin diğer zararlarını açıklamışlar zaten, bunları internetten de araştırabilirsiniz. Tv otizme direkt sebep olmaz belki ama günümüzde çok yaygınlaşan ve artık sanal otizm demeye başladıkları bir durum var. Çocuk otizm olmasa bile maruz kaldığı ekran sebebiyle otizme çok benzer semptomlar gösterebiliyor. Şuan 6 aylık çok küçük belki şimdi farketmeyebilirsiniz ama ileride konuşma gecikmesi, iletişim kurmama, göz teması kurmama, ismine tepki vermeme ve başkaca otizme benzer semptomlara sebep olabilir tv. O yüzden 2 yaş ve sonrasında pişman olmamak için bence şimdi önleminizi alın çünkü kısa sürelerle başlayan ekran sonrasında önü alınamayan bir duruma gelebiliyor.
0 oy
(160 puan) tarafından
Otizm doğuştan olan bişey 0 2 yaş arası bebeklerin beyninin yüzde 80 gelişiyor bu yaş arası izletmemek gerekiyor tv izlemek otizm yapmaz otizme benzer davranışlar gösterir konuşmada gerilik gelişim geriliği hiperaktiflik gibi benim oğlum 15 aylık hiç izlettirmedim başka yerde açık olsa bile dönüp bakmıyor hiç dikkatini çekmedi o yüzden 
0 oy
(9,106 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Otizm yapmaz. Ama otizm gibi davranışlara sebep olur diyelim .ama bu da yine ciddi bir sorun ve uzman eşliğinde takip gerektiren durumları ortaya çıkarır. Sadece otizm değil dikkat eksikliği, hiperaktivite sebebidir. 

Otizm varsa daha kötüye gider durumu. Tv sevmeyen çocuk yoktur. Çocuğum izlemiyor tv açık sms bakmıyor demek de yanlış çünkü onlar etrafta gezerken hep kayıtta.



Ben izlettim birşey olmadı diyen olabilir ama uzun vadede zararlarının farkında olmayan aileler. Yeğenim izlerdi. Çocuk erkenden konuştu. Okula gitmeden okumayı öğrendi. Şu an 3. Sınıf çocukla ders yapmak istediğim zaman farkediyorum ki inanılmaz derecede o zeka küpü çocuk gitmiş algısı kapalı basit şeyleri kolay idrak edemeyen hafıza güçlüğü yaşıyor. Aile hala çok zeki olduğunu iddia ediyor. Evet çok zeki ama bu zeka ders yönünde değil artık. Çocuk hala zeki ama zekasını kontrol etme yönü tamamen körelmiş. 


0 oy
(32 puan) tarafından
Kesinlikle tv ününe koymayin çabuk konusmaz hic bir şey yapmaz sadece televizyon onu icine hapsedicek bu 

İlgili sorular

0 oy
6 cevap 1,815 göst.
12 Haziran 2020 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Sühanca (130 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 283 göst.
23 Şubat 2023 6-12 ay arası bebekler kategorisinde Egekuşu (257 puan) tarafından soruldu
0 oy
14 cevap 966 göst.
0 oy
8 cevap 611 göst.
...