Bebekler henüz olgunlaşmamış bir sindirim sistemi ile dünyaya gelirler. İlk 6 ayda bebeğin ana besin kaynağı anne sütüdür. Bağırsakları anne sütünden başka bir şey sindirmek için de yeterince donanımlı değildir. 3-4 aya kadar sindirime yardımcı olacak enzimleri üretemez. Yağ, nişasta ve karbonhidratları parçalayan enzimler de 6 ila 9 aya kadar üretilemezler. Bu sebeple ilk 6 aydan önce ek gıdaya geçmek bebeğinizde gaz, kabız ve alerji gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir
Anne sütü, bebeğin bağırsağını koruyan iyi bakterilerin gelişimine yardımcı olur. İlk 6 ay bebek beslenmesi yalnızca anne sütü veya anne sütü yetersizliğinde doktorunuz önerdiyse devam sütüne dayalı olmalıdır. Diğer besinlerin verilmesi, bağırsak mikrobiyotalarını kalıcı olarak değiştirebilir, çeşitli hastalıklara ve alerjilere neden olabilir. Altı ay boyunca sadece emzirerek bebeğiniz için gastrointestinal yani mide-bağırsak enfeksiyonu ve solunum yolu enfeksiyonu riskini daha da azaltırsınız. Bebeğinizi ek gıdalara çok erken alıştırmak, daha yüksek bir obezite ve diyabet riskine sebep olabilir.
Ek gıdalara geçişte acele etmemek gerekir. Çünkü bebeklerin sindirim sistemi henüz tam gelişmediği için besin alerjisi riskini göz önünde bulundurarak ilerlemek gerekir. Çoğu bebek doğumdan yaklaşık 6 aydan sonra ek gıdalara geçiş için hazır hale gelir.