0 oy
914 göst.
6-12 ay arası bebekler kategorisinde (255 puan) tarafından
Merhaba. Oğlumun motor becerilerini, problem çözme becerilerini vs. inceleyen doktorlar üstün zekalı olma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtip iki yaşında teste alacaklarını belirttiler. 

Ülkemizde öğrenme güçlüğü ile ilgili devlet destekli eğitimler mevcutken üstün zekalılar için bir şey yok sanırım. Yani araştırdım, bulamadım ki kendim de öğretmenim. 

Parlak zeka idealken üstün zekalı olma ihtimali beni korkutuyor. Aranızda belki çocuğu öyle olan aileler varsa nasıl süreçlerden geçiyorlar, merak ediyorum. Biliyorum kesin sonuç henüz yok ama eğer öyleyse diye şimdiden temkinli davranmak istiyorum. 

5 Cevaplar

+2 oy
(9,240 puan) tarafından
Bende hep Allahım lütfen ideal zeka da olsun yeter diye dua ettim. Üstün zekalı çocuk büyütmek gerçekten çok zor pamuk ipliği. 

Saklamak gerek çocuğa normal çocuk gibi davranmak gerek. Çocuğu doğru yönlendirmek gerek. İlgi alanını bulmak vs gerek. 

Bize bir kaç doktor söylemişti. Hiç araba vs ile alakası yoktu. Yapboz yapıyor du. 3 yaşında 3 yapbozu karıştırıp sonra yerlerine yerleştirirdi. Ana okulunda harfleri birleştirmeyi öğrendi, saymayı, toplama çıkarmayı. İlk okulda 5 6 haneli rakamları baktık bir gece arttırarak sorduk ve doğru toplama çıkarma yaptı. 

Sonra ikinci sınıf okulu değişti öğretmen tutumu ve akran zorbalığı ile geriledi durumu. 

Psikologa gittik. Okulunu değiştirdik tekrar normale döndü ama bir daha o rakamları toplayamadı. Dediğiniz gibi üstün zekalılar için bir eğitim olanağı yok denecek kadar az ki sadece akademik eğitim de değil. Ailenin de egitilmesi gerekiyor.. Psikolojik destek çocuk ve aileye sürekli şart ve bu masraflı birşey. 

Şu an 7. Sınıf akademik olarak gayet başarılı. İngilizce kendi yaş seviyesinde ileri olduğu için yetişkinler ile devam ediyor. Bu bile öyle zor ki. Çünkü okulda ders anlatılıyor çocuk ya zaten biliyor yada ilk seferde öğretmenimiz dinlemeden bile anlıyor. Sonra sınıf hala bunu anlamak için çaba verirken çocuk sıkılıyor. Durumu fareden özverili davranan öğretmen çocuğa hemen ayrı zorlayıcı şeyler veriyor. 

Hiç boş anı neredeyse bırakmamaya çalışıyoruz. Maddi yönden her alanda yetemiyorum. Ama elimden geleni yapıyorum elim hep üstünde. Sınıfta sabit durup dersi anlasa bile susup oturması gerektiğini 2 senedir hallettik şükür. 

Üstün zeka ile ilgili bir teste sokmadım rapor da aldırmadım. Üstün zeka raporu da amacına yönelik değil çünkü. Araştırınca hiç o işlere gitmedim. Bir dönem nöroloji bölümünde yatmıştı. Doktor ile konuştuğumuz zaman o da farkettiğini söyledi ama o da destek siz olun dedi. 

Çabuk öğrenme durumu olduğu için olumsuz her ortamda dikkat eksikliği ve hiperaktivite durumu çıkabiliyor ortaya. 

Soruları gerçekten beyin yakıyor. Ona cevap vermek zorunda için oturup araştırma yapıyordum. 1. Sınıfta dna falan konuşuyordu. Aynı hızla öğrenme devam etmedi.

Ama bursluluk sınavını çok yüksek puan ile kazandı, okulda deneme başarısı yüzünden tam burslu olarak özel bir dershane lgs hazırlık için kabul etti. Eminim ki maddi gücüm yetse çok daha ileri giderdi. 

Ama ben eğitim dışında karaktere de çok dikkat etmek zorunda hissettim okuduklarımdan olumsuz davranış kapmaya çok müsait çocuklar. Enderun mekteplerinin çocuk yetiştirirken ahlak yönüne neden ekstra dikkat ettiklerini inceledim. 

Yani üstün zekalı çocuğun da kendine göre azdan çoğa durumu var. 

Benim ki çok üstün değildi sanırım :) 12 yaşa kadar iyi geldik. Şimdi ergenlik en korktuğum dönem. 

Ama bu çocuklarda olmazsa olmaz öğretmen ve okul. 7 senede bu 5. Okulumuz. En disiplinli çocuğa en çok veren yeri seçmek için uğraşmak zorunda kaldım. Sadece yabancı dil için bile didik didik yaptım. 

Anne anlıyor hep diyordum bebekken farklı bu çocuk diye. Kardeşi var mesela 29 aylık diyorum bu normal çocuk :) 
(142 puan) tarafından
Merhaba. Bebekken ne gibi farklılıkları vardı acaba?
(457 puan) tarafından
Tebrik ediyorum çok açıklayıcı yazmışsınız
(9,240 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Mesela doğduğu zaman gözleri açık etrafı süzüyor gibi gelmişti. Gece yarısı doğdu sabah ilk vizite çıkan doktorlar kontrole geldi. Doktorun parmağınız kendisi tutup doktor dan destek almadan kalktı kalkarken kafası geriye düşmeden dik duruma geldi. Eve 2. Gün geldik sağdan soluna geçerken biri gözlerini kafasını çevirerek takip etmeye başladı. Yüz üstü yatarken ellerinden destek ile göğüsü başını havaya kaldırdı. Yani her çocukta oluyor mu bilmiyorum ama ikinci çocuğumda bu derce görmedim. Boy olarak 55 cm doğdu hep en üst seviyenin üstünde devam etti. Sıcaktan nefret ederdi. Asla kalın giydiremedim. Uyku diyebilirim ki bu çocuk uyumadan nasıl yaşıyor diye düşünüyordum. Öyle uyumuyordu. 12 yaşına kışın hala tshirt giyer şort giyer gezer  biz baya kışlık giyerken. Tatlar ile ilgili de çok algısı açıktı. Mesela ben antibiyotiksiz çocuk büyütmeyi onun sayesinde öğrendim. Birşey ile kandırmak mümkün değildi. Kokusundan anlardı. Hep seçici oldu. Mesela kardeşi kabak yemiyor ona kasıkta pilav varsa içine kabak saklayıp verebiliyorum abisine bu hiç mümkün olmadı.
Kitap okuduğum dönem hiç resimleri gösterin sormadı. Tüm derdi harfler özellikle rakamlar oldu. Hiç oyuncak ile oynamadı ki çok alıyorduk birde ilk çocuk olduğu için. Bir kere bile araba sürdüğünü görmedim. İşi gücü tekerlerini çevirip sökmek oldu. Mesela otizm den şüphe duymuştum bazı böyle halleri vardı. Ve kulakları inanılmaz keskindi. Tilki kanı mı var bu çocukta derdim. Aramızda fısıldasak bile adını o başka odadayken gelirdi noluyor diye.

Ritim duygusu vardı enteresan bir şekilde. 4 yaş civarı mesela. Müzik açtık bir gün baktım müzik ritmi doğru oynarken. Halay açıyorum Ritim aynı. Slow açıyorum lirik yapıyor, Rock açıyorum ona göre hareketler yapıyor ve Ritimler hep uyuyor. Mesela i dönem maddi durumum olup bir dans kursuna yazdırmadığım için çok üzgünüm. Eminim büyük etkisi olurdu.

Ana sınıfına başladığı zaman öğretmeni söylemişti. Sınıfta en küçük o vardı. 4 yaşında gitti. Herkes ana renk öğrenirken o ara renkleri biliyor demişti. Birde mesela kırmızı öğrenirken hadi kırmızı birşey gösterin dediği zaman herkes sınıfta olan birşeyi gösterirken o karpuzun içi de kırmızıdır gibi farklı birşey söylüyor demişti. Bu başlangıç oldu. Mesela bugüne kadar bu bize nasıl etki etti. Bir soru çözülüyor sınıfta bunu pandemi uzaktan eğitim de bende gördüm. Soru çözülüyor oğlum öğretmenim bu problemin başka çözüm yöntemi de var diyip başka yöntem ile çözüyor. Ama sınıfta bazen diğer çocuklar o yöntemi anlamıyordu. Öğretmeni de bazen tekrar sorup sağlama yapıyordu. Robotik kodlama dersi almıştı kısa bir dönem orada yine öğrenebilirim sorunları çözmek için farklı yöntemlerle deneme merakı var demişti. İlk okulda su doku çözmekten keyif almaya başladı. Kitap okumaktan keyif alan bir çocuktu. Bunlar ergenlik ve pandemi de hayatımıza bilgisayar girişi ile biraz daha azaldı diyebilirim. Ama bir araştırma duygusu hep var. Mesela geçen gün bir derste oksijen ile ilgili konu anında ağaçlardan bitkilerden bahsedilmis sadece. Öğretmene bu bilgi doğru değil dünya nın oksijen ihtiyacının %70 i denizlerden elde ediliyor demiş. Ben onu bilgisayar da sadece oyun oynuyor sanıyorum ama o böyle şeyler izliyormuş. Mesela yotube da Barış Özcan var. Çok farklı konuları derinlemesine araştıran birisi onun videolarını izlemeyi çok severdi. Yenileri beğenmiyorum çok ama eski videoları harika beraber izlerdik.

Okul anlamında birşey öğrenmesi için hiç çaba sarfetmedim ama dikkat eksikliği ve hiperaktivite anlamında derste sakın kalsın anlamında çok çaba sarfetmek zorunda kaldım çünkü ileriye dönük bu alışkanlık haline gelirse başarısız olurdu. Test çözer mesela ben alır elime toplar çıkarır çizerim vs o bakıyorum direk işaretliyor. Nasıl çözdün diyorum anlatıyor anlatırken yemin ederim hicbirsey anlamıyorum :)


En büyü çabam bu kolay öğrenme durumu fazla özgüven ile başarısızlık ve karakterinde ben çok bilirim havası oluşturmasın oldu. Genelde buraya yöneldim. Ama şöyle bir gerçekse var. Çok zeki çocuklar eğer doğru yönlendiriomez ise çok kötü boyutlara geliyor olaya. Bazen görüyorum çünkü çocuk çok akıllı ama ailede ilgi sıfır. Bu çocuklar kötü alışkanlıklara kötü insan olmaya açık çocuklar. O yüzden ilgi alanlarını bulup sürekli sevecekleri aktivite vs ile hayatını doldurmak gerekiyor. Empati yapabilme durumunu oldu olalı aşılamak için elimden geleni yapıyorum. Umarım başarılı olurum. Çünkü çok inandığım birşey var. Akademik başarının benim için değeri sıfır tek başına . Önce doğru karakter . Üst düzey yönetici de olsa. Kapıdan içeri girerken güvenliğe, çayını getiren kişiye bir günaydın. Bugün nasılsın. Bir sorunun var mı diye sorabilecek bir insan yetiştirmek istiyorum. Şimdilik iyi gidiyor ama yeterli olur muyum bilmiyorum. Eğer birgun iyi biryere gelmiş olsa bile böyle davranmaz ise çocuğum okudu şöyle başarılı oldu diye sevinmem
(255 puan) tarafından
Teşekkürler ederim her iki yorumunuzu da. Çok detaylı yazmışsınız.
Ben test yaptırma taraftarıyım. Nasıl bir boyutla uğraşacağımızı görmek gerekiyor diye düşünüyorum. Bilmemek en iyisi, diyenlerle aynı fikirde değilim. Görmezden gelinecek bir durum değil.
Benim oğlum çok küçük henüz 7 aylık olacak. Biz, onun yaptığı çoğu şeyi normale yakınmış gibi düşünüyorduk. Bazen çok şaşırsak da asla üstün zeka diye düşünmedik ta ki Dr şüphelenene kadar.
Aşırı hareketli, odak süresi çok uzun, çok az uyur. Fiziksel gelişimi üst seviyede. İlk defa gördüğü bir nesnenin ilk olduğunu bilip ona ayrı odaklanır. Sese o kadar hassas ki. Çoğunlukla sesin kaynağını bulmadan da rahat etmez. Problem çözme becerisi çok gelişmiş. Örneğin yatarken uzanamadığı bir şeye yakınındaki başka bir şeyi uzatarak onu yaklaştırıp kavrar.
Uzun süreli belleği aktif, gözünün önünden aldığımız nesneyi en son gördüğü yerde arar. Daha şimdiden çok net anne ve mama diyor.
Uyurken kendi kendine ee ee yapıyor. Şarkı çalınca mırıl mırıl sesler çıkarıyor. Emeklemek değil direkt yürümek istiyor. Kitaplardaki hikayeleri sonuna kadar dinleyip bekliyor. Bazen bizi taklit ediyor. Ve daha birçok şey.
İnanın ben de çok korkuyorum. Kaygılarım sizinki ile aynı. Tekrara düşmemek için yazmıyorum.
Farklılığını çok dillendirmeden akademik olarak ona destek olmak isterim. Kendim büyük bir özel okulda öğretmenim. Eşim iyi bir üniversitede. Üstün zekalılar eğitimi veren hocalara ulaşma imkanı var. Bizi yönlendirmelerini isteriz. Daha ortada net bir şey yok ama dediğiniz gibi ailenin bilinçli olması çok önemli.
 Her yıl öğrenme güçlüğü olan öğrenciler olur sınıflarımda ama üstün zekalı nadiren gelir. Onların okul ortamında nasıl olduklarını gözlemleyebiliyorum. Ne kadar iyi bir okul da olsa yönlendirme yanlışsa çok büyük kayıplar oluşur.
Karakter eğitimi için de çoçuğun içindeki enerjiyi ilgi alanına yönlendirip düzenlemeyi düşünürüm. Tabi ki ev içi iletişim, değerler eğitimi ve tutarlı olmak çok önemli.
Çok zor bir mücadele ülkemizdeki eğitim politikasıyla.
Anlattıklarınıza bakılırsa harika iş çıkarmışsınız. Ergenliği de en az hasarla atlatırsınız umarım.
Mücadelenizde kolaylıklar diliyorum.
(9,240 puan) tarafından
Teşekkür ediyorum. Evet anlattıklarınız bizde de aşağı yukarı olan şeyler. Fiziksel olarak gelişimi önde olması yanında hastalıklara karşı da dirençli çocuklar oluyorlar. Birde acı eşiği inanılmaz derce yüksek. Ayak tarak kemiği kırık bir insan uyuyabilir mi? Uyudu. Gittiğim de yanına kafasını terli gördüm ve şişlik morluk görünce alıp doktora götürdüm acil.

Aslında doktor ile konuşunca ve o sırada izlediğim bir haberden dolayı yaptırmadım.

Üstün zekalı bir kız çocuğu sınav değerlendirme esnasında engelli kategorisinde görünüyor. Özel gereksinimli çocuk olarak göründüğü için de istediği okula gidemiyordu.

 Ve bunu bir türlü düzeltmiyor. Önce bu kafamı karıştırdı. Sonra nöroloji doktoru ile görüşünce tam anlamı ile bir eğitim imkanı yoksa rapora ne gerek var rapor bunun önünü açmaz demişti. Sonra yine birgun başka bir nöroloji doktoru tesadüf farketti. Onunda üstün zekalı bir çocuğu varmış. Bir kaç soru sordu oğluma. Sonra o da aşağı yukarı aynı şeyleri söyledi. Sadece Allah size şimdiden sabır versin. Yolunuz çok meşakkatli diyerek ileride yaşayacağım zorlukları neler yapamam gerektiğini vs anlattı. Dediğim gibi üstün zekalı mı bilmiyorum. Bunu öğrenmek ve yol çizmek için yaptırın tabi ki. Ama raporun artı ve eksi yönlerini iyi araştırın ki benden daha çok bilgiye ulaşacağınız kesin.
En son geçen ay yeni başladığı okulda öğretmeni bu yaşta yapılıyor mu bilmiyorum ama test yapılması için rehberlik ile görüşeyim dedi ama istemiyorum. Mesela bilsem var birde. Zerre kadar güvenmiyorum. Bilsem seçme sınavlarının da doğru olduğunu düşünmüyorum. Arada çok çocuk kanadığını düşünüyorum. Hele öğretmenlerin a dan z ye oraya sınav için çocuk yönlendirmesini hiç anlamıyorum.

Orda görevli bazı öğretmenleri tanıyorum. Yani şahsen tanıyorum sohbetim de olduğu için orada eğitim verebilir bir vizyona sahip olduğunu asla düşünmüyorum ki bunu başka bir öğretmen arkadaş ile konuştum yine.

Sizin ama imkanlarınız daha fazla. Umarım güzel yollardan geçip güzel yerlere gelir evladınız. Ama büyürken en çok onun içinde sanki güncelleme ile yüklenmiş adalet duygusunu görünce çok duygulanacaksınız. Bazen insanın başı ağrıyor. Çünkü yeri geliyor arkadaşına haksızlık yapan öğretmenine siz bu konuda haksızsınız diyerek doğrusunu savunuyor . Biraz da politik olmak üzerine çalışıyoruz şu an :)
(255 puan) tarafından
Çok geçmiş olsun. Acıya epey dayanıklıymış.
Raporun ekşi yanlarını da araştıracağım. Bir deyapılan testin uluslararası geçerliliği var mı acaba?

Bilsemde giden öğrencilerim vardı. Bilsemin de programı yoğun oluyor ama öğrencilerim çok memnundu. Hiç bilsemli öğretmen tanımıyorum ama ulaşmayı denerim zamanı geldiğinde. Biz Ankara'dayız, siz hangi şehirdesiniz? Bilsemden bilseme fark mı var acaba?

Umarım evlatlarımız ahlaklı, iç disiplin sahibi, başarılı bireyler olurlar. Normal zekada bir çocuk yetiştirmek bile büyük sorumlulukken böylesi çocuk çok daha zor.

Hayat keşke onlar hassas terazisi gibi işlese ama gerçekler öyle değil ve bunun idrakini kazandırmak bir beceri.

Şu an bebeğim çok küçük ama yine de oyuncaklardan sıkılıyor. Çok inceliyor. Ama hep aynı şeyler olduğu zaman huzursuzlanıyor.
Oyuncularını önüne yığmıyoruz. Parça parça çıkarıyorız ama ayına uygun her şeyiyle de oynadı. Hatta mutfaktaki plastik kap kacakla da oynuyor. Farklı eğitsel oyuncak öneriniz var mıdır? Haftaya 7 aylık olacak.

Ayrıca evde sıkılıyor. Malum havalar soğuk. Parka pek gidemeyeceğiz artık. Kapalı ortam olarak nerelerde vakit geçer? Ben okuldan gelince parka götürüyordum bazen de bakıcımız götürüyor. Ama malum havalar...

Evladı böyle olan birilerini bulup konuşabilmek bile zormuş. Çünkü epey araştırdım. Bununla ilgili sohbet, forum vs. de pek yok. Teşekkür ederim tekrar kıymetli yorumlarınız için.
(9,240 puan) tarafından
Yani uzun süre kendimi sorguladım bende. Yani olur ya kuzguna yavrusu şahin görünür. Öyle bir durum mu acaba dedim hep. Ama sonuçta ikinci çocuğum oldu onda aynı şeyleri hissetmiyorum 29 aylık.

Çevrede konu ile alakalı bilgisi olmayan kisilerr de dert anlatmamak gerekiyor. Çünkü ay buda çocuğunu abartacak yer arıyor bakışı tavrı görüyor insan. Yada eee benimki de aynı diyen oluyor. Halbuki benim derdim ben ne yapabilirim oldu hep. En önemlisi sınıf öğretmeni. 1. Sınıf öğretmeni durumun farkına vardı. Tabi sınıf içinde ders anlatırken ona özel davranamazdı ama ödevleri farklı oldu. Çocuklar toplama çıkarma öğrenirken ona problem vemeye başladı.

2. Sınıfta kendisinin ataması çıktı. Okul değiştirme kararını beraber aldık. Kendi kızı ile aynı okula gidebilmesi için uğraştı. Ama gittiğimiz okulda sorunlar yaşadık. Mesela bizim 1. Sınıf ogretmenimiz ben kendimi böyle öğrenciler ile şanslı hissediyorum. Onları geliştirirken kendim de geliştiğimi farkediyorum demişti.. Ama 2. Sınıf öğretmeni yük olarak gördü. Sınıf atlatmak gerek diye düşündü. Zaten ilk okula başladı Eylül 22 de 6 yaşa girdi kendinden büyük çocuklar ile ilerlemesi bana doğru gelmedi. Akran zorbalığı gördü. Mesela o sınıfta öğretmeni derdi ki beni sanki hiç dinlemiyor ama soru sorunca bakıyorum biliyor. Bu arada ağız tiki başladı. Zorbalık karşısında şiddet görünce karşılığı şiddet olarak vermeye başladı. Takıntı durumları var birde bu çocukların. Öğretmeni söylemişti. Okula satranç takımı götürüyor bir tanesi kayıp oluyor. O sırada sınava giriyorlar. Tutturuyor gidip bulmam gerek diye öğretmen Müsade etmiyor (burada bunu öğretmeni suçlamak için söylemiyorum müsade etmemek de haklı) sınava girdi ama 5 dk içinde kağıdı verip şimdi gidebilir miyim diye sordu dedi öğretmen . Sonra bütün sorular yanlış yada boş diye düşünmüş ama bakınca full doğru. Yani aklında kafasında takıntı derecesinde o parçayı çıkıp aramak varken sınava da konsantre olmuş. Bu arada dediğim gibi dikkat eksikliği konusunda çok çalışmak zorunda kaldık. İlk okul boyunca herşeyin unutup kaybetti ama evde ki dersini hiç unutmadı.  Psikolog desteği aldık çünkü öğretmen ve psikolog görüşmesi de olunca psikolog kesinlikle okul değiştirin dedi. Sonra başka bir okul ve öğremen arayışına düştük. Allah razı olsun yine çok iyi çocuğun farkında ve çok disiplinli bir sınıfa düştük. Şöyle anlatayım çocuğun yazısı inci tanesi gibiydi. 2. Sınıfta ise kargacık burgacik oldu. Psikolog ile ortak karar alarak günlük yazdırmaya ve küçük yazı ödevlerine başladık ama yok yazı düzelmiyor. Okul değişince bana defterini gösterdi. Sanki çocuğa yeni güncelleme gelmiş yine yazı inci tanesi gibi. Bu kadar okul değiştirirken gerek yüzüme gerek arkamdan konuşan insanlar gördüm. Ya bu kadar okul mu değişir insan çocuğunun sorunlu olduğunu kabul etmeli diyenler ki eşim bile bunu söylemeye başlamıştı. Ama sonucu görünce o da haklı olduğumu gördü. Mesela orta okulda şuan tekrar okul değiştirmek istedim başta hayır falan dedi ama okullar yeni açılmasına rağmen çocukta ki değişimi farketti. Müdürümüz çok ilgili. Orta okulda da sanırım idare çok önemli. İlk okulda sınıf öğretmeni.

Oyuncakla hiç oynamadın diyebilirim. Rakamsal şeyler dikkatini çekti hep. Dediğiniz gibi bir oyuncaktan sıkılma durumu çok hızlı oldu. Yada bu ne ya der gibi bakıp döndü. Kap kacak aynı şekilde dikkatini çekti. Mesela biz ona akülü araba aldık ama o çamaşır sepetinden keyif aldı.
Biz İstanbul da oturuyoruz. 1. Sınıfa söyle başladı. Ağır bir hastalık geçirdi 1 ay hastanede yattı. Okullar açılalı 2 hafta falan oluyor du. Doktoru çocuğu okuldan mahrum bırakmayı psikolojik olarak da bu sorun olur dedi ama 1 sene boyunca teneffüse çıkmadı çünkü kan sulandırıcı iğne oluyordu her gün. Öğretmenimiz bunun için de bize çok destek oldu. O dönem zate haftanın iki günü okula gidemedi neredeyse bazen 1 günü hastaneye gidip rutin testler gerekiyor du. Mr vs. Öğretmeni bunca meşakkatli şey içinde birde bu strese girmesin dedi. Sonra ilçenin bilsem durumunu anlattı. Okulda bildiğim dediğim bazı öğretmenlerin burada ders verdiğini söyledi. Yani öğretmen kimliği ile ilgili şunu söyleyebilirim dayakçı biriydi. Sohbet ortamım ayrı bir ortamda oldu. Yok yani öyle bir ışık. O zaman öğretmenimizin de bize her bilsem in aynı olmadığını anlattı. 3. Sınıfta tablet sınavını geçti aslında ama ben mülakat için göndermedim. Yabancı dile ağırlık vermiştim. Zaten onun da ekmeğini şimdi yiyoruz. Çok iyi geri dönüşü oldu. Okul bilsem ve dil beraber ağır olur diye düşündüm.

Yani bakıcısı nasıl ilgilenir bilmiyorum açıkçası. Ama bu aylarda ben birşey yapmadım. Özel oyun kurmadım. O zaten bir ilgi alanı buluyor ve siz ona yönlendiriyor ağarlık veriyorsunuz. Üstün zekalı olsun yada olmasın ben şimdi ki çocuğum da dahil oynayıp zıplamak dışında evde bir eğitim çabasında değilim.

Mesela 29 aylık ve sürekli yemek yapma çabası var. Onun önüne rakamlar, lego vs koymak istemiyorum. Oyuncaklarını tencere kaşık bardak yapıyor sofra hazırlayıp yemeğe çağırıyor. İçeceği kaşıkla yemek istersek fırça atıyor bize. Yemeğe tuz baharat koyma şekilleri parmak hareketleri çok iyi. Ona mesela bir oyuncak mutfak almayı düşünüyorum bana sinyali verdi çünkü. Eşim karşı çıktı erkek çocuğu diye ben bu kafada değilim ama bir anasınıfı öğretmeni arkadaşım var hem ona hem psikologa sordum. Onlar da yöneldigi duruma dikkat edip desteklemek gerekir oyunun cinsiyeti yoktur dedi. Ss alıp eşime gönderdim :)

Hiç pislendi kirlendi derdim olmadı mesela çocukluğunu çok keyifle geçirdi. Deneyimlerine müsade ettim hep.

Mesela sayı şeklinde dolap mıknatısları var. Onu alıp dolaba astım ve onlar ile oynamaya başlamıştı. Sonra sordu. Rakamları karıştırdı dizdi. 1 2 yan yana koydu kaç dedi. Sonra 2 1 yapıp kaç dedi. Sonra araya toplama işareti koyup sordu vs vs. O sordukça verdim yetmedikce arttırdım.

Mesela 6 yaşında yolda hiç alakasız bir sürü tabela içinde bir parti tabelası görüp açılımını sorardı. Onu ordan nasıl seçiyor anlamıyorum ben sorduğu tabelayı zor gördüm cadde tabela vs dolu çünkü. Komünizm ne demek falan diye soru soruyor. Bir çocuğa nasıl anlatılır diye düşünmek zorunda kalıyordum.

Mesela anne ben senin karnında büyüdüm senin dna ni alırım bu normal ama babamın dna si bana nasıl geçti diye soruyordu. Vallahi buna cevap veremedim. Geçiştirdim. Çünkü mantığına oturmayan şeyi de kabul etmiyor bu çocuklar.

Sizin muhtemelen eğitim verirken imkanlarınız ve Araştırma durumunuz daha iyi olacak bu yüzden çok şanslı
(9,240 puan) tarafından
Bu arada ilkokulda aynı sınıfta bilsem e giden arkadaşı gitmek istemiyordu. Orta okulda bir arkadaşı resim yetenek alanı olarak gidiyor ve hiç memnun değildi çocuk. Resim kursu daha faydalı diyor. İki bilsem iki ayrı ilçe de bu arada m. Ama çok iyi yerler de var diye duydum. Bu yaz hatta bir öğretmen ile tanıştım. Başka bir arkadaşımın okuldan arkadaşı uzun sohbet edince onun da bilsem de görev almak için aydın a gitmek istediğini öğrendim. Bakın mesela o öğretmen ile ettiğim sohbet de anladım ki bilsem de olmalı. 4 5 saatlik sohbet boyunca bir çocuk nasıl desteklenir uzun uzun anlattı bana da Işık oldu. Böyle ortamlar olunca başlarını ağrıtıyorum öğretmenlerimizin. Öncelikle hiç korkmayın. Çocuğunu tanıyan bilen anne süreci doğru yönetiyor. Mesela burada hiç çocuk uyumuyor diye uyku ilacı soran anne. Çocuk karıştırıyor diye yaramaz diyen anne görüyorum. Belki o çocukta da var böyle bir durum aile buna değil de olumsuz üzerine yoğunlaşır ise o çocuğun durumu iyi olmuyor malesef. Her çocukta böyledir ama özellikle bu çocuklarda etikete çok dikkat etmek gerek.

O sırada bir araştırma okumuştum sonunda okuduğum ile dehşete düştüm. Kitlesel ölümlere sebep olan kişilerin aslında üstün zekalı kişiler olduğu ile alakalı örneklerden birisi fe Hitler di mesela. Tabi bunları atlatoyoruz. Öğrendikçe çocuğu eğittikce. Ergenliği de sağa saglim atlatırsak inşallah başaracağız
(255 puan) tarafından
1. sınıf öğretmeni ile daha uzun yıllar devam etme şansınız olsa eminim çok daha rahat bir süreç olurmuş.
Öğretmen işi şans işi gerçekten. Benim üstün zekalı öğrencim bu sene yok ama geçen senekinde hangi dersten test çözmek istiyorsa izin veriyordum. Bazen kitap okuyordu ama aslında bir kulağı hep bendeydi. Defter notu tutmaya başladığımız anda deftere yazmaya başlar, soru sorduğumda uğraştığı şeyi bırakıp soruya yanıt verirdi. İlkokuldan beri düzenleri böyleymiş. Ben de devam etmesini uygun gördüm. Çünkü ona uyan şey buydu. Keşke her öğretmen farkındalık sahibi olsa.

Dediğiniz gibi etrafa laf anlatmak dert olacak bize de. Sonuçta bakımından sorumlu olan bakıcımız var. Daha etkin, uyaranların olması gerektiğinden bahsedip böyle bir şüphenin olduğunu söyledğimde e benim yeğenim de bunları yapıyor, dedi. Yeğeni bizimkinden zaten iki ay büyük, üstelik yeğeni yurtdışında. Daha hayatında bir defa görmüş. Bakıcımız bana az uyuduğunu söylüyor oğlumun ama ben okulda ara ara kameralardan bakıyorum bazen iki üç ders boyunca uyuduğunu görüyorum. Normalde uyumayan bebektir ama bakıyorum ki ha bire sallıyor, uyutuyor zorla. Bir şey de diyemiyorum. Bakıcı kaçar gider diye. Çünkü bakıcı bulmak çok zor. Bu sene bir şekilde geçer biter de seneye çocuğum bu durumdan olumsuz etkilenir diye düşünüyorum.

Oyun kurmak için uğraşmıyorum ama yeni şeyler deneyimlesin diye önüne farklı nesneler koyuyorum kap kacak dahil. Zaten çok seviyor yeni şeylere dokunmayı. Bir bez torba, yastık vs
 ile boğuşuyor dakikalarca.
Resimli magnetlerden ben de almayı düşünüyorum çünkü buzdolabındaki magnetlere heyecan duyuyor. Uygun olmadığı için dokunmasına izin vermiyorum  hem ileride o magnetlerle sizin çocuğunuzdaki gibi eğitsel olarak kullanılabilir. Tabi oğlum öyle ilgi duyarsa. Zorlamak yok.
Psikolog desteği aklıma gelmemişti. Aslında çok mantıklı olur. Çocuk gelişim uzmanı da çocuk doktoruna her gidişimizde bizi beklediğini söylemişti. Belki o da yönlendirme yapar.

Algıları çok açık olduğu için hiç aklımıza gelmeyen soruya o yaşa uygun cevap bulmak zor olacaktır. Acaba bu konuda chatgptden destek alabilir mısınız? Chatgptye içinde bulunduğum durumu tane tane anlatınca bana nasıl cevap vereceğimi söylüyor. Mesela velilere cevap vermek için bile kullandığım oluyor. Yeter ki doğru komutlar vereyim.

Bence sizin çocuğunuz da sizin gibi bir bilinçli, öğrenmeye, geliştirmeye açık bir anneye sahip olduğu için çok şanslı. Küçük çocuğunuz da belki ileride gastronomi alanında önemli biri olur. Neye ilgileri varsa biz destek oluruz.

Bilsem için araştırırım zamanı gelince. Öğrencilerimin memnun olduğu gibi bir ortam varsa olabilir tabi ki. Bilsen de şu an müfredatta olmayan ek dersler alıyorlar ve onları da bizim derslerimizde disiplinlerarası bağlantı kurup sınıfta bilgilerini paylaşıyorlardı. Bu da güzel bir gelişimdi.

Üstün zekalı olup kitlesel ölümlere sebep olanlar, seri katil olanlar vs. oluyor. Bıçak sırtı bir süteç.
Siz epey yol almışsınız. Ergenlik de geçerse rahatsınız. Daha ben yolun çok çok başındayım.
(255 puan) tarafından
Bu arada sizin oğlunuz da bebekken ortam değişikliğinden hoşlanmaz mıydı? Kastettiğim park gezmesi vs. değil. Örneğin bizim evde dışındaki bir evde huzursuz oluyor. Yatıp uyumak istemiyor. Yere dönmesi için bir örtü sersem asla dönmüyor. Surat asıp duruyor. O evden giderken de kapıda gideceğini anladığı için aşırı heyecanlı olup seviniyor.

Bizim eve yerde daha rahat dönsün diye Eva karolardan alıp koyduk. İlk anda bir sorun yoktu. Kafasını bir iki defa sert şekilde çarpınca şimdi orada dönmüyor mesela. Mama sandalyesinde oturuyor. Ama sandalyenin sırtını eğip mama içirmek istediğimde dik oturuyor. Asla yaslanmak istemiyor. Güven istiyor sanki.
Farklı ortamlarda ellerini yumruk yapıp sıkıyor. Bebek arabasında dolaşırken beni ara ara görmezse de öyle yaptığını fark ettim.

Bir de size mi daha düşkün, yoksa babasına mı?
(9,240 puan) tarafından
Umarım soruları atlamadan yanıtlarım. Aşağıdan yukarıya gideyim. Asla öpülmeyi seven bir çocuk olmadı.. Gelip sarılıp öpmez de kolay kolay.. Ama kardeşin öpülürken mest oluyor mesela ağzının suyu akıyor. Şu anda sorsan anneme düşkünüm der.. Ama tüm ihtiyaçlarımı annem karşılıyor diyecek kadar da dürüst :) küçükken babaya daha düşündü.. Ama ben bunun nedeninin güç olduğunu düşünüyorum. Baba bana göre daha güçlü ve rahat tutuyor kucakta. Babanın boyu uzun ve çevrede heryeri görüyor.. Baba oyun oynarken kendini kaybeden bir tip.. Çocuktan çok ona dur diyorum. Ama belirgin birşey olmadı iki çocuğumda da. Mesela baba işe giderken arkasından alamadılar hiç. Yolcu ettiler.

Mesela 6 yaşında hastaneye yattı yeri geldi günde 2 kere mr çekilecek. Ona tane tane anlattım mr nedir tomografi nedir. Mr uzun sürer ama sağlıklı yol diyerek. Onun yaşıtı çocuklar anestezi ile girerken o anestezi olmadan 1 buçuk saati bulan mr a girdiği oldu.. Hareket ederse baştan alınacağını bildiği için sadece ağlarken gözlerinden yaş aktı ama hareket etmedi. 1. Sınıf öğretmeni bunları bildiği ve aynı ilacı zamanında kullandığı için belki bizi iyi anlıyordu. 1 ay boyunca ortama hemen adapte oldu. Bende elimden geleni yaptım oraya uyum sağlasın diye. Eğlenceli hale getirmeye çalıştım. Ama onun o büyük insan gibi kabullenip desteği olmasa başaramazdık.

Mekan dışı huzursuz olduğunu hatırlamıyorum hiç. Genel olarak insan içine girmeyi değişik ortamlarda bulunmayı severdi.
Ama çok klasik bir tavrı vardı kimseye sarılmaz birisi sarılmak isterse ona doğru gider ve arkasını dönerdi. Yüz yüze sarılmazdı.

Küçüğünde de birşey var ama ne bilmiyorum ama ondan daha çok korkuyorum :) eşime diyorum ben bunun veli toplantısına falan gitmem sen git :)

Chatgbt ilk defa duyuyorum. Biraz baktım şimdi. Kullanırım tabi ki teşekkür ederim.

İşte tam da anlattığım şey bakıcının tavrı.. Mesela annem bile psikologa gidiyoruz diye ağlamıştı :) Birtane yavrun var niye böyle oldu diye :)) bazen insanlar yoruyor gerçekten. O yüzden gizli kapaklı yürütün. Zaten çocuğun ben üstün zekalıyım diye düşünmesi tehlikeli olan. Bu ileride akademik olarak takılmasına neden oluyor. Yada birisi çıkıp bunun neresi zeki falan demesi.

Bu arada üstün zekalı çocukların en büyük sorunu onlardan sürekli aklı başında yetişkin gibi tavırlar beklemek.. Ama onlar çocuk. Bebek. Saçma sapan şeyler yapıyorlar.. Mesela ocak ayında su birikintisi içene girip zıplayıp buz gibi eve gelebiliyor okuldan. Bunu duyan birisi bunun neresi üstün zekalı diyebilir ama o çocuk ve çocukluğunu yaşıyor. Üstün zeka durumu biraz da yanlış anlaşılıyor.

Kesinlikle psikolog tavsiye ederim. Hem değerlendirme için hemde eğer üstün zekalı ise sizin de destek almanız gerekecek uzun vadede.

Umarım herşey çok güzel olur sizin için
(255 puan) tarafından
Tabi her çocuk farklı. Bizimki babasını görünce heyecan duyuyor ama babasıyla saatler geçirmiyor. Sanırım anneci devam edecek şimdilik.

Hastaşık sürecinde iyi ki böyle tavırlar sergilemiş. Zor günler geçirmişsiniz ama bu yönü bazen işlerinizi kolaylaştırmış. Aferin ona.

Küçük çocuğunuz beklemediğiniz yerden gol atabilir. :) Belki o da parlak zekalıdır.

Chatgpt basit bir Google arama butonu gibi değil öyle görünse de. Bize hizmet içi eğitimde akademisyenler biraz öğretti. Çünkü aslında kullanımı çok derin. Siz chatgpt ye kendinizi tanıtıp içinde bulunduğunuz durumu tane tane anlatıp örneğin oğlum 12 yaşında, zeka türü böyle, bana şöyle bir soru sordu. Onun yaş düzeyine uygun bunu annesi olarak annesi ağzından nasıl anlatabilirim, diye sorunca sanki bir insana sormuşsunuz gibi size diyaloğunuzu hazırlayıp örnek metin veriyor. Kullanmayı biraz öğrenirseniz belki size yardımı olur. 2021 sonrası bilgileri güncel değil chatgptnin. Bilginize.
Bizim çocuk ortamı yabancılıyor. Bakalım nereye kadar böyle gidecek.
Kesinlikle çocuk, çovukluğunu yapmaya devam edecek. Zeki olması yetişkin davranışını beraberinde getirmez.
Anneniz bile olsa durumu sadece idrak edebilenler kavramış oluyor. Gizli kalması benim de doğru bulduğum bir şey. Bakıcıya söylememin amacı çocuğu durmuyor diye uyutmasın, zaten çocuğun istediği ilgi diye demiştim ama anlamadı.
Tavsiyelerinizi dikkate alacağım. Destek çok iyi geldi bana. Ben de sizin gibi başarmak için çabalayacağım.
(9,240 puan) tarafından
Şimdiden başaracağınıza çok emin oldum. Herşeyden önce şanslı bir bebeğiniz var sizin gibi bir anneye sahip olduğu için. Çocuk bilinçli bir aile elinde ise üstün zekalı veya standart zeka da hiç farketmez. O çocuk mutlu ve başarılı olur.

Chatgbt yi oğlum biliyormuş. Arama motorunda görünce sordu banada neden araştırıyorsun diye. O da baya anlattı. Böyle şeyler çok enteresan gerçekten doğurduğun çocuktan öğreniyorsun şaka gibi.

Mesela kitap fuarına hep katılırız bu yıl katılmadık sadece. Kitap alırken can yayınlarında Behic ak kitap imzalıyordu.  Kadın kitabı tanıtırken yazarımız diyince. Oğlum ben Behic akı biliyorum, Sevim Ak ın kitapları üzerinde ki resimleri o yapıyor dedi. Ve 2. Sınıf öğrencisiydi. Böyle şak diye şoka uğrayıp nasıl ya, nasıl oluyor böyle birşey diye kalakalıyor insan :)

Bir yeğenim var mesela ana okulunda okuma yazmayı öğrendi. Hep tv tablet kullandı ama.. Yinede 2 yaşında baya sohbet ediyordu. Çocuk şu an 3. Sınıf ama zekasını çok farklı kullanıyor. Evet çok zeki ama yönlendirilmeyen bir çocuk. Şimdiden kpop denen şeyle resmen kafayı bozmuş. Elinde tablet ile oyun oynarken aynı anda tv açık YouTuber izliyor.. Ve aile bunu normal buluyor.. Hiç kitap okurken falan görmedim.. Tiktok falan kullanıyor. O yaşlarda giydiği kıyafetler için 20 li yaşlarda olmalı öyle garip bir tarz ki bu da k pop denen zımbırtının işi. Malesef o çocuk için akademik başarı olayı tamamen bitti. Şimdilik farkında olmayacaklar çünkü ilkokul malum sınav da yok.
Karakter desen aile mükemmel biliyor ama çok usta yalan söyleyen bir çocuk. Yalanları da korunuyor. Çok yazık edilen bir çocuk yani.

Yok olan çocuklar böyle çocuklar yani. Sizin çocuğunuz için herşey daha kolay olacak eminim.

Benim küçük üstün zekalı mı bilemem ama üstün afacan olduğu garanti :)
(255 puan) tarafından
Maşallah oğlunuza. Ben Türkçe öğretmeniyim. Kitap etkinlikleri yapıyoruz. Kitabın sadece anlatışı değil dizgi vs. kısmıyla da haberdar olsunlar diye bu kitap kaç yılında basılmış gibi basit bir soruyu çoğu öğrenci cevaplayamıyor. Bunu nereden bilelim diyip geçiyorlar. Ön sayfaları kurcalamak akıllarına gelmiyor.
Çoğu okumak görevi olduğu için okuyor. Kitabın serüveni hakkında bilgi sahibi olan pek az. Değil ki soyad benzerliği diyip geçmeden aradaki bağlantıyı gerçekçi biçimde kurmuş.
Örneğin Bir öğrencim Fatih Sultan Mehmet'in hocası Ali Kuşçu'yu kendi akrabası olarak düşünürdü. Soyad gibi düşünüp. Çocuk 6. sınıftı :')
Kpop lanetini öğrencilerden biliyorum. Aynı zamanda anime laneti de var. Anime yani manga kitapları da çoğunlukla ölüm, intikam vs. içeren çizgi roman şeklinde. Çoğunluğu da seri halinde. İçerik, nitelik berbat. Ama salgın hastalık gibi yaygın aralarında. Bazı çocuklar Japonya, Çin gibi yerlerde gerçekten o karakterlerin yaşadığı, insanların öyle dolaştığı şehirler var diye düşünüyor.
Yeğeniniz için üzgünüm. Çoklu ekran bağımlılığına dönüşmüş. Ama ebeveynler buna müsade eden ortama zemin hazırlıyorsa biz ne desek bizim haddimizi aştığımızı düşünürler.

Üstün afacan tanımını beğendim. :)
Keyifle, sağlıkla, huzurla büyüsünler. <3
(9,240 puan) tarafından
(255 puan) tarafından
Teşekkür ederim paylaşım için. :)
(1,234 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
İkiniz içinde söylüyorum ne kadar güzel konuşmuşunuz okuyunca mutlu oldum. @ikiçocukanası ve ne kadar sabırlı ne kadar mantıklı ve güzel bir insansınız. Çocuğunuzda ki uğraşınız takdir edilesi. Düşünce şekillerimiz o kadar benziyor ki yazmadan edemedim :) Birçok konuda bakış açılarımız çok benziyor ama en çok akademik kariyerde çok başarılı olup iyi karakterde bir insan olamadıysa bir anlamı yok benim için cümlesi :) Ben de aynı şeyi düşünüyorum. Meslek sahibi insanım ve kariyerimde istedigim yerdeyim. İş alanîmda çok insan görüyorum, görüyoruz insan olamayan. Benim kızım da güzel bir insan olsun istiyorum en önce tabiki. Ve konuştuğunuz konu şundan dolayı dikkatimi çekti hani dediniz ya insan bebekkenden farklı olduğunu hissediyor diye, benim kızım da genele göre çok daha farklı. Hiç üstün zekalı olsun kafasında değilim ki umarım değildir. Çünkü bunun için bu ülkede çok güçlü bir donanıma sahip olmak gerek maddi manevi. Anne babanın da kendisini sürekli egitmesi gerek bunlar çok zor süreçler. Neyse uzatmayacağım. Benim kızîm da doğduğundan beri farklı. Doğar doğmaz eve geldiğimizde gözlerimi cin gibi açar sürekli etrafını izlerdi. Çok az uyurdu mahvolurdum. Bu kadarcık bebek nasıl dayanıyor derdim. Altı temiz karnı doyan bebek uyurdu. Bu şarttayken bile uyumazdı. Yanına ben uzanmadan asla uyumadı. Herşeyi çok çabuk farkederdi. Doğdugundan beri başını dik tuttu ve 1 aylıkken bile bacaklarını dik tutup üstünde duruyordu kırılmıyor boşa sallanmıyordu o bacak çok ilginçki. 2,3,4,5 aylıkken ben hep pusete oturtup onu nerdeyse işim oraya taşıdım evin içinde hep konuşurdum ,şarkı söylerdim bazı noktalarda beni çok iyi anladığını dair işaretler geliyordu beden diliyle ya da sesle. Ama yuruyemiyor ya sıkılıyordu daha 2 aylıkken bile sıkıldığını etrafı merak ettiğini görüyordum. Küçükten o yüzden sürekli bebek arabası ve kanguruduyla dışarı çıkarırdık hala cikartiyoruz. Etrafı izlemeye bayılıyor. Çocukta sürekli şey halı vardı hani bir kalkıp yurusem. Gerçekten de 8. Aya girdik emeklemeye başladı ve tutunup bir yerlere gitmeye başladı çocuğun sıkıntısı gitti :) ilk bana bilinçli gülümsemesi 1 aylıkken başladı. Ya daha çok şey var aslında insan bazı anları ifade edemiyor. Öğrenme hızı çok hızlı. Mesela şuan ona resimli kitaplardan AA bak çocuk semsiyesini açıp dışarı çıkmış vs vs diye parmağımla göstererek anlatıyorum o da parmağıyla gösteriyor :) 7 aylıkken ona okuduğum dergiyi altını açarken dönmesin dursun diye vermiştim, dergiyi açıp okuyormuş gibi bıdı bıdı bir şeyler oluyomuş gibi yaptı ve benim ona şaşkın bir ifadeyle baktığımı görünce gülümsedi ve sustu. İlk anneyi söyledi. Adım Nergis. Arkasından adımı söyledi ki babası ismimi çok az söyler. Bazen onu konusuyomuş gibi taklit yaparken yakalıyorum. Farkettigimi belli etmiyorum çünkü genelde o zaman gülüp susuyor :) Fiziksel gelişimi hamilelikten beri üst seviyede gitti. 4 buçuk kilo doğdu kızım ve şuan 8. Ayında 9 buçuk kilo ve 75 cm. Çok dirençli bir çocuk maşallah diyim bunları normalde demiyorum kendi dedigimin bile tersi olabilir nazar değmesin diye :) Doğdugu doğalı hiç hasta olmadı kızım. Sarılık olmadı vs hiçbir şey. Yiyecekleri acayip merak ediyor. Biz ne yersek ondan yemek istiyor ben de ona göre yapıyorum yemeklerimizi. Bazı şeyleri çok çabuk anlıyor yani nasıl desem ayına göre onu anlayamamasi gerekiyor ama o farkediyor. Algıları aşırı açık bir bebek. Ki bunu 3. Aylıkken aşısını olmaya gittiğimizde doktor ve hemşire farkedip söylemişti. 3 aylık bebekler aşı için annelerinin kicaklarinda gidip geliyorlar etrafla haliyle ayı gereği pek ilgilenmiyorlardi. Biz de sıramızı bekliyorduk ben sandalyede oturuyorum kızım kucağımda. Bilge cin gibi gelen geçen hemsireleri, yapılan işleri izliyordu. Ki o an onu ben anormal diye karşılaşmıştım çünkü bebeğim hep böyleydi. Ama sonra ay gelişimlerini okuyunca annelikte biraz daha tecrubelendikce anladım. Umarım üstün zekalı falan değildir çünkü gerçekten bu ekonomik koşullarda yetebilmek çok zor. Biz anne ve baba olarak hep bizim çocuğumuz mutlu olsun en önemli olan en önce bu diyen bir anne babayız. Mutluluğu herşeyin üstünde bizim için. Hiç şu yazilanlari okuyama kadar da üstün zekalı mı acaba çocuğum diye geçirmedim içimden ki kafamı böyle endekslemedim. Ama diyosunuz ya bir şeylerin genele göre farklı olduğunu hissediyorsunuz diye bunu doğduğu andan beri hissettim. Küçüktü en ufak duyduğu seslere döner bakardı. Bazı seslere bunu nasîl duyar derdim yani duyması mesele değil illa ne taraftan geldiğini çözmeye çalışırdı. Ayına göre diğer bebeklere bakardım dururlardı karnı toksa uyumuşsa vs. Biz kızımın sürekli can sıkıntısını geçirmeye uğraştık hala öyle. Belli bir süre oyalanıyor sonra sıkılıyor. Bunu bariz farkediyorsunuz. Tüm yakınlarım,akrabalarım bile diyor bu çocuk neden böyle ? :) içimden ve onunla yalnız kaldigimiz zaman diyorum "Çünkü benim kızım akıllı ve farkediyor :" Mesela ona duygularımı söylüyorum gözlerimin içine bakarak size yemin ediyorum anlıyor. Bunu ispatlayamam ama beden dilinden çıkardığı seslerden sakince huzurlu bir şekilde gözümün içine bakmasından anlıyorum. Şimdilik aklıma gelenler bunlar.  Umarım evladıma en iyi şekilde yetebilirim. Sürekli kendimi gelistirebilirim umuyorum. Çok başarılı bir annesiniz ayrıca tebrik ederim. Akıllı, mantıklı, doğruyu görebilen iyi analiz edebilen. İnsanlığa önem veren o evlatların sırti yere gelmez evelallah :)
tarafından
Ben de üçünüz için söylüyorum gerçekten deneyimlerinizi okumak çok güzeldi şuan saat 4 :) hepimize yol göstermiş oluyorsunuz her cümlenizi dikkatle okudum. Postun anasayfaya düşmesi iyi oldu. Çocuklarınız çok şanslı böyle bilinçli ebevenylere sahip oldukları için. Sağlıkla büyüsünler ❤️
(1,234 puan) tarafından
Aminn hepimizin evlatları inşallah. Bana da gerçekten iki arkadaşında yazdığı yol gösterdi. En azından başıma gelecek olsa nelerle karşılaşacağımı daha da iyi anlamış oldum. Sizin çocuğunuz da çok şanslı buna eminim ❤️
(9,240 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Öncelikle yazdığınız güzel sözler için teşekkür ederim.

Malesef üstün zekalı veya zeka seviyesi biraz daha yüksek olan çocuklar için durum biraz daha zor.

Şey gibi düşünün. Çocuğunuz birşey yemek istiyor ama sizin alacak yedirecek durumunuz yok.

Gereklli önemi vermezseniz istediği kadar zekası yüksek olsun geriliyor hatta olumsuz davranışlar çoğalıyor.

Benim çevremde de oldu. Çocuk okula gitmeden okuma yazma öğrendi ama ailenin bir çabası olmadığı için o çocuk hem akademik olarak geri kalıyor hemde tablet telefon ile yaşına uygun davranmamaya başladı.

İstediği kadar zeki olsun her çocuk egitilmek zorunda.

Mesela aileye diyorum bakın bu çocuk zeki.. Durumunuz var bir dil kursuna, dans kursuna vs yazdırın ekstra bir uğraşı olsun. Çocuğun neye yöneldigini bulun. Parayı one sürüyorlar ama altın kolye bileklik alma peşindeler. Birşey diyemiyorum haliyle.

Biz bir sonraki yılın eğitimi için gıdım gıdım para topladık. Giymedim, yeri geldi kuaför yüzü görmedim kendimden ödün verdim. Çünkü görüyorum çocuğum alıyor öğreniyor neden boşa geçirsin zamanını.

Derslerin odaklı bakıyorum bu sefer bilgisayar da zaman kaybediyor arta kalan zamanda, yüzme dersine götürüyorum, basketbol, volayebol neye ilgisi varsa.

İlk okulda evde kuran okumayı öğrendi. Şu an kuran da okuyor.

İngilizce öğrendi. Şimdiye kadar kurs, dershane, okul tüm öğretmenleri İngilizcesi çok iyi diyor. Geçen gün ikinci dile merak saldı hocam dedim. Almanca olan bir lise seçsin dedi. Japonca istiyor dedim şaşırdı adam çok zor diye. O yapmak istesin ben arkasındayım dedim. Japonca kurs da çevremde bulmak zor.. Ama kartlar falan bulduk ufaktan giriş yapması için onları almaya başladık.

Yani işin özü şu çocuğun ilgisi var. Hemen yönlendiriyorum. Beya çocuk boş kaldı. Önüne seçenekler koyuyorum. 1 2 3 aslında onun için ben seçmiş öpüyorum ama o tercih ettiği için memnun kalıyor ve devam ederken mutlu oluyor.

Mesela İngilizce kursu ona soruyorum eğitim ne durumda sınıfta diye. Ona göre o kurda devam edip etmeme kararı alıyorum ve yeni kurs arayışına geçiyorum. Tabi bunlar büyüyüp belli bir olgunluğa ulaşınca oluyor.

7. Sınıf ben dershane istemedim yollamak. Sıkışmasın dedim. Okul beni çağırıp başarısı yüzünden %100 burslu göndermek istedi özel bir dershaneye. Oğluma sormam gerek dedim. Ücretsiz olduğunu öğrenince kabul etti  çok yoğun bir temposu oldu. Okul, dil okulu, dershane.. Ama kendisi seçtiği istediği için sorun yaratmıyor. Bende arta kalan zamanda ona mutlu edecek ortam ayarlıyorum.

Yani çocuğu siz eğitin bir yerden sonra o da farkına varıyor eğitimin önemi nedir. Bir amacı oluyor.

Kötü not da aldığı zaman oluyor. Benim olayım şöyle. Eğer sınavına çalıştı ise ve buna rağmen kötü not aldıysa. Hadi bakalım neden bu not alınmış bakalım diyorum. Konu mu anlaşılmadı sınavda dikkati mi dağıldı, soruyu yanlış mı okudu işlemi kağıt üzerinde değil de kafadan mi yapmaya çalıştı. Sonra bunları düzeltmek için çalışıyoruz. Konuşuyoruz. Bu şekilde alınan kötü notun aslında gelecek için bir ders olduğunu anlatıyorum.

Ama çalışmadı ise yer fırçayı benden. Böyle çocuklarda en tehlikeli sensin şey özgüven. En iyi bildiği dersi bile sınav öncesi gözden geçirmek zorunda. Hiç değilse o dersi veren öğretmene saygı için yapmalı bunu. Bu da bir gereklilik.

Sizin henüz çok minik belliki akıllı da bir bıdık. Umarım güzel bir yol tutturup güzel sonuçlar alır. Mutlu başarılı bir evladınız olur. Allah bağışlasın.

Ayrıca ben ciddi bir nörolojik sorunu olmadığına sürece tüm çocukların çok zeki olduğunu düşünüyorum  sadece hepsinin anlama yolu farklı.
Ailenin farkına varıp üstüne düştüğü zaman başarısız çocuk olacağına da inanmıyorum.

Bakıyorum yaşıtlarına başarısız olan çocuklarda ki durum  12 yaş hepsinin sosyal medyası var, çoğunun sevgilisi var, çoğu aile olmadan dışarıda akşam dolaşıyor başı boş. Çoğu yaşının üzerinde haller davranışlar içinde. Karşı cinse beğendirme çabası var çocuklarda. Bu da ailenin bazen ilgisizliği bazen de çocukları kendisi buraya itmesi ile alakalı. 9 yaşında çocuğun saçı çocuk istedi diye sarıya mı boyanır. 10 yaşında erkek çocuğun kulağına küpe mi takar. İster ama özgür çocuk olsun, çocuğum mutlu olsun diye bunları çocuklara küçük yaşta sunmamak gerek. Asgari ücretli bir baba kendine, i phone almak için taksite giriyorsa çocuk marka ayakkabı giyisi derdinde olur ders peşinde olmaz.

Oğluma dedesi hediye yüklü miktarda bir para yolladı mesela. Ne istersen alabilirsin dedim. Altın al kenarda dursun dedi. Çünkü bizi görüyor yatırım yapıyoruz gelecek için. Kendisi devlet bursluluk sınavını kazandı. Daha parasını gereksiz yere harcamış değildir.

Bunlar bugün olmadı tabi ki bizi görüyor, onun için savaşımızı görüyor, ve şekilleniyor.

Arada hataya düşüyor tabi ki bazen sık. Bunlar olacak olmalı çocuk çünkü istediği kadar zeki olsun. Çevre faktörü var sonuçta. Ama öyle böyle yeniyoruz. İnşallah Allah tüm evlatlara güzel hayırlı bir hayat nasip etsin.

Ama dediğim gibi ilk ailenin tutumu önemli. Çocuk istediği kadar zeki olsun ağaç yaşken eğiliyor. Lafla sözle olacak şeyler değil bizi görüyor izliyorlar. Çocuğun her kötü davranışında dönüp bir kendimiz sorgulamamız gerekiyor.

Misal ben ve eşim dağınık insanlarız çocuğa sen neden dağınıksın diyemiyorum. Çünkü eve girince herkes üstündekini biryere atıyor.  Ama dedikodu yapmam, haram yemem, sadece kendimi düşünmem, savurgan değilim, babası çalışkan işinde gücünde, işten çıkıp evine gelir. Ortalıklarda gezmez gezecekse bizimle, yiyecekse bizimle. Çocuklar bunları görüyor ona göre şekilleniyor işte
(1,234 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Ne kadar güzel anlatmışsınız. Düşüncelerimiz çok benziyor diye boşuna dememişim :) Ayrı ayrı sizi tekrar etmeyeceğim her düşüncenize katılıyorum. Bana göre de her çocuk zeki. İlgilenirsen alıyorlar. Ki benim kızım belki de bundan dolayı şuan böyle. Üstün zekalı değildir ilgilendiğimiz için böyledir diyorum. Çünkü doğdugundan beri sürekli konuşuyor şarkı söylüyor herşeyi anlatıyorum. Babası da öyle. Sürekli onunla ilgi halindeyiz çocuk hiç boş kalmıyor :) Paylaşamıyoruz ben alayım sen al diye :) Çok iyi bir ekip olduk herşeyde beraberiz. Mishal 5 aylıktan beri mutfağa girdiğimiz an ocağın üstüne koyduğum tencereyi farkeder. Başka bir degisikligi farkeder. Çok aşırı neraklı daha emekleyemiyorken anlıyordum. Şimdi her yeri gezip kurcalıyor bakıyor ya hiç hayır deyip çekmem. Gel annecim neymiş bakalım der merak ettiği şeyi anlatırım ellemesine müsade ederim mumkunatı olan bir şeyse. İncelemesine izin veririm. Çünkü çocuk bunu istiyor. Dediğiniz gibi ilgilenmek lazım. Ve şeye de katılıyorum çocuk boş kalmamalı. Benim ailemin durumu da iyiydi ilgileri de çok güzeldi ben kendimden pay biçiyorum dediğinize. Hep sanatla, sporla ilgilendim. Boş kalmadim. Bu yüzden kötü alışkanlıkalrim büyük hatalarim olmadı mesela. Mantıklı dusunebildim hep. Dediğiniz gibi bunu aile veriyor. İstediği kadar zeki olsun çocuğu yanlış yönlendirdi iz mı sonu bambaşka oluyor. Aileme minnettarım her zaman. Dilerim biz de evladıma böyle olabiliriz babası ile. Ve evet çocuk aileden ne görürse onu yapıyor.  Ben çok sicakkanlı güler yüzlü bir insanım mesela babası da öyle sürekli gülüyor çünkü bize mutluluk veriyor kızım , bebeğim sürekli gülüyor. Bunu gördüğumden beri kendimde olan eskikligi farkettigim an düzeltiyorum. Çünkü sürekli bizi izlyor şimdiden. Ama dediğim gibi bizim için en önemli ilk sırada olan mutlu olması bu yüzden ona huzurlu ve mutlu bir yuva verdik ve bunu sürekli hissettiriyoruz. Çok güzel bir diyalogtu çok teşekkür ederim :) Birbirimizden bir şeylerde almış olduk. Ve çocuğunuza kocaman bir Maşallah diyorum. Eminim aklı başında güzel bir insan olacak. Sevgiler diliyorum şimdiden güzel seneleriniz olsun herkesin :)
-Reklam-
+1 oy
(300 puan) tarafından
Aslinda bilmek iyi olur mu bilemedim. Üniversitede hocam üstün zeka testi yapiyordu. Ama öncesinde aileye bu cocuk icin yurtdışına gitme şehir değiştirme imkani olup olmadigini soruyordu. Eğer birşey yapamayacaklarsa testi yapmiyordu. Çünkü çocuğu çevrenin şımartıp körelmesini istemiyorum faydadan cok zararı oluyor çocuk için diyordu. Ve bir tanıdığımin oğlu bu şımartılma yüzünden liseyi bile bitiremedi.
(2,224 puan) tarafından
bnm kuzenimde ustun zekaliydi aile bunu cok hissettirdi ve çalismasi gerekmedigini zaten dogal olarak basaracagini dusundu.sonra yildan yila basarisi azaldi.hala zeki ama ekstra biseyi kalmadi.calismasi icin yonlendirmek gerekiyo.ustun zekali demek kapasitesi var demek.ama sen bunun uzerine gitmezsen degerlendiremezsin o kapasite hicbir ise yaramaz kullanamadiktan sonra
(9,240 puan) tarafından
Evet çok doğru söylemiş doktor bende araştırmalarım ve doktor önerisi ile yaptırmadım
(300 puan) tarafından
Evet ne yazık ki ülkemiz üstün zekali çocuklar için çok iyi ortamlar hazirlayamamis. Böyle durumlarda en iyisi hiç bilmemek
0 oy
(1,301 puan) tarafından
Yeğenim  üstün zekalli  okula gitmeden okuma yazmayı söktü  ezberi çok iyi  maşallah  ne öğretsen  hemen ezberledi şimdi büyüdü hala öyle 
0 oy
(22 puan) tarafından
Nasi belirlediler ki üstün zekali olduğunu benim kızımda her şeyi biliyor aşırı şekilde zeki bı örnek verirmisiniz
0 oy
(10 puan) tarafından
Merhabalar ben üstün zekalılar öğretmeniyim nacizane sorularınızı yanıtlamak isterim. @usak.dahi.merkezi sayfasındaki içerikleri incelemenizi tavsiye ederim sorularınızı da dm den iletebilirsiniz 
(9,240 puan) tarafından
Aklımda bir çok soru var. Sizinle konuşmak için toplayıp özelden soracağım. Teşekkür ederim

İlgili sorular

0 oy
15 cevap 1,014 göst.
0 oy
3 cevap 521 göst.
15 Aralık 2023 12-24 ay arası bebekler kategorisinde Angelsmom (8 puan) tarafından soruldu
0 oy
11 cevap 1,239 göst.
30 Haziran 2022 6-12 ay arası bebekler kategorisinde Gonca Aslan (60 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 599 göst.
18 Eylül 2023 3-6 ay arası bebekler kategorisinde Edaturk (245 puan) tarafından soruldu
...