0 oy
210 göst.
6-12 ay arası bebekler kategorisinde (25 puan) tarafından
Kızlar bebeğim 3 gün sonra 6 aylık ekngidaya başlıca fakat annem el yapı diye kendi yogurdundan taktirde sizde ben bunu 3 gün kuralı olarak devam ettirip yoğurt ile basliyimmi normalde sebzeype başlıcaktim başlarsam da ne kadar yogurt yedirmeliyim

3 Cevaplar

+1 oy
(92 puan) tarafından

Benim kendi yaşadıklarımı sana anlatayım. Oğlum 5. Ayın basinda ben sadece çay kaşığı ucuyla yoğurt verdim bir kere o da. 2 günde bir her gün ise icebildigi kadar su veriyordum. 6. Ay ek gıdaya başlangıçta ise 3 gün olacak şekilde patates+zeytinyağı, havuç+ zeytinyağı, kabak+zeytinyağı verdim. Tabi tuz vs yok. Patates havuç sınavdan geçti lakin kabak asla geçmedi ve normalde yoğurt yiyen oğlum hiçbirseye ağzını açmadı. Özel çorbalar yaptım yok. Bana mısın demedi. Bende aklın keserse yemezsen yeme diye inat ettim. :) zaten hemen bebeğimi yiyeceklerle doyurmayacagimi biliyordum. Tadım çünkü. Tabi ona yaptığım çorbaları da Önce ben tuz katarak yiyordum sonra ona tuzsuz yedirmeye çalışıyordum ama yine de ağzını açmadı yaptığım direk çöpe gidiyordu..  

Annem bana kızardı senin yiyemeyecegin şeyleri oğluna verme diye. Mesela sen tuzsuz yiyor musun ona niye tuzsuz yediriyorsun. Onun da iyota ihtiyacı var diye sürekli söylenirdi. Sonra ben aratirmaya başladim. Instagram da Osman gonulal doktor var. Onun bazı soru cevapları da ve videosuna denk geldim. Aslında tuz sadece bebeğe değil yetişkin insanlara da zararlı. Tuzu az kullanın diye söylüyordu. Eğer bebeğinizde diyabet gibi veya başka bir hastalıği varsa pehriz tabi yapılır. Ama onun haricinde yapmaya gerek yok diye okumuş ve duydum videosunda. Sonra ben kendi yaptığım 4 kaşık çorbası ( yoğurdu ben kendim mayaliyorim) ondan zar zor ağzına koydum sonra baktım hı hı hı diye istemeye başladı. Şimdi ben yemeklerimi az salçalı az baharatlı yemekler yapıyorum ve ona da suyundan ya da patates neyse işte yemek ondan ezip vermeye başladım. Ve sofradan kalkana kadar hı hı hı devam ediyor. Mesela akşam yeşil taze fasulye yemeği vardı onu yedirdim. Önce ben yemeğin tadına bakıyorum tuz oranına baharat oranına ona gire yapıyorum. 

Og markasından irmik pirinç unu keçi boynuzu özü ve hurma püresi almıştım boşuna almışım...... Onları asla ağzına sürmedi. Onları da cici bebe bisküvisi yaparım diye almıştım daha yapmadım gerçi ama irmik ve hurma püresini yapmıştım asla yemedi. 

Şimdiki çocuklara baktığımız zaman hepsi yemek seçiyor onu yemez bunu yemez. Annem anime ve bana 1 yasa kadar sadece ek gıda olarak yoğurt yedirmis o da 2 günde bir. 1 yaşında ise kendi yaptığı yemekleri yedirmeye başlamış. Annemin yaptığı çok doğru çünkü anne sütunu gayet iyi almışız. Ben şahsen kolay kolay hastalanmam. Bir de sanki çocuğa ayrı şeyler pisirince ona ömrü hayatı boyunca sanki ütopya da yaşayacak gibi hazırlıyoruz dünyaya. Bu yüzden boyle yetişen çocuklar yemek seçiyor. Ve ek gıdaya siz ve bebeğiniz hevesli başlıyor tuzsuz tatsız gıdaları yiyorlar ama sonradan ek gıda reddi oluşuyor. Ben yaşadım ek gıda reddini anne için çok yıpratıcı. Kafanda bir ton şey dönüyor. Bu çocuk yemek yemeyecekmi sürekli benden mi beslenecek diye. 

Size tavsiyem sizin yiyemediginiz şeyleri çocuğunuza yedirmeyin. Yoğurttan başlayın. Patates haşlayın yağlı tuzlu ( tuz oranina dikkat tabi) bir çimdik vermeniz bile iyidir. Havuç aynı sekilde diğer sebzeleri de aynı şekilde devam edin. Ama şunu unutmwyin ki sizin yiyebileceğiniz şeyler olsun. Mesela kabak, ben kabağın kizartmasini ya da türlü de severim. Onun haricinde asla yemem. Bir de anneler avakado labne peyniri pekmez yoğurt o bu su birbirine katıp karıştırip yediriyorlar bence mide bulandırıcı. Çocuğun damak tadı gelişsin hepsini tek tek yedirin. Öyle katıp karıştırmak bana göre değil. Allah'tan annem bize öyle yapmamış ama ben bir iki kişide gördüm dadak diyorum ben ona çay peynir zeytin hepsini bardağın içine karıştırıp öyle yediren anneler var görüntüsü zaten ogggggggg.... :sick: uzun oldu ama kusura bakmayın. 

(27 puan) tarafından
Haklısın ama benim bebeğim ek gıdaya başladığımızdan beri yemiyor benim ne yapmam lazım 10 gün sonra 8 aylık olcak
(92 puan) tarafından
Acele etmeyin. Doktorların dediği gibi 12 ay ana besin anne sütü. O yüzden yemiyor diye endişe etmeyin
-Reklam-
0 oy
(2,676 puan) tarafından
farketmez ne ile başladığın

ilk gün çay kaşığı ikinci gün tatlı kaşığı üçüncü gün yemek kaşığı sonra başka besine geçersin 
0 oy
(472 puan) tarafından
İstediğin şeyle başlayabilirsin canım.. Bal ve inek sütü dışında herşey serbest.. Meyve şekerli olduğu için önce sebze ile başlamani öneriyor doktorlar, çünkü onun tadını sevince tadsiz tuzsuz sevzeyi yemeyebilir bebeğin... Tadimliklar bitince yavaş yavaş kendi yemeklerinden yedirebiliyorsun.. 8 yada 9.aydaydi sanırım. 

Ayrıca tuz ve şekerde yasak, yani tuzlu peynir ve salça ile yumurta yapıp yada yemek yapıp yedirebilirsin ama üzerine ekelemek yok.. 

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 212 göst.
12 Eylül 2023 3-6 ay arası bebekler kategorisinde 3737 (516 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 358 göst.
0 oy
2 cevap 208 göst.
22 Mayıs 2024 6-12 ay arası bebekler kategorisinde Yeniannee49 (40 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 226 göst.
4 Aralık 2023 6-12 ay arası bebekler kategorisinde Ebruuyy (33 puan) tarafından soruldu
...