4 yaşında kızım var, geçen yıl ana okuluna başladı ve okula hiç uyum sağlayamadı. Okuldan bizi uyarıp psikoloğa gitmemizi söylediler. 3 psikolog 1 aile danışmanı ile görüştük. İlki güvenli bağlanamamış dedi, ikincisi hiçbir sorun yok, sadece biraz takıntılı ve inatçı bir çocuk dedi. 3.sü hiperaktşf, yerinde durmuyor dedi. Sonuncusu ekran maruziyeti nedeniyle tepkisel bağlanma bozukluğu var gibi ama teşhis koymak bizim haddimiz değil, çocuk psikiyatristi görmeli dedi. Bir profesöre gittik ve ilk görüşmede çok arada kaldı. Obsesif kompulsif bozukluk, otizm ve asberger sendromu arasında kaldı. 2.görüşmede silik otizm belirtileri var dedi. Hafta sonu 3.görüşmemiz vardı, çok hızlı ilerliyorsunuz muhtemelen 1 yıla kalmaz normale döner dedi. Biz şuan özel olarak sosyal beceri eğitimi ve floortime oyun terapisi alıyoruz. 3,5 aydır sıfır ekran, anaokuluna gidiyor ve ben sürekli oyun oynuyorum.
Kızımdan bahsedeyim fikir olsun. 1 yaşında kendi kendine yemeğini yerdi, 5-6 kelimesi vardı. Ben işe dönünce babaaane ve bakıcı elle beslediği için kendi kendine yemeyi bıraktı. 2,5 yaşında 50-60 kelimesi vardı, cümlesi yoktu ama bizi gayet anlar, söylediğimiz her şeye karşılık verir, kendi derdini de anlatabilirdi. 2,5 yaşında babası tablet aldı, bakıcı işi bıraktı, ben de online ders vermek zorunda olduğum için kızım tabletle çok zaman geçirdi. 3 yaşına geldiğinde oldukça geniş bir kelime haznesi ve çok iyi telaffuzu vardı, 7-8 kelimelik cümleler hatta masal anlatırdı. Renkleri, sayıları, şekilleri Türkçe İngilizce bilirdi. Okula başladı, okuldaki tüm çocukların ve personelin adını soyadını öğrendi. Etkinliklere katılmaz, öğretmeniyle yapışık gezerdi. Normalde aşırı dışa dönük ve arkadaş canlısı olduğu halde okulda çocuklarla oynamaz, bir arada kalmazdı. Konuşurken bizden veya ekrandan duyduğu cümleleri tekrar etmesi (ekolali) vardı. İsmine anında tepki verir, komutları yerine getirir ama farkettim ki göz teması kısa süreli. Babası çocuğun bir şeyi yok diyen psikoloğa inanmayı tercih ettiği ve diğer psikologlarla da zaman kaybettiğimiz için biz 1 yıl sonra ne olduğunu farkedebildik. Bize hala da tamam bu otizmdir denilmedi ama tek başına ekolali bile takip gerektiren bir sorun ve eğitimlere aksatmadan gitmeli denildi.
Size de pedagog ve psikologla zaman kaybetmeyip iyi bir psikiyatriste gitmenizi öneririm. Ülkemizde pedagog diye bir meslek yasal olarak zaten yok. Onun dışında çocuk gelişimi mezunları bile 1-2 sertifika alıp psikolog aile danışmanı adı altında ofis açıyorlar. Hem paranız boşa gitmesin hem de zaman kaybetmeyin çünkü otizm, uyaran eksikliği, tepkisel bağlanma, adı ne olursa olsun hiç zaman kaybetmeye gelmeyecek durumlar. Bize doktorumuz siz çok geç kalmışsınız Bize genelde 2,5-3 yaşında gelirler, 3 yaşında tanı almakla 4 yaşında tanı almak arasında çok büyük fark var dediğinde başımdan aşağı kaynar sular dökülmüştü resmen