Diğer yorumlara baktım. Otizmli çocukları var mı bilmiyorum (benim var) ama herkes otizm konusunda uzman maşallah. Otizm çok geniş bir spektrum, dereceleri var ve her derecenin özellikleri birbirinden farklı olduğu gibi aynı aynı derecedeki 2 otizmli çocuk da birbirinden farklı belirtiler gösterebiliyor.
Otizmli çocuk yabancılar, yabancılamayan çocuk otizmli değildir diye bir şey yok, otizmli çocuklar sosyal ilişkileri olması gerektiği gibi kuramazlar. Kimisi hiçbir tehdit yokken sanki bir tehdit varmış gibi kaygılanırken kimisi de tehdit ve tehlikeleri algılamaz bu nedenle de iyiyi kötüyü ayıramaz. Benim kızım 6-11 ay arası herkesi fazlasıyla yabancılamıştı, 11 aydan sonra babasıyla her gün fırına markete, parka gitmeye başladı, bu kez de kimseyi yabancılamaz oldu. İlk kez gördüğü bir yabancının dibine kadar yaklaşır, gel dese gelmem demezdi. Çocuk görsün çok heyecanlanır, hemen oyun oynamak isterdi. Bu arada kızımda 2,5 yaşından sonra birden bire çok ileri düzeyde konuşmaya başladı, hafızası ve ezberi aşırı kuvvetli, bu nedenle ağzımızdan çıkan her şeyi 1 kerede öğrenir. 4 yaşında silik otizm teşhisi kondu. 3 aydır özel klinikte sosyal beceri eğitimi alıyor. Eskiye göre daha fazla yabancılamaya, kendisinden büyük çocuklar oyuna almadığında bozulup içine kapanmaya başladı. Ben bunlara üzülürken doktor bu iyi bir gelişme, asıl şimdi sosyal ilişkileri doğru anlamlandırmaya başladı dedi. Yani çocuğun hiç yabancılamaması sosyal bir çocuk olduğu anlamına gelmez. 8 aydan sonra anneden ayrılma kaygısı başlar, 1,5 yaş civarı iyice şiddetlendi ve 3 yaşa doğru azalarak kaybolur. Bu önemli bir gelişim göstergesidir ve bu dönemde çocuğun yabancılaması beklenir.
Ama sadece buna bakarak da çocuk otizmli denilmez, en az 4-5 kriterin aynı anda bir arada olması beklenir. Göz teması var mı? Varsa kısa süreli mi? Adına tepki verir mi? Sizi taklit eder mi? O aylarda al-ver gibi basit komutları yerine getirir mi? Ağlama dışında anlamlı ve bilinçli birkaç kelimesi var mı? ... Yani bir çok kriter sayılabilir ve bunların hiçbiri tek başına bişey ifade etmez. Bebeğinizi 1,5-2 yaşa kadar bu son paragrafta yazdıklarım açısından takip edin, soru işaretleriniz devam ederse psikolog, pedagog gibi kişilerle zaman kaybetmeyip çocuk ve ergen psikiyatristine götürün