Bebeğim 6 ay 1 haftalık destekli oturabiliyor ve doğum kilosunun iki katını geçince doktorumuz 5. Aydan sonra tadımlara başlatmıştı. Yoğurt sebze meyve tattırmıştım hep geçen ay. Bu ay bebek diyetisyenine yönlendirdi profesyonel hizmet alıp doğru ilerleyelim dedi. Dün diyetisyene gittim ve açıkçası çok şaşırdım. Telefon uygulamalarını ve sosyal medyadaki ek gıda sayfalarını takip ediyordum uzun zamandır diyetisyenle görüştükten sonra öyle kızdım ki bu sayfa sahiplerine insanları yanlış yönlendirmelerine... Neyse diyetisyenin verdiği bilgileri buradan da paylaşıp sizler için de faydalı olmak istedim. Diyetisyen bebeğim için bir program oluşturdu.
Sabah
yumurta sarısı (kaynatılıp ılıtılmış suyla seyreltilecek) 1/8 le başlayıp 3 günde bir 1/8 miktar arttırılacak.
Kuşluk
meyve rendesi (mevsim meyvesi küçük bir meyvenin çeyreği verilecek. Fruktoz erken yaşta obeziteye neden olduğu için meyveyi fazla vermeyeceğiz. İlk 1 yıl hiç meyve suyu sıkıp vermeyeceğiz.
Öğlen
Sebze çorbası, yoğurt çorbası, bebek tarhanası dönüşümlü olarak her gün birini vereceğiz.
Ikındı
Yoğurt (ev yapımı olacak 2 günde bir mayalanacak en az 1 gece dolapta bekleyecek probiyotik artsın diye.)
1 hafta sonra tam buğday ya da çavdar ekmeği tadınına başlanacak 1 fındık büyüklüğünde bayat ekmek sabah yumurtasına ya da öğlen çorbasına eklenecek. İlk 1 yıl bebe bisküvisi ve bebe ekmeği verilmeyecek.
2 hafta sonra kıymaya başlanacak. Suda haşlayıp dolaba koyulacak her gün öğlen çorbasına suyuyla birlikte 1 tatlı kaşığı kıyma eklenecek. Siz hangi kıymayı yiyorsanız kuzu ya da dana bebeğe de ondan verilecek. 3-4 gün bebeğe kıyma verildikten sonra akşam yemeğine başlanacak kıymalı köfteli yemekler yapılacak. Kıymaya soğan ve maydonoz ekleyip ev köftesi yapıp verilebilir ya da pirinç bulgur ekleyip ekşili köfte yapılabilir.
İlk 1 yıl şeker ve tuz kesinlikle vermiyoruz. Dilini bu tatlara uyandırmamak gerekiyor. Bu ayı bu şekilde geçirdikten sonra önümüzdeki ay evde ne pişiyorsa acısız ve tuzsuz pişirip bebeğimle aynı yemeği yiyeceğiz. Herkes tuzunu baharatını kendi yemeğine ekleyecek.
Açıkçası diyetisyene gitmeseydim hala lapalar pürelerle besliyor olacaktım çocuğu ve düzenli yemeğe geçirmeyecektim. Bir de muhakak birlikte sofraya oturup bizim de birşeyler yememiz gerekiyor bu ay görerek çiğnemeyi öğreniyorlarmış. Bebeği yediren kişi hiçbir şey yemese bile sakız çiğnesin bebek çiğnemeyi görsün dedi. Umarım bu bilgiler sizler için de faydalı olur.