0 oy
794 göst.
3-6 ay arası bebekler kategorisinde (578 puan) tarafından
Herkes farklı bir şey söylüyor. Kimi daha erken, kimi tattır, kimi blw.... Benim bebeğim tam 120 günlük. Yani 5.aya girdi. Sadece mama yiyor. Ben ne zaman el gıdaya başlayayım. 6. Aya girince mi yoksa 6. Ay bitince mi? Yoğurtla başlanıyor sanırım. Ne yapacağım? İlk 3 gün sadece yoğurt mu vereceğim. 6.ay tattırma ayı mı? Tattırma derken ne kadar bir tadım? Gün içinde ne kadar sıklıkla? Mesela 3 gün yoğurt tattırdık diyelim, mamadan önce mi sonra mı? Miktarı ne kadar? 

9 Cevaplar

0 oy
(511 puan) tarafından
Bende şurda bekliyim benm bebwgimde 120 gunluk
-Reklam-
0 oy
(189 puan) tarafından
5.5 aylik doktora gttigimde.baslayabilirsin dedi yogurt yaze sklmıs meyve sulari olarak.

Ama ben 5 aylikti silikon meyve emzigi almistim icine biseyler koyup emiyordu.

Doktorun dedigi gbi yaptim.6.ay fazla degil 3 4 kasik yogurt az sıktıgık meyve.kahvalti yaparken peynir tuzluyogurt tattordim.

Suan 7 aylik tam basladik sayilir ona corba yapiyorum.yumurta sarisina peynir biseyler katiyorum.elimden geldigince hazirliyorum püre
(578 puan) tarafından
Teşekkür ederiz ♥️
0 oy
Profil image (1,127 puan) tarafından
Burda herkes yaptığı  yanlış bile olsa, kendine göre doğru olana yönlendirir sizi. Neden doktorunuza sormiyorsunuz ? İlla takipli doktora gerek yok, çocuk doktoru bile bu konuda bilgi verir size. Hiçbir şey bilmiyorsanız, doktor için de imkanınız yoksa açıp google bakın. Bebeğiniz sizi zaten yönlendirir klasik ek gıda mi blw mi diye.

Haa illa fikir merak ediyorsanız blw arastirin derim. 
(578 puan) tarafından
Kaç tane kitap aldım, netten araştırdım ama hiç biri gerçek tecrübenin yerini tutamıyor bence. Okurken herşey toz pembe ama gerçek hayatta çok farklı oluyor. Doktor konusunda da aynı. Gaz problemi için 3 farklı doktora gittik, hepsi ezbere damla yazdı. Hatta damla yan etki yaptı, miktarı az gelmiştir dedi,sayısını artırdı,Ama tesadüfen bir anneden öğrendiğim bir bilgi gaz sorununa çözüm oldu
Profil image (639 puan) tarafından
Nasıl geçti gaz sorununuz acaba
Profil image (1,127 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Gaz problemi malesef öyle. Her damla her bebbege iyi gelmiyor. Bize de neler neler yazdılar, ben kendim bir tane buldum tek iyi gelen de oydu. Burda çok yanlış yönlendiren anneler de var yorumu o yüzden yaptım. Aşağıda birisi mesela çorba ile başlayın demiş, tamamen saçmalık. O zaman size özet geceyim.


İlk olarak sebze ile başlanır. Mevsime uygun sebzeler yeşil kabak, patates, tatlı patates vs.

Daha sonra meyvelere geçilir. Kırmızı meyveler alerjik özelliği fazla olduğu için genelde 1 yaş sonrası verilir.

Sonra süt ürünleri. Yoğurt, peynir vs.

En son yumurta sarısı.

Bunlar 3 gün kuralı ile verilir. İlk gün çay kaşığı, 2. Gün tatlı kaşığı ve 3. Gün çorba kaşığı kadar. Eğer alerji gozlenirse bir kaç gün ara verilir 1 ay sonra aynı besini yeniden denersiniz. Ek gıda sonrası su teklif edin ki ağzı temizlensin. Bebek uykusunu iyi almış olsun. Emzirme ve ek gıda arasına Max 45 dk koyun ki ne çok aç ne çok tok olsun.

Klasik ya da blw yapıp yapmamak size kalmış. Klasik yaparsaniz tamamen püre yapmayın ki ilerde pütürlü gıda verirken zorlanmasin. Bu arada vereceğiniz sebzelerin hepsini buharda haslayin. Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ha bu arada ilk ay 6. Ay yani tadim ayıdır, bebeğe her öğünde bir şey vermenize gerek yok. Sabah ya da öğlen başlamak iyidir ki akşama kadar alerji belirtisi gösterir. 1 yaşına kadar temel besin anne sütü / formül mama unutmayın. Yemiyorsa da lütfen zorlamayın :)
0 oy
Profil image (161 puan) tarafından
Bir ay daha bekleyebilirsin ha eger tattirdiysan bebegin agzina bakiyorsa mecbur verceksin ilk olarak parmak tadim.verceksin ne yiyorsan bi cay kasigida onada taddir herseyi severek yemesi icin seker ve tuz 1 yasina kadar vermemelisin ilk olarak yogurtla nasla diyorlar fazla vermemeye onem goster midesini buyutme onun midesi kucuk hemen doyar zaten once ornek veriyorum 1 kasik yogurtla basla sonra bunu gunden gune arttur yani 1 yasina gelene kadar bir bucuk bardagi gecmeyecek sadece yogurt degil.havuc puresi avokado pirinc lapasi yulaf bunlarin hepsinden mama yap taddir yani azar azar ilk cok istahli olur ne kadar yerse o kadar verme yumurta bal inek sutu alerji yapar onlarida verme bal kabagi  puresi onuda severler boyle azar azar  bir seyi verceksen gun boyu ayni seyi ver alerjisi varmi diye dikat et
(578 puan) tarafından
Teşekkür ederiz ♥️ ♥️
0 oy
(8,034 puan) tarafından
Sadece mama verilen bebekler genellikle 4ay doldukda basliyorlar ek gidaya.ama doktorunla konus o ne zaman basla derse oyle baslarsin.ben 6ay doldukdan yani 180gun bitdikden sonra basladim.sabah uyandigi zaman emzirdim sonra ek gida tadimlik yani bi tatli kasigi kadar verdim.sadece bir ogun.ikinci gun biraz daha fazla verdim 3gun 1yemek kasigi kadar.bakdim bi sorin yok alerji belirtisi yok tamam bu guvenli besin.sonra patates,havuc,kabak,elma,muz ve s. devam etdim.hepsini ayri ayri 3gun verdim.alerji yapanlari tekrar denemek icin 2hafta beklrmek gerek.boyle boyle 6ay bitdi 7ay kahvalti tadimlari basladi.oglen daha once verdiklerimi yemek yapip verdim.8ayligiz 3ogun ek gida veriyorim.her defasinda 150ml kadar hazorliyorim.artik ne kadar yerse.
(578 puan) tarafından
Tamamdır, teşekkürler
0 oy
(352 puan) tarafından
Normalde 6 ay dolunca baslanir yani 180 gunluk. Ama benim doktorum 5.5 aylikken baslatti. Kesinlikle sebze ile baslamalisiniz. Cunku bebek once sebzeye alişmazsa sonra yemeyebiliyor. Malum en sevilmeyen sey sebze. Hergun tek ogun 2 sebzeyi buharda haslayip catalla ezip ustune zeytinyagi gezdirip elinizle cimdik cimdik yedireceksiniz. Kasiga alismasi icin kasiga koyup elinden tutup agzina goturebilirsiniz. Sebzelerde 3 gune gerek yok cunku pismis sebze alerji yapmiyor. Zaten 3 gun ustuste bebege gina geliyor bu sefer yemeyi reddediyor. Miktara gelince bebegin midesi yumrugu kadardir oyle dusunun onu gecmeyin. Ben size kendi takip ettigim yolu anlatiyorum tabi. Bebeginiz sebzeye alismazsa icine biraz sogan ve sarimsak ekleyip tatlandirin. Yine olmazsa kapya biberleri rondodan gecirin bir de pembe domates ekleyebilirsiniz sonra koyulasana kadar agir ateste iyice pisirin. Pistikten sonra biraz zeytinyagi alın size bebek salcasi. Bunu ekleyin az az ozaman kesin seviyorlar. Ben 6.5 ayda kuzu etini haslayip blendr yapip suyuyla beraber eklemeye basladim.sebzelere. 7. Ayda kahvaltiya gectim. Salatalik, Suda bekletilmis peynir zeytin ve hergun degisik pisirilmis yumurta sarisi ve salatalik. Kabakli soganli, patatesli soganli, taze soganli peynirli, ispanakli, haslanmis vs.. bu ayda meyvelere de gectim. Zaten 8den sonra artik tencere yemeklerini falan yiyebiliyorlar tuzsuz ve salca yerine bebek salcasi kullanmak kaydi ile. Yine kofte tavuk balik eklenebilir 8de. Ilk basladiginizda kural teklif var israr yok. Yumrugundan cok yedirmeyin. Zamanla nekdr yiyecegini kendi belirliyor zaten. Ve kendi kendine yemesine alistirmaya yonelik gidin. Benim oglum 7. Aydan beri onune koyuyorum eliyle kendi yiyor. 
(578 puan) tarafından
Bebek salçası çok iyi fikir. Teşekkür ederim
0 oy
(2,175 puan) tarafından
Merhaba bebeğiniz sadece anne sütü alıyor ise 180.güne kadar beklemeniz öneriliyor. Bazı durumlarda örneğin, sadece mama ile beslenen bebeklerde veya yeterli kilo almayan gelişim göstermeyen bebeklerde ya da anne sütünün yetersiz kaldığı durumlarda doktorlar erken başlatıyor. Ek gıdaya başlama sebebimiz 6.aya kadar anne sütü bebeğin su dahil tüm ihtiyaçlarını karşılarken 6.aydan sonra besin değerinin azalmaya başlamasıdır. Erken veya geç başlamanın da dezavantajları var internetten bakabilirsiniz. Başlarken genelde ilk yoğurtla başlıyorsun. Yoğurt, sebze ve meyve sıralaması öneriliyor genelde. Meyveler şekerli olduğu için daha kolay alışıyorlar. Patates, kabak, havuç, elma, armut, muz en az alerjik olanlar önce bunları tattırın. Üç gün kuralına göre ilerleyince daha kolay alışıyor ve allerji gözlemi yapılabiliyor. Allerjisi olmadığına emin olunca öğüne dönüştürebilirsiniz. Miktarı bir çay bardağı yada küçük kase kadar olmalı çünkü mide kapasitesi o kadar. Yoğurdu mutlaka evde kendiniz mayalayın. Sebzeleri az suyla haşlayıp çatalla ezerek verebilirsiniz. Meyveleri cam rende ile taze olarak ya da pişirip verebilir ya da meyveli irmikli muhallebi yapabilirsiniz. Günde bir öğün ile başlayın. Allerjisi olmadığına emin olunca daha önce denemiş olduğunuz şeyleri öğüne dönüştürebilirsiniz. Örneğin sabah sebze tadım yaptırıp öğlenden sonra yoğurt verebilirsiniz. Böylece 2 öğün olur. 7.ayda kahvaltı başlanıyor genelde yumurta ve peynir tadımı yapılıyor böylece de 3 öğün oluyor. Ek gıda bebek açken verilmeli yoksa reddeder. Blw yöntemi sürekli olarak uygulanmıyor zaten her yemek için uygun değil yumuşak gıdalarda uygulanabilir. 8.aydan önce çok zor ve riskli. 8.aydan sonra deneyebilirsiniz. 
0 oy
(5,307 puan) tarafından
Bebegin girilen ayi degil bitirdigi ayi soylenir. Anneler bebeklerini buyutmek icin midir yoksa erken ek gidaya baslamayi kendi kendilerine mesru gostermek icin midir nedir bebegim su aya girdi diyorlar. Senin bebegin net 4 aylik. Ek gidaya baslamanin ideal zamani 6 aydir, ancak tamamen mamayla beslenen icin doktorlar 5 ayi uygun bulabiliyorlar. Bazisi 4 ay filan da diyor ama sahsen ben cok erken buluyorum, daha destekli bile oturtamadigimiz cocuga ne yemegi veriyoruz anlamiyorum. Ek gidaya asla ve asla kendi kafana gore baslamamalisin. Bunun onayini kesinlikle cocuk doktoru vermeli. Doktor baslayabilirsin dedigi zaman zaten sana detayli bilgi verecek ama kisaca anlatayim. Genelde once yogurt tattiriyoruz. Sonra ayina uygun sebzeler ve ardindan meyveler. Ayina uygun sebze meyve nedir zaten doktorun sana liste verir, internette de bulabilirsin. Her seyi 3 gun kuraliyla veriyoruz, 1 cay tatli ve yemek kasigi seklinde. Blw guzel bir yontem. Ne zaman baslayacagin sana ve bebeginin yeme istegine kalmis. Sahsen ben 8.ayda basladim. O zamana kadar catalla ezip verdim. Ne yaparsan yap blendrdan uzak dur. Doktorumuz muhallebiye karsi bizim. Cocugu kabiz yapmaktan baska bir sey yapmiyor. 
0 oy
(696 puan) tarafından
Daha dün bu konuyu doktorla konuştum. Bana tam180 gün dolunca ek gıdaya başlamamı söyledi.Ama burda daha erken başlayan çok kişiyi okumuştum.Biz 157 gunluguz.Daha su bile vermedim.180 gün dolsun bekliyorum,acelesi yok,zaten hayatı boyunca yemek yer.
(696 puan) tarafından
Bir de bence doktora danışın. Çünkü her bebek özeldir...Doktorunuz karar verir doğru zamana.

İlgili sorular

0 oy
12 cevap 701 göst.
0 oy
0 cevap 114 göst.
25 Ağustos 2022 6-12 ay arası bebekler kategorisinde yagmurdr (238 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 299 göst.
3 Nisan 2020 6-12 ay arası bebekler kategorisinde Meltemdv (237 puan) tarafından soruldu
0 oy
5 cevap 256 göst.
...