gelişimi 1 yaşa kadar sürer. Bu da gözlerde kaymaya sebebiyet veriyor.
• 1 yaş altı bebeklerde gözler sanki paralel bakmıyormuş gibi durabiliyor. Burun kökünün basık olması ve üst göz kapağın burun sırtına doğru uzanması durumunda nedeni ile gözler içeri kayıyormuş gibi görülebilir.
• Ayrıca görme ekseni ile gözün geometrik ekseni arasında önemli fark bulunması, kapak ve göz küresi ilişkisinde anormallik de şaşılık varmış izlenimi bırakabilir.
Yalancı göz kayması ne zaman düzelir?
• Bebek 4 ila 6 aylık iken gözler genellikle düzelir.
• 6-9 aydan sonra eğer gözlerden biri ya da ikisi birden kaymaya devam ediyorsa (içeri, dışarı, aşağı, yukarı) bunun nedeni büyük ihtimalle tıpta 'şaşılık' adı verilen göz kaymasıdır.
Yalancı şaşılığın bebeğimde ayırt edilmesi için ne yapmalıyım?
• Bu yalancı şaşılık durumlarını ayırt etmek için ilk 9 aylık rutin çocuk polikliniği kontrollerinde hekiminiz tarafından ışık kaynağının korneanın ortasından yansımasının değerlendirilmesi ve gerekirse örtme testin ile de değerlendirtip kayma olmaması gerekir. Yalancı göz kaymasında da olduğu gibi ilk 6-9 aylık rutin bebek kontrollerinde bebeğinizin göz gelişimi çocuk hekiminiz tarafından değerlendirilecektir.
Yalancı şaşılığı sebat eden veya şaşılık tespit edilen bebeğimin tedavisi için ne yapmalıyım?
• Çocuklardaki şaşılığın erken tedavi edilmesi özellikle önemlidir çünkü çok fazla beklemek ya da tedaviye hiç başvurmamak, kalıcı görme kusurlarına neden olabilir. Bu nedenle göz kayması görülen bebek ve çocuklarda bu durumla ilgili 'normaldir, geçer' diye düşünülmemeli ve hemen göz doktoruna başvurulmalıdır. Erken dönemde tedavi edildiğinde göz kayması güvenli ve etkili yöntemlerle tedavi edilebilir.
Yalancı göz kayması ile karışabilecek durumlar nelerdir?
• Yalancı göz kayması ile karışabilecek göz hasalıkları katarakt, göz tümörü, nörolojik hastalıklar, travmatik göz kası sinir felçleri,göz kırma kusurları( miyop,hipermetrop ve astigmatizm) gözde kayma sebebidir.