0 oy
210 göst.
12-24 ay arası bebekler kategorisinde (5 puan) tarafından

Merhaba sevgili anneler 14 aylik ogluma neler verebilirim bu aralar pek istahi yokta

1 cevap

0 oy
tarafından

Canım internette dolaşırken görmüştüm belki işene yarar.

Bir yaşından sonra çocuğunuz böyle beslensin!

1) Temel besin grupları "et, süt, ekmek ve tahıl, sebze, meyve ve yağ" grubundan her gün yeterli ölçüde tüketmesine özen göstermelisiniz.

2) Besinleri bulamaç şeklinde vermemelisiniz. Yiyeceklerin tek tek tadını algılayarak yemesi, tatlılarına alışmasına ve sağlıklı beslenme alışkanlığını kazanmasına yardımcı olacaktır.

3) Kalsiyum gurubu yiyecekleri olan süt, yoğurt, ayran ve kefiri mutlaka vermelisiniz. Bu yaş grubuna günde 2.5 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. 1 dilim kadar da peynir yemesi yeterli olacaktır.

4) Et her gün tüketilmelidir. Haftada 2 gün kırmızı et, 2 gün tavuk eti yedirirseniz, besin örüntüsü açısından maksimum çeşitlilik sağlamış olursunuz.

5) Eğer alerjisi yoksa her sabah kahvaltıda 1 yumurta verebilirsiniz.

6) Sebze yemeği öğlen ya da akşam mutlaka olmalı. Kıymalı, etli, tavuklu sebze yemekleri olabileceği gibi, zeytinyağlı sebze yemekleriyle de zengin çeşitli alternatifler oluşturabilirsiniz.

7) Öğünlerde söğüş çiğ sebze veya salata olmasına özen gösterin.

8) Her gün mutlaka 1-2 kez meyve tüketmesini sağlayın.

9) Yemeklerde ve aralarda içecek ihtiyacını taze meyve suyu, ayran ve su olarak tüketmesini alışkanlık haline getirin.

10) Ekmek ve tahıl grubunun tüketimi çok önemlidir. Çocuğunuza tam buğday, çavdar ve yulaf ekmeklerini dönüşümlü olarak verebilirsiniz. Yemeklerde çorba, pilav olduğunda ekmek miktarını azaltın.

11) Her meyve farklı vitamin ve mineraller içerir. Meyveleri mevsiminde ve çeşitli yemesini sağlayın.

12) Yemekleri daha çok buharda, haşlama, tencere yemeği ve fırında pişirme yöntemlerini tercih edin. Kavurma, kızartma gibi yöntemlerden uzak durun.

13) Çocuğunuza yedireceğiniz yemeği 2 günden fazla saklamamalı ve 1 kereden fazla ısıtmamalısınız.

14) Anne sütüne 2 yaşına kadar devam edebilirseniz çok sağlıklı olur. Ancak emzirme, çocuğunuzun normal beslenmesini engellememelidir.

15) D vitamini, besinlerle yeteri kadar karşılanamaz. Günlük demir ihtiyacının büyük bir kısmı et grubu besinlerden karşılanır. Demirin emilimini arttırabilmek için yemekte veya yemekten sonra C vitamini içeren sebze veya meyveler verebilirsiniz.

16) Çocuğunuza su içme alışkanlığını bu dönemde kazandırmalısınız.

17) Çocukların kendi kendilerine çatal-kaşık kullanarak yemek yemelerini sağlayın.

18) Bu dönemde çocuğunuza ağız ve diş sağlığını korumayı öğretin. 1.5-2 yaşına gelen bir çocuğun mutlaka diş fırçası olmalı. Ona macunsuz olarak fırçalama eğitimi verin.

(5 puan) tarafından
Cok saol cnm
-Reklam-

İlgili sorular

0 oy
7 cevap 306 göst.
6 Eylül 2020 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Su melegim (186 puan) tarafından soruldu
...