0 oy
397 göst.
12-24 ay arası bebekler kategorisinde (168 puan) tarafından
tarafından kapalı
Kizlar 13 aylik oglum var her anne gibi coook seviyorum. Ve her defasında sevgimi aşırı derece de belli ediyorum. Fark ettim ki oğlum biseyler isterken ağlıyor. Istediği olmayınca da ağlıyor. Ben böyle bi karekteri olsun istemiyorum. Yani ağlayarak bişeyleri kazanmasın. Sabretmeyi öğrensin. Kendi de hayır demeyi öğrensin biri hayır deyince ustelemesin. Son dediğim için evet erken olabilir ama diğerleri için ne yapmam lazım ilk çocuğum özellikle çocuk gelişimciler yada 1den fazla çocuğu olan anneler tecrübesi olanlar ilgilenebilir mi?
Bebek Ayı 13
notu ile kapatıldı: Lütfen sohbet bölümüne yazınız.

2 Cevaplar

+2 oy
Profil image (502 puan) tarafından
Öncelikle sevginizi çocuğunuza hissetirmeniz ve göstermeniz çok güzel.  Çocuğunuz henüz 13 aylık ve etrafını keşfetme döneminde. Her şeyi merak ediyor ve siz hayır dedikçe ilgisini çekiyor.  Tam olarak hangi konularda hayır dediğinizi  bilmediğim için  genel bir öneride bulunabilirim. Bu dönem çocukları meraklı oldukları için etraflarını karıştırma, inceleme, nesneleri ağzına alma vb.  davranışlarda bulunabilirler. Çocuğun gelişimi açısından da bu durum  normaldir.  Bu nedenle çocuğunuza zarar vermeyecek durumlarda hayır dememenizi ve keşfetmesine izin vermenizi öneririm.  Hatta çocuğunuz ile birlikte dolapları karıştırıp içini boşaltıp  tekrar yerleştirerek bunu oyuna çevirebilirsiniz. Hem çocuğunuz ile vakit geçirmiş hem de oyun oynamış olursunuz. Ayrıca çocuğunuzda merakını gidermiş olur. 

Hayır dediğiniz durumlarda kararlı olmaya özen göstermelisiniz. Neden hayır dediğinizi basit ve yalın bir dille açıklayın.  Çocukların dikkat süreleri kısadır ve onlara yetişkin seviyesinde cümleler kurmayın. Çocuğunuz ağladığında size sarılmak istediğinde çocuğunuza sarılıp sakinleştirin. Eğer şiddetli bir şekilde krize giriyorsa ve Kendisine dokunulmasını istemiyorsa o an yanında bulunun ama dokunmayın. Yumuşak bir ses tonu  ile sakinleştirmeye çalışın. Kesinlikle fiziksel ve sözel olarak  şiddet uygulamayın.  Çocuğunuz sakinleşmeye başladığında ağladığı için yada mutsuz olduğu için  üzgün olduğunuzu dile getirebilirsiniz. Fiziksel bir temasta bulunarak yani sarılıp öperek çocuğunuza ona değer verdiğinizi hissettirin. Bu durumlarda öncelikle ailenin sabırlı olması gerekir. Ebeveynler kararı çabuk bozuyorsa çocuk bu durumdan faydalanacaktır.  Kararınızın arkasında durup çocuğu sakinleştirdikten sonra sevdiği bir kaç oyun seçeneği sunarak oynamayı teklif edin.  Şimdilik benden bu kadar

Canim cocuk gelisimi mezunu bir yigenim var ona senin icin sordum insallah yardimci olur :) 
(168 puan) tarafından
Çok yardımcı oldun canim cook teşekkür ederim :) 13 aylik hayır dediğimde tabiki anlar ama ona açıklama yaparsam anlar mi acaba yani ne demek istediğimi ona iletirsem gerçekten anlar mi ayından dolayı merak ediyorum
Profil image (502 puan) tarafından
Çocuklar etrafında olan biten her şeyi kayıt cihazı gibii kaydederler. Aslında çocuklar ile kurulan iletişimde ses tonu, beden dili onlar için çok şeyi ifade eder.  Söylediklerinizden çok ses tonu ve beden dilinize bakarlar. Burada önemli olan sizin ona değer verdiğinizi  hissetmesidir. Çocuklar istediği bir şey yapılmadığında sevilmediklerini düşünebilirler.
Bu nedenle çocuğunuzla olumlu bir iletişimle bunu önleyebiliriz.
Evet şuan daha 13 aylık ve hemen bir değişim bekleyemeyiz ancak ufak müdahaleler ile çocuğumuzda davranış değiştirmek için temeller atabiliriz :)
İlerisi için de temel oluşturmuş olursunuz.
Olabildiğince net ve yalın konuşmaya özen gösterin. Şimdiden değerli olduğunu hissettirerek temeli oluşturun ki ileride bu durumlar ile karşılaştığında yani  kendisine hayır dendiğinde sizin tepkinize ağlayarak karşılık vermemesi gerektiğini kavrasın.  Gelişim süreç ister. Bu nedenle hemen davranışın değişmesini beklemeyin :)  çocuğunuza zaman verin.
Lütfen uğraşlarınızın boşa gideceğini düşünerek pes etmeyin, olumlu bir şekilde size dönüşü olacaktır :)
Genel öneri olarak bunları söyleyebilirim :)

Bunu soylemis canim :) rica ederim yardimci olabilirsek ne mutlu bana
-Reklam-
0 oy
(133 puan) tarafından
benimde ilk çocuğum benimde istemediğim bir huy.. burda bekleyim belki güzel bir tavsiye veren olur.. 
(168 puan) tarafından
Bekle canim inşallah yazan olur ya  :(
(30 puan) tarafından
Bende bekliyorum

İlgili sorular

0 oy
0 cevap 234 göst.
4 Şubat 2022 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Aktasayln (43 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 258 göst.
15 Ekim 2021 3-6 ay arası bebekler kategorisinde 1prens1prenses Anasi (211 puan) tarafından soruldu
+1 oy
1 cevap 447 göst.
0 oy
1 cevap 126 göst.
11 Mart 2024 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Aspavaa (1 puan) tarafından soruldu
...