0 oy
884 göst.
12-24 ay arası bebekler kategorisinde (36 puan) tarafından
13 aylık kızım var sabah 6 da uyanıyoruz akşam 9 da yatıyor. Bu süre zarfında oyunlar oynuyoruz evde geziyor vs ama bir süre sonra oylanacak bir şey kalmıyor. Evde tüm gün boyunca ikimizden başka kimse yok bende sıkılıyorum haliyle ve televizyon açık oluyor. Kızıma genelde baby shark gibi bebek şarkıları açıyorum eğitici klipler izletiyorum. Onlara bakmaya bayılıyor gülüyor, oynuyor, dans ediyor mutlu oluyor. Ama zararlı olduğunu da söylüyorlar otizme sebep vs diye. Ama biz nasıl büyüdük bizide televizyonla büyüttüler. Çevremde o kadar TV izleyip hasta olan kişide görmedim. Siz neler yapıyorsunuz gün içinde? 

10 Cevaplar

+2 oy
Profil image (2,520 puan) tarafından

Tv'nin zararlari hakkinda cok konusuldu burda bile. Gordugum kadariyla canim sen de aktivite bulamadigin icin aciyorsun tv. Ben kizimla yaptiklarimizi yazayim belki farkli seyler cikar:

•Oyuncaklariyla donusumlu oynuyoruz. Bazen yemek yapip bebeklere yediriyoruz kendimiz yiyoruz, bazen eseklere binip digidik atim sarkisini acip dolasiyoruz, bazen kucuk oyuncaklardan yol yapip araba suruyoruz, bazen havuz toplariyla oynuyoruz vs vs. Oyuncak cok olunca gun icinde  farkli farkli oynuyoruz.

• Biraz kitap okuyoruz ama uzun surmuyor. Kalkip gidiyor hemen :)

• Ara ara hep balkona pencereye cikip disarda olan biteni izliyoruz. Betimleme yapiyorum resmen disariyi anlaticam diye :D

• Ev isleriyle mesgul olmayi cok seviyor. Camasir atariz, sereriz, toplar yerlestiririz. Bulasik makinasi bosaltmaya bayilir. Alisveris torbasindaki malzemeleri yikarim, kizima veririm o da babasina verir yerlestiririz. Toz almak favorisi. Bi bez de ona veririm benle beraber siler her yeri. Yemek karistirir, sofra hazirlariz. Dun ilk defa corek otu attirdim borek ustune. Nasil seviniyor :D

• Her zaman minciklasiriz. Yere yatip bekler kendisiyle oynayalim diye.

• Corap dansi gibi sacma seyler uydururum cok hosuna gider (sirt ustu yatip coraplari cikarip bas parmagimiza takip sallariz sarki soyleyip)

• Saklambac oynariz. Hem klasik saklambac hem de oyuncak saklamali. Oyuncaklari saklarim. Sonra "minnos kapinin arkasinda, cilek bebek yastiklarin arasinda..." Gibi yonergelerle bulmasini saglarim.

• Hic bi sey bulamazsak cekmeceleri dokup toplariz. Hem mutfak cekmeceleri, hem kiyafet cekmeceleri.. dagitmak şimdi onlar icin en eglenceli sey :)

(36 puan) tarafından
Bebeğiniz kaç aylık maşaallah ne kadar güzel :)
Profil image (2,520 puan) tarafından
Bugun tam 14ay oldu :)
-Reklam-
+1 oy
(298 puan) tarafından
Uzmanlar geç konuşmaya sebep olduğunu ve aslında otizme sebep olmak değil de çocuk otizmli ise iyiye gitmeye engel olacağına dair bilimsel makaleler var otizm doğuştan gelen bir hastalık çünkü. Burada çok anne gördüm çocuğum kolik açıyorum diyen. Benim çocuğum dört aylık tv hayatımızdan tamamen çıktı iki yaşına kadar düşünmüyorum izletmeyi. İkiden sonra da sınırlı. 

Siz de engel olamıyorsanız bile saatli izletin tüm gün açık kalmasın da. Başka aktiviteler yapmaya çalışın. Çocuğunuzun yaşına uygun etkinlik setleri alın. Kitap okuyun birlikte yemek bile yapabilirsin her işinize onu dahil edin çok daha eğlenip öğrenecektir ekrandan gördüklerinden emin olun eğitici olarak bile görseniz siz hiç bir yararı yok ekranın çocuklara. Hipnoz oluyorlar resmen. Beyin gelişimine zararlı olduğunu söylüyor uzmanlar. 
(36 puan) tarafından
İnanın her işi beraber yapıyoruz lavaboya gitmekde dahil :) bizim TV maceramız 9.aydan sonra başladı. Onun öncesinde hiç izlemedi. Hiç dikkatini çekmedi. Ama yürümeye başladıktan sonra televizyon izlemeyi sevdi bende anlamadım. Dışarıya çıkmıyoruz sürekli belki ondan olabilir. Ve dışarda acayip insan bağımlısı insalarq hemen gidip yanaşmak konuşmak istiyor. TV izlemek içe kapanıklık yapqr diyorlar ama bence bu bebeklerin kişilikleri ile alakalı diye düşünüyorum
(298 puan) tarafından
Bence siz yine de önlem alın bir anne vardı burada post açan bebeğine tv izletms gelişimi baya bir geride kalmış başkasına birşey olmadı benimkine de birşey olmaz diye düşünme en aZından saatli aç açacaksan da ilerde bebeğin için uzulecek olan sadece sensin şimdi herkes yazar geçer
+1 oy
(8,034 puan) tarafından
Tv izlemek otizm yapmaz ama Allah korusun otistik bi sorun varsa onu tetikleye bilir.cocuklarda konusma geriliyi dikkat daginiligina sebeb oluyor.5yasinda yigenim cok fazla tv izlediyi icin konusmasinda gerileme vsr.bi suru kntrolden gecdi en son fazla tv izlediyi ve telefonla bi seyler izleduyi icin oldygu soylediler doktorlar.onlardan uzaklasnca biraz duzelmeye basladi.

Bizim evde tv acilmiyor.bem de esim de izlemeyi sevmiyoruz.bazen aksamlar film felan izleyeceksek oyle aciyoruz bebek uyumus oluyor.

Evde butungun beraberiz kizimla.bazen ben de yoruluyorum oynayacak oyun bulamiyorum.o zaman da bahceye cikiyoruz.1-1,5saat temiz hava ikimize de iyi geliyor.

Secim sizin tabi izleyib hic bi sorun yasamayanlar da var izleyib cok kotu sorublarla karsilasanlar da
(36 puan) tarafından
Maalesef keşke bizde parka bahçeye gidebilsek. Ankarada yaşıyoruz biz ve bütün apartman covid 19 oldu sokak mahalle öyle Bi biz sağlamız şükürler olsun :) eşim sürekli nöbette. Keşke elimden başka bir şey gelse.
(8,034 puan) tarafından
Anliyorum sizi.ben Bakude yasiyorum bizim burda da durum pek iyi degil.Allahdan yasadigimz bolge sehir merkezinden uzak ve sakin bi yer.
Bebegine sarki dinletmek istiyorsan youtubeden ac ve telefonu o gormeyecek bi yere koy.yine dans edecekdir.ben oyle yapiyorum dene istersen sen de.
+1 oy
(2,899 puan) tarafından
Yani ne diyeceğimi bilemedim siz zaten kendi kararinizi vermişsiniz biz ne desek boş şuan biz izledik birşey olmadı demişsiniz buyrun izletin o zaman bebeginizede ne diyelim 
(36 puan) tarafından
Allah aşkına ne diyeceğini bil lütfen. Sanarsın ben cahil kötü bir anneyim sizler süper ilgili annelersiniz. Ben siz neler yapıyorsunuz gün içinde diye sorarak tavsiye aradım. Ha televizyon bakmak, baktırmak kötü annelikse maalesef kötü anneyim. Evin içinde akşama kadar tek başıma kafayı yememek adına iki ses görüntü bakıyorum. Ne kadar çok ilgili annelersiniz bravo.
(2,899 puan) tarafından
Ben size kötü annesiniz demedim haddimde değil zaten kimsenin anneligini sorgulamak. İster izletirsiniz ister izletmezsiniz bu sizin tercihiniz bu kadar yukselmenize gerek yok ben size hakaret etmedim kötü bir şey söylemedim. Neyse sağlıkla büyütün bebeğinizi
0 oy
(123 puan) tarafından
Benim oğlum beş aylık gün içinde televizyon açık oluyor ışıkları sesleri ilgisini çekiyor dediğiniz gibi sürekli oynuyorum vakit geçiriyorum  ama yemek yerken ya da işim varsa şarkı açıyorum oyun halısına yatırıyorum hoşuna gidiyor 
(36 puan) tarafından
Evet sesler hoşuna gider ama 5 ay biraz daha erken çok tutmayın siz yinede :)
0 oy
(309 puan) tarafından
Biz iki aylık olduk canım. Doğduğundan beri TV açmıyorum. Annemlere gittim TV açıktı hemen oraya odaklandı ama ben çıkardım. Gerçekten küçücük bebeklerimizin TV izlemesine gerek yok bence. En güzel zamanları bol bol vakit geçirmeyi düşünüyorum
(36 puan) tarafından
2 ay çok erken bir zaman zaten :) biz 9.aya kadar hiç izlemedik ondan sonra sevdi aklı ermeye başladıkça taklit etmeye başladı oynadı vs:)
(309 puan) tarafından
Evet zaten çok erken ama 2 aylık izleten de duydum burda da okudm maalesef
(36 puan) tarafından
Yok o kadar da değil 2 aylık bebek etrafı daha net görmüyor Bi de çocuğu TV ye maruz bırakmak biraz kötülük olur
0 oy
Profil image (169 puan) tarafından
Kızım 1 buçuk yaşından sonra tv izledi ama ben hep yanında duruyordum trt çocukta hapşu Kare gibi eğitici çizgi filmleri izliyorduk tam net konuşamasada ona sorular soruyordum çizgi film hakkında şarkılarını birlikte söylüyorduk şuan kızım 3 yaşında bilmediği hiç birşey konuşamadığı kelime yok burada tv yi övmüyorum ama şunu demek istiyorum televizyon başında tek başına bırakmayın sizde onunla birlikte izleyip ona kötü iyi kavramları anlatın gelişiminde destek oluyor bence 
(36 puan) tarafından
Ahh her daim yapışık ikiz gibiyiz :) bende yootubedan eğitici olanları açıyorum. Sayı saymalı, meyveler sebzeler, gezegenler vs hani boş şeyler bakmıyoruz
0 oy
(203 puan) tarafından
Evimizde tv yok almayada hiç düşünmedik ama annemlerde var şu an 80 günlük olduk tv açık ama alışık olmadığı için şu anlık dikkatini çekmiyor daha çok etrafı izleyip insanlarla iletişim kurma derdinde. Bence izlemeyin müsaade etmeyin izlemesine de
0 oy
(2,011 puan) tarafından
Eğitici şeyler izlemesi bağımlı olmadıgı sürece bir sorun yaratmaz gğnde yarım saat 1 saatten hiçte bşy olmaz. Hepiz TV ile büyüdük şimdi zamane çocukları için herşey abartılıyor. (bağımlı olmadığı sürece tabi ki) 
(36 puan) tarafından
Bağımlı tabi ki değil. Evde binbir çeşit oyuncağı, salıncağı her şeyi var elimden geldiğince oyalayıp bir şeyler öğrenmesine katkı sağlamaya çalışıyorum ama Bi yere kadar. Ama insanlar televizyon baktırıyorum diye ne kadar ön yargılı. Onlardan özenli anne yok.
(2,011 puan) tarafından
Annelerde insan evet bir yere kadar insan yoruluyor illa ki. Yada bir gün oyun oynayasın gelmiyo hasta yorgun olabiliyorsun. Hepimiz TV ile büyüdük ne otizm olduk ne geç konuştuk. Evet bağımlı cocuklarda kötü yan etkileri oluyor ama bilinçli bir şekilde izlemesinde bir sakınca yok. Senin kontrolün altında günde 1 saat w saat izlemesinden hiçte bşy olmaz
0 oy
(326 puan) tarafından
Bu kadar küçük yaşta ekranalara çok maruz bırakmayın, gelişiminde  geriliğe neden oluyor. konuşmasında,  sosyalleşmesini kötü etkiliyor.

İlgili sorular

+1 oy
9 cevap 301 göst.
17 Haziran 2021 6-12 ay arası bebekler kategorisinde H.a.y (181 puan) tarafından soruldu
0 oy
10 cevap 575 göst.
0 oy
6 cevap 209 göst.
15 Şubat 2024 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde Meryemdag (9 puan) tarafından soruldu
0 oy
19 cevap 1,130 göst.
8 Ocak 2024 Yenidoğan (0-3 ay) kategorisinde caglargöktepe (35 puan) tarafından soruldu
...