Ek gıdaya başlayan bebeğin ilk yiyeceklerinden biri pirinç unu veya pirinç olmamalı. Bizlerin bile tüketimde kısıylama getirmemiz gerek pirinci kendi ellerimizle kase kase bebeklerimize vermemeliyiz.
Pirinç yetiştirilme tarzı sebebiyle toprakta bulunan ağır metalleri bünyesinde toplar. Özellikle de arsenik. Türkiye de bulunan bır çok pirinç ise Çin ve uzak doğudan gelir. Bu ülkelerin de su ve hava kirliliği problemi çok büyük. Yanı pirinçleri kat kat daha fazla ağır metal içerir. Türkiye de pirinç üretimi var ama bizim nehirlerin ve sulama sularının durumu ortada. Onkoloji Kanserle Savaş Derneği Başkanı Mahmut Özpınaririnç pirinç kanserojendir , tüketmeyin diyor. Pirincin rengi vs de farketmiyor. Lösev’in paylaştığı bir araştırma “Dartmouth Üniversitesin’de yapılan bir çalışmaya göre, kahverengi pirinç şurubu ile yapılan bebek mamasında yeni diğer formüllere kıyasla 30 kat daha fazla arsenik bulunabilir. Çevre kimyageri Brian P. Jackson’ın yönettiği araştırmacı ekip, 17 bebek mamasını incelediler. Vardıkları sonuç oldukça ilginçti: Kahverengi pirinç şurubu ile yapılan bebek mamaları diğerlerinden 20 ile 30 kat arası daha fazla arsenik içeriyodu.
Kahverengi pirinç şurubu ile tatlandırılan bir tane organik mamada Çevre Koruma Ajansı’nın içilebilir suda belirlediği arsenic , orandan 6 kat fazla çıktı”
Pirincin genel durumu böyleyken , o pirinç alınıyor , işleniyor , beyazlatılıyor , un haline getiriliyor , rutubetlenmemesi için topaklanmaması için de ayrıca bir işlemden geçiyor. Ben pirincin bunlardan sonra faydası kaldığına inanmıyorum. Ayrıca pirinçten alıp başka yiyeceklerden alamayacağı bir şeyde yok. Ha faydasının kaldığını varsayalım bu durumda da risk almaya değmez bence. Onun yerine daha besleyici olan yulaf ve tam irmik tercih edilebilir. Kültürel özelliklerden sebep bizler zaman zaman pirinci kullanıyoruz ama özellikle 1 yaş üstü bebekler aile sofrasına dahil olduğunda pirinci sofrada mümkün olduğunca az bulundurmalıyız. Aile içi tüketimimiz de fastfood yiyeceklerde olduğu gibi sınırlı olmalı.
Sadece bebekler değil. Özellikle anne adaylarının da pirinçten uzak durmasında fayda var;
“ABD’nin Hanover kentindeki Dartmouth tıp fakültesi bilim adamları, Diane Gilbert Diamond başkanlığında yaptığı ve sonuçları Amerikan Bilim Akademisinin dergisi PNAS’ta yayımlanan araştırmada, hamile kadınların idrarındaki arsenik oranını inceledi.Günde yarım fincan pişmiş pirinç tüketen hamilelerin idrarında arsenik oranının belirgin olarak arttığını belirten bilim adamları, arseniğin doğmamış bebeğe ciddi zarar verebilen bir madde olduğuna dikkati çekti.”
Ayırıca pirincin içerdiği arsenik miktarını denetleyen sınırlandıran bir mekanizma da yok!
Sevgiler efenim