Merhaba, biz de 3. ayımızı bitirdik. Bebeğim kolik, ağlama krizleri nedeniyle sürekli kucakta ve hep bir gaz çıkarma çabamız olduğu için kucağa ve sallanarak uyumaya alışmıştı. 3.ayın bitimi ile uyku rutini oluşturdum. İlk gün birkaç uygulamada ağlasa da (ben biraz şanslı idim, 7 dakika sürdü ilk ağlama, saati bulan var) bugün 5. günümüz ve bazen biraz huysuzluk çıkarsa da yatağa girdiği anda 2 dakika içinde kendiliğinden uyuyor.
Rutinimiz sırasıyla şöyle;
Perdeyi kapat, içerisi loş olsun.
Hep aynı ninni müziğini aç.
Pantolonu ve çorabı çıkar, bezini genişlet. Önce kolik nedeniyle karnına yağ ile masaj yapıp rahatlat. ( Ayşe Öner gaz masajını öneririm)
Gerekli ise bezi değiştir.
Yine yağ ile bacaklara ve ayağa masaj. Özellikle ayağa masaj büyüme hormonunu tetiklediği için, gelişimi için de iyi.
Sonra pantolonunu ve çorabını geri giydir.( burada huysuzlugu başlar) Var ise uyku tutumunu giydir.
Yatağına koy, kundakla ve üzerini ört.
Bir de bizimki emzik kullanıyor ve emzikle uyuyor. Rutin sırasında emzigi düşerse en son üzerini örterken kafa sallayarak emzigi hatırlatıyor bana
Bu rutinlere; duş, kitap okuma, ninni söyleme vb şeyler ekleyebilirsiniz. Ama vence jimnastik vb eklemeyin, uykusu açılmasın.
Kesinlikle konuşmayın, şöyle arada bakış atıp, rutine odaklanın. Tabi çok da ağlatmamak gerekli. Çok zorlarsa sakinleşene kadar kucağınıza alıp bağrınıza basın, sakinleşince rutine devam. "Tamam, sakin" gibi yumuşak ses tonları ile kısa ve net kelimeler kurmuştum ben o durumda ama maksimum 3 defa kadar.
Bebekler rutini sever. Sallanarak uyumak onun için rutindi. Şimdi yeni bir rutin oluşacak ve ısrarla yapmak önemli. Hep aynı rutin olmalı. Bu nedenle rutinleriniz maksimum 15 dakika olsun. Yoksa her uyku öncesi uzun rutinler anne babayı yorar. Kararlı olun ve size destek olmayan aile üyelerini uzak tutun.
Alışana kadar o uyumaya çalışırken yanında olun. Ağlaması sırasında onu sakinlestirin ama az ses ve temas ile. Ben pış pış yapıp hafifçe karnına pıt pıt temas ettim. Hatta o teması giderek onun vücuduna değil beşiğine vurarak yaptım. Yanındayken sizi hep görmesin, bu sefer de her uyandığında sizin orada olmanızı isteyecek. Burada amaç ona kendi kendine uyumayı öğretmek. Çünkü bebekler kendi kendilerine uyumayı bilmiyor. Siz onu sürekli sallandığınız için o sadece o şekilde uyuyabilecegini düşünüyor.
Ben de sürekli yeni şeyler öğreniyorum. Rutinimiz oluşsa da kolik nedeniyle uykuları gaz sancısı ile çok bölünüyor. Olabildiğince gazını çıkarıp rahatlatmaya çalışıyorum uyku öncesi aktiviteler ile. Bazen kundağını gevşetip tekrar uyuması için ona fırsat veriyorum. Kesinlikle siz de fırsat verin, her ağlamasına koşmayın, takip edin.
Umarım yardımcı olabilmişimdir. Osman Gönülal ve Pınar Sibirsky nin youtube videolarını tavsiye ederim. Birbirinden farklı yöntemler var, hiç çekinmeyin deneyin. Uyku eğitimi en iyi 4-6 aylık iken veriliyor, pes etmeyin.
Bir de bu yöntemleri uygulamada gerçekten ısrarcı ve kararlı iseniz başlayın, bebeği boşuna ağlatmayın.