40'ı çıkana kadar gündüz her saat gece ise 3 saati geçmemek üzere emzirin ki sarılık olmasın. 40'ı çıktıktan sonra 3 aya kadar gece 4 saatte bir, 3-6 ay arası 5 saatte bir 6-9 ay arası 6 saatte bir o uyanmasa bile uykusunda besleyin ki hipoglisemi den dolayı uyumaya devam edip beyin gelişimi zarar görmesin.
Banyo için göbek bağının düşmesine gerek yok, hemen bile banyo yaptırabilirsiniz, yeter ki göbek bağı nemli kalmasın.
Doğumdan itibaren D vitaminini 4.aydan itibaren de demir takviyesini ihmal etmeyin. Pekmez vb hiçbir gıda demir desteğinin yerini tutmaz.
İlk 15 gün gaz sancısı derdiniz olmayacak, o uyudukça siz de uyuyun ki sütünüz bol olsun.
Süt yapar diye önünüze getirilenleri yemeyin, süt değil, kilo yapıyor, süt için stresten uzak durun, bol bol uyuyun ve bol su için.
1 aya doğru bebeğinizin günlerce kaka yapmadığını görebilirsiniz, bu kabızlık değildir, keçi pisliği gibi sert kaka yapmadıkça kabız sayılmaz. Bebeklerin sindirim sistemi geliştikçe sindirimleri uzun sürer, zaten anne sütü ve mama neredeyse tamamen sindirildiği için anne sütü alıyorsa 14 gün, mama alıyorsa 10 gün kaja yapmasa bile hiçbir şey yapmanıza gerek yok, kendiliğinden yapar. Benim kızım çoğunlukla mama ile besleniyordu ve 1 aydan 5 aya kadar 5-6 günde bir kaka yapardı ama yaptığında da yumuşak kaka yapardı. Hiç müdahale etmedik, şuan 19,5 aylık hergün 2 kere düzenli yapar kakasını.
Bebeğiniz sık sık ıkınabilir, bu da çok normal. Ikınarak makat kaslarını kullanmayı öğrenir ki ileride kakasını tutabilsin.
Mama ile de beslense anne sütü ile de beslense bebeğinize ilk 6 ay kesinlikle su vermeyin. Hem küçücük midesinde yer kaplayarak daha az beslenmesine neden olur hem de fazla idrar çıkışına neden olarak vücudundaki sodyum vb minerallerin azalmasına neden olur ki bu çok hayati bir durumdur.
Ek gıdaya başlamak için acele etmeyin, bebeğiniz siz yerken atılsa da bu yemek istediği için değil merak ettiği içindir, erken ek gıda kabızlık, alerji ve birçok metobolik soruna neden olabilir.
Doğumdan itibaren uyanıkken 1-2 dk bebeğinizi karın üstü bırakın. Hem gazını kolay çıkarır, hem de sırt ve boyun kasları güçleneceği için birçok gelişim aşamasını kolay atlatır.
4.ayda ve 8.ayda yanınızda bir yardımcı bulundurun Zira çok yorucu 2 atak ve uyku gerilemesi dönemidir.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar