İlk öncelikle ek gıdaya sırf bebeğin karnına bir şey girsin diye veriyorsanız yanlış yapıyorsunuz. Bebeğin bağırsakları henüz doyumluk yemeye hazır değil. Bebek doyumluk yemeye ilk 9 aylıkken başlıyor. 9. aya kadar hatta bazı uzmanlara göre 1 yaşına kadar bebeğin midesine en fazla giden şey anne sütü olmalıdır. Öğün olarak yemeye ise bebek 7 aylıkken başlıyor. Size Fransa'da yaşadığım için buranın sistemini anlatayım; burada bebekler 4 aylıkken tadıma başlıyor, Türkiye'de ise 6 aylıkken. Ve bebek 4. aydan 7. ayına kadar (Tr'de 6'dan 7'ye kadar) sadece TADIM yapıyor! Yani mideye bir şeyler göndermek ve az da olsa doldurmak değil amacımız. Amacımız tadım yaptırmak ve alerji kontrolü yapmak. Bebeğim 9 aylık ve halen bazı günler sadece anne sütü içiyor. 5 aylıkken bebeğe tadım yaptırmanız yaşadığım ülkede gayet sağlıklı hatta geç kalınmış bir ay. Ancak bazı katı kurallarımız var 7. aya kadar.
1. Bebeğe sebze yedirmeliyiz
2. Sebze dışında bir şey vermesek iyi olur ama ısrarla vereceğim derseniz de 6. aya uygun meyvelerden verebilirsiniz.
3. Hiçbir sebzeye tuz, baharat atmıyoruz ve 7. aya kadar bebeğe haşladığınız sebzeyi sade bir şekilde veriyorsunuz. Yani unlu, peynirli, salçalı tarifler yasak şimdilik. Bebek her sebzeyi sade bir şekilde tattığında tadını beğenmese bile beynine kodlar ve ilerde sebze yemeklerinde hiç sıkıntı yaşamazsınız.
Bebeğinize tatlı bir şeyler tattırmak istiyorsanız havuç haşlayıp verin. Havuç, hem bir sebze hem de tatlı.
Meme reddini bende çok yaşadım. Sütünüzü şırıngayla, çay kaşığıyla, çay bardağıyla içirmeyi deneyin. Ancak sütünüzle doymayan bebeğinize ek gıda verme fikrinizin bebeğe zarar vereceğini unutmayın. Bunlara ek olarak doktorunuz sizi en iyi tanışan kişi. Doktorunuzla beraber hareket edin. Bu benim yazdığım genel bilgilerden herhangi biri sizin bebeğinize uymuyor olabilir, bebeğinizin özel bir durumu olabilir, risk almayın, doktorunuza danışın. Sevgiler..